Prof. Dr. Veysel Ulusoy başkanlığında çalışarak Türkiye’de enflasyonu ölçen ENAG mayıs ayına ait hesaplamaları paylaştı, açıklanan verilere göre ENAGrup Tüketici Fiyat Endeksi Mayıs ayında % 5,46 oranında arttı veE-TÜFE’deki 12 aylık artış oranı da % 160,76 olarak gerçekleşti.

Prof. Dr. Veysel Ulusoy başkanlığında çalışarak Türkiye’de enflasyonu ölçen ENAG mayıs ayına ait hesaplamaları paylaştı, açıklanan verilere göre ENAGrup Tüketici Fiyat Endeksi Mayıs ayında % 5,46 oranında arttı veE-TÜFE’deki 12 aylık artış oranı da % 160,76 olarak gerçekleşti.

TÜİK ise her zaman olduğu gibi bir mucizeye daha imza attı, on numara beş yıldız bir hesaplama yaptı ve eminim ki saray cenahından da koskoca bir aferini kaptı. Artık tamamı ile iktidarın propaganda makinesine dönüştüğünü, iktidarın algı operasyonları için kullanıldığını düşündüğüm ve inandırıcı bulmadığım için TÜİK tarafından açıklanan verileri burada tekrarlamaya da gerek görmüyorum. Çok merak eden girer web sitesine bakar.

Enflasyonu olduğundan daha düşük göstermek, maaş artışı TÜİK tarafından açıklanan TÜFE’ye endekslenmiş bulunan memur, emekli, dul ve yetimin cebinden parasını, sofrasından ekmeğini, boğazından lokmasını çalmaktır!

Hak yemek, masum ve mazlumun ekmeğini çalmak sadece kanunlar indinde suç değildir, bütün dinlerde büyük günah ve iki cihanda yatacak yerinizin olmayacağı, garip gurebanın bedduasını alacağınız bir adaletsizliktir!

Bugün Türkiye’de enflasyonun TÜİK tarafından açıklanan enflasyonun çok ama çok üzerinde olduğu herkes tarafından bilinen, kabul edilen bir gerçektir. Bu gerçeklik anketlere de yansıyor.

MAK Danışmanlık mayıs ayında bir kamuoyu yoklaması yapmış ve vatandaşın TÜİK verilerine ne kadar inanıp, ne kadar inanmadığını ölçmüş.

Soru şu:

Size göre ülkemizde açıklanan resmi enflasyon oranları doğru mu?

Cevaplar:

Doğru olmadığını düşünüyorum % 61

Kesinlikle doğru olamaz % 17

Doğru olduğunu düşünüyorum % 14

Kararsız/cevap yok % 8

Bu verilere göre Türk vatandaşların sadece ve sadece % 14’ü TÜİK tarafından açıklanan devletin resmi enflasyon oranlarına inanmaktadır.

Ankete katılanlara resmi ya da gayrı resmi açıklamalardan bağımsız; hissettiğiniz son bir yılın enflasyon oranı size göre kaçtır diye de sorulmuş.

Cevaplar:

Hissettiğim enflasyon yüzde 111 – 120 diyenler % 41

Hissettiğim enflasyon yüzde 91 – 110 diyenler % 23

Hissettiğim enflasyon yüzde 121 – 150 diyenler % 13

Hissettiğim enflasyon yüzde 150 den fazla diyenler % 8

Hissettiğim enflasyon yüzde 71 – 90 diyenler % 9

Hissettiğim enflasyon yüzde 60 – 70 diyenler % 3

Kararsız / cevap yok % 3

Burada da görüldüğü gibi TÜİK tarafından açıklanan 70 bandındaki bir enflasyon oranına inananlar ise sadece ve sadece vatandaşların % 3’ü kadar…

Bu oranlar iktidarın halk indeki inandırıcılığının ve güvenirliğinin ne kadar dipte olduğunu gösteren çok ama çok düşük rakamlardır. TÜİK son açıkladığı veriler ile bu inandırıcılığa çok büyük bir darbe daha vurmuş bulunmaktadır.

Birde iktidar kurların yükselmesini engelleyebilmek için enflasyona endeksli bono, tahvil çıkarıp satacak ve kaynak yaratacaklarmış!

Yahu siz önce bir enflasyonu doğru düzgün ölçün, insanların sizin ölçümünüze güveni oluşsun ki ondan sonra bunlara bir talep gelmesini bekleyin. Senin ölçtüğün enflasyona inanan, güvenen olmadıkça kim bu bonoları almak ister ki?

Ekonomi GÜVEN üzerine inşa edilir daha sizin hesaplama ve ölçümlerinize güvenmeyen bir halkın geleceğe yönelik öngörülerinize güveneceğini mi zannediyorsunuz?