Mehmet Özer; Yorgun bakışlarını yüzüme çevirdi ve neden dedi neden sadece Deniz! Değerlidir elbette Deniz’imiz ama...

Mehmet Özer; Yorgun bakışlarını yüzüme çevirdi ve neden dedi neden sadece Deniz! Değerlidir elbette Deniz’imiz ama çelikten bir yürek taşıyorlardı darağacına giderken hem Yusuf’umuz hem Hüseyin’imiz…

Mehmet Özer; 02.06.1961 yılında Yusufeli-Artvin’de doğdu. A.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi’nden mezun oldu. Sendikalarda Eğitim Uzmanlığı ve Basın Danışmanlığı yaptı.

Mülkiyeliler Birliğinde işçi olarak çalışıyor. 1983 yılında fotoğrafçılığa yöneldi ve fotoğrafı sokakta öğrendi. Salonlarda, sokaklarda, üniversitelerde, varoşlarda, cezaevlerinde, fabrikalarda sergiler açtı. Sergileri yurtdışına taşındı. Hayatın şarkılarını söylüyor, şiirlerini okuyor. Fotoğraf ve şiir yaşamı savunmanın ve yeniden üretmenin en etkili aracıdır diyor. Tüm insanlıkla birlikte kullandığı ortak dil. “Yaşamın dipnotudur öyküm, öyküm bundan ibaret”. diyor Mehmet Özer…

Hayatını sanata ve devrimci mücadeleye adayan Mehmet özer, yaşadığı her anı, her saniyeyi sanata ve hayata dair çalışmalarla dolduruyor.

AFSAD Toplumcu Gerçekçi Belgesel Fotoğraf Atölyesi Eğitmeni,

Toplumcu Gerçekçi Belgesel Fotoğrafçılar Atölyesi Kurucu ve Eğitmeni

AFSAD 7. FOTOGRAF SEMPOZYUMU ‘Belgesel Fotoğraf Buluşması’nı örgütleyicileri arasında.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Makine Mühendisleri Odası Ankara Şubesi

TED Mimarlık Fakültesi Fotoğraf Temel Eğitimi Eğitmeni.

Atölye çalışmaları A.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Radyo Televizyon ve Sinema Anabilim Dalında Oğuzhan Burak Tarafından Yüksek Lisans Tezi Olarak Çalışıldı

Atölye Tekel İşçilerinin Direnişi Fotoğrafları Dokümanter Fotoğraf Festivaline (Fransa) özel gösteri olarak çağrıldı.

SIPA Press fotoğrafçılarının Fransız işçi sınıfı halkının özelleştirmeye karşı verdiği mücadele, atölye fotoğrafçılarıyla Üniversitelerde Ortak sergi Olarak sergiledi.

ZKÜ “BELGESEL FOTOĞRAF GÜNLERİ” Gerçekleştirildi.

Elbette Mehmet Özer’in çalışmaları bunlarla sınırlı değil; Kitapları, Şiir albümü, Şarkılar, Gösteri ve belgeseller, Tiyatro, Toplumsal gerçekçi belgesel fotoğraf atölyesi, Toplumsal gerçekçi belgesel fotoğraf atölyesi kitapları, Toplumsal gerçekçi belgesel fotoğraf atölyesi sürdürülen projeler ve daha pek çok çalışmaya imza atan Mehmet Özer, “Yeryüzü Nazım’a Şarkılar Söylüyor” çalışması ile yeni bir esere imza atmış durumda.

Mehmet Özer; “Tam elli yıldır Nazım Hikmet ustamızın ayak izlerine basıyor ve ondan öğreniyorum. Yaşamın nefes aldığı her yerde fabrikalar, grev alanları, üniversiteler, sokaklar, meydanlar, mitingler ve cezaevlerinde şiirlerini okudum. Her okuyuşumda yeni serüvenlere çıktım. Sınıf öfkem yürüdü damarlarıma. Sıkılı yumruklarla geçtim sokakları, meydanları boydan boya. Ustanın şiirlerinden geçerek âşık olduk, kederlendik, hasret çekip ağladık. Yani yaşamak aşkına aldığımız her nefeste usta yanı başımızda, omuz başımızdaydı. Nazım ustayla tanışıklığımdan bu yana onunla ilgili ne buldumsa sakladım. Belge, bilgi, fotoğraf, yazı. 1996 yılıydı, sevgili ağabeyim Emin Karaca ile Nâzım üzerine konuşuyoruz. “Elindeki bu arşivi bir kitaba dönüştür” dedi. O gün aklıma, kalbime düştü Emin ağabeyin önerisi. Şimdi onun da anısına armağan olacak “YERYÜZÜ NAZIM’A ŞARKILAR SÖYLÜYOR” çalışmasını İzan Yayıncılık aracılığıyla hayata armağan ediyoruz.” Diyor.

Yılların birikimini kitap olarak yayınlamak, Nazım ustaya dair bu kadar yayınlanmış kitaplar varken, onların arasında “YERYÜZÜ NAZIM’A ŞARKILAR SÖYLÜYOR” un da yerini alması müthiş bir üretim, emek ve eylem…

Dünyanın dört bir yanındaki yazarların, şairlerin, müzisyenlerin, Nazım usta hayranlarının kısacası sanatseverlerin Nazım hakkındaki yazı ve düşüncelerini berrak bir su gibi arşivleyip kitapta yer vermek “Mehmet Özer” isminin yanına ne de güzel yakışmış. Emeğine sağlık güzel insan, mücadele adamı…

“YERYÜZÜ NAZIM’A ŞARKILAR SÖYLÜYOR” dan Nazım ustaya yazılmış bir Metin Demirtaş şiiriyle yazımızı bitirelim.

Sevgili Nazım/Yıllar önce üç fidan diktim/Oturduğum evin önüne/Biri senin için/Diğerleri/Anısına iki lirik şairin/Lermontov ve Yesenin

Yıllar geçti/Boy atıp büyüdünüz üçünüz de/Kimselere söylemedim bu güne değin/Hiç söyler miyim!/Gelir biri vandalın/Elinde balta/Nemelazım

Kimi gecelerde/Herkes uykuda çıt yok/O derin mavi sessizlikte/Konuşurum sizlerle

Yukarıda yıldızların çıngısı/Ve hışırtısı yapraklarınızın/Fısıldarlar bana adlarınızı/Nazım Nazım Nazım/Lermontov, Yesenin/Yesenin, Nazım