“Siz bana bu dünyada cehennemi yaşatıyorsunuz. Sizin cennetinize gelmeyeceğim. Herkes kendi cennetine gitsin.”Sabah urganın ucunda sallanan...
“Siz bana bu dünyada cehennemi yaşatıyorsunuz. Sizin cennetinize gelmeyeceğim. Herkes kendi cennetine gitsin.”
Sabah urganın ucunda sallanan kadınla kavga eder gibiydi.
Çoğu zaman okuyan insanlar elindeki kitabın sonuna geldiğinde, kitabın ne anlatmak istediğini sorgular. Dikkatli ve bilinçli bir okuyucu ise bunların dışında ne amaçla yazıldığını ve yarına ne bırakacağını sorgular. Cihat Uğruna’yı okuduktan sonra (Taslak halindeyken de okumuştum.) Yakın tarihe çok net notlar düşürdüğü kanısına vardım.
Usta kalem Faruk Demirel’in, öykü kitaplarının dışında; MARAŞ MARAŞ, VE ANKARA, ALMİNA DİKTATÖRÜN KIZI ve TANKTAN TOMAYA isimli romanlarını da okudum. Her biri kendi alanında ciddi araştırma ve birikimin ürünü. Bunun nedeni; yılların birikiminin, araştırmacı gazeteciliğinin ve siyasi duruşunun da ürünü olduğunu söylemem gerekiyor.
Kitabı okuduğunuzda, kitaba başka isim konulabilir miydi diye düşünebilirsiniz. Ben düşündüm tabii ki. İki Kardeşin Hazin Öyküsü, Cephede Aşk, Savaşın İki Yüzü, Kadın, Esaret, Ticaret ve daha pek çok isim bulunabilirdi. Demirel öylesine bir isim koymuş ki kitaba yaşananların hepsini iki kelimede toparlamış. Yaşadıklarımızın hepsi bir “cihat/savaş/mücadele” değil mi aslında! Bazen bilinçli bazen bilinçsizce: bazen silahla, bazen sözle, bazen de sazla…
Cihat Uğruna’nın amacının nasıl bir cihat/mücadele etmemiz gerektiğini gözler önüne sermek olduğunu düşünüyorum. İyiyi ve kötüyü, doğruyu ve yanlışı, haklıyı ve haksızı usta kalemiyle öylesine işlemiş ki “Cihat Uğruna” kitabını okuduğunuzda, evet böyle olmalı, başka da bir yol yok dedirtecek nitelikte.
Romanda; yakın tarihe tanıklık edecek o kadar çok konu ve olay aktarılmış ki tıpkı “MARAŞ MARAŞ, VE ANKARA, ALMİNA DİKTATÖRÜN KIZI ve TANKTAN TOMAYA” gibi ileriki dönemde, döneme ait olayları araştıran insanlara kaynak olacak nitelikte.
Demirel; Orta Doğu bataklığındaki emperyalistlerin emellerini, 74. Kez kırıma/kıyıma uğrayan Ezidileri, sayısız kırıma/kıyıma uğrayan asimile edilmeye çalışılan Alevileri, Kürtleri ve daha pek çok “azınlık” halkların yaşadıkları zulmü ve katliamları, çocuk tacizlerini, tecavüzleri, İslam adına; tacize, tecavüze uğrayan, alınan satılan ve üzerine kuma getirilen, üç kez “boş ol” denildiğinde bir meta gibi el değiştiren kadınları; dini duyguları kullanılarak kurulan örgütleri, fütursuzca sömürülen temiz duyguları kullanılan yoksul halk çocuklarının yaşadıklarını iyi bir gazetecinin gözünden, berrak fotoğraflarını çekmiş.
Yoksulluğun, cehaletin ve daha pek çok şeyin içinde yer aldığı romanda; belirsiz başlanan, duygudan duyguya koşulan, bazen umut bazen umutsuzluklarla yüz yüze gelinen ve her şeye rağmen mutlu sonlanan bir roman.
Yazar, gazeteci, yayıncı, radyocu hepsinin üzerinde güzel yürekli dostum Faruk Demirel kalemine yüreğine sağlık. Okuyanı çok yolu açık olsun. Yakın tarihe kaleminin tanıklığında, güzel dünya özlemiyle daha nice romanlarını okumak umudumla…
Araştırmacı yazar Faruk Demirel; 1954 yılında Afyon’un Sandıklı ilçesi, Alagöz köyünde doğdu. Sandıklı’da ortaokulu ve liseyi bitirdi. Konya’da Selçuk Eğitim Enstitüsü Matematik Bölümü’nden son sınıfta siyasi duruşu nedeniyle atıldı. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Siyasal Bilimler ve Maliye Bölümü’nden 1982 yılında mezun oldu.
Öğrencilik yıllarında ve daha sonra çeşitli sivil toplum örgütlerinde çalıştı. 12 Eylül Darbesi’nin ardından kısa bir süre gözetimde kaldı. Uzun süre yargılandı. Yirmi beş yıl gazetecilik yaptı. Yazılarından dolayı hakkında yirmiden fazla dava açıldı. On beş yıl radyo programları ve radyo yöneticiliği yaptı. Akdeniz Edebiyat dergisini yayımladı. Bazı dergi ve gazetelerde yazıları yayımlandı. 2016 yılında Ubuntu Yayınevini kurdu.
Halen öykü ve roman yazma çalışmalarını sürdürüyor.
Gazeteci, araştırmacı yazar Faruk Demirel’in tüm kitapları 18-27 Mart tarihleri arasında yapılacak olan Ankara Kitap Fuarı/ATO CONGERSIUM’da C-15 Standımızda olacak.
Yayınlanan Eserleri/Öyküler: YENİ GÖÇMEN KUŞLAR 2006, 2017 ikinci basım/AŞKA GELDİM 2011, (İkinci basım, BAŞIBOŞ KÖPEKLER 2016) / EŞİM BENİ ALDATIYOR, 2016/ Sanchıq (Sancı) Özbekistan-Taşkent) Akademnashr Yayınları. Romanlar: Tanktan TANKTAN TOMAYA DİRENİŞ 2014/MARAŞ MARAŞ 2016, ikinci basım 2017/VE ANKARA 2017/ ALMİNA DİKTATÖRÜN KIZI 2019/CİHAT UĞRUNA 2022