Devlet kurumlarının yetki, ehliyet ve sorumluluk alanlarını Anayasa gösteriyor. Kurumlar da kendilerini ilgilendiren alanlarda yasalar çerçevesinde faaliyetlerini sürdürüyor.
Ama “rüşvetin belgesi olmaz” sözü ne denli doğruysa, son 10 yıl içinde başta belediyeler olmak üzere kimi kamu kurum ve kuruluşlarında yaşanan yolsuzluk ve usulsüzlükler tavan yaptı. Yolsuzluk yüzde 57 arttı.
İktidarın seçim kazandığı belediyelerde ortaya atılan “yolsuzluk ve usulsüzlük” savlarının üzerine iktidar gitmiyor.
Bunlardan birisi de o tarihlerde AKP’li Elazığ Belediye Başkanı M. Süleyman Selmanoğlu idi. Şüpheli Selmanoğlu ve ekibi ne ile suçlanıyorlardı?
Mülkiye Başmüfettişi İhsan Yiğit’in Başsavcılığa sunduğu raporda, “Elazığ Belediyesi’nde çeşitli ihale usulleri ile çok sayıda araç ve iş makinesini yüksek bedellerle kiralamak suretiyle ihaleye fesat karıştırıldığına yönelik güçlü emarelerin” bulunduğu belirtiliyor.
Yine rapora göre “Elazığ Belediye Başkanı M. Süleyman Selmanoğlu’na ihalelerde yapılan usulsüzlükler daha önce belirtilmiş olmasına rağmen, Belediye Başkanı Selmanoğlu’nun ihalelerdeki usulsüz uygulamalara müdahale etmeyerek sessiz kaldığı” ifadesi dikkatleri çekiyordu.
Raporda Selmanoğlu’nun yardımcısı Şükrü Köse’yle ilgili de, “Kamu İhale Kurumu tebliğlerine aykırı olmasına rağmen ihaleyi götürü usulde yapması için sözlü talimat verdiği” iddiasına yer veriliyordu.
Yiğit’in raporu üzerine 2011’n Ocak ayında, Elazığ Cumhuriyet Savcılığı’nca “çok sayıda araç ve iş makinelerini yüksek bedelle kiralamak suretiyle ihalelere fesat karıştırma, suiistimal, görevi kötüye kullanma ve sahte evrak düzenleme” iddiasıyla soruşturma açıldı.
Şimdi bir noktaya işaret edelim. Elazığ Belediyesi’nin bilhassa 2006 yılı sonrasındaki ihale ve işlemler neden düzenli değildi?
Farklı birimler arasında kiralanan araçlara ödenen paralar kiralanan aracın sıfır fiyattaki bir aracın kat kat üzerindeydi? Elazığ Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü’nün ihaleleri ile Fen İşleri Müdürlüğünün ihale işlemleri neden devamlı Hazar Sosyal Hizmetler Limitet Şirketi’ne veriliyordu?
Fen İşleri Müdürlüğü’nün araç kiralama işlerinin Hazar Şirketi’nce, Yapı Kontrol Müdürlüğü araç kiralama işlerinin 2007 yılından itibaren Öztürk İhracat İthalat Limitet Şirketi’nce, Elazığ Belediyesi İşletme ve İştirakler Müdürlüğü araç kiralama işlerinin sürekli Yerlikayalar Limitet Şirketi’nce neden yerine getiriliyordu?
Bilhassa Öztürk ve Hazar Limitet Şirketi’nce yerine getirilen araç kiralama işlerine esas olmak üzere belediyece hazırlanan yaklaşık maliyet hesaplarında belediyenin diğer birimlerince kiralanan araçlar için oluşturulan yaklaşık maliyetin aşırı üzerinde yaklaşık neden bir maliyet oluşturuyordu? Hazırlanan idari şartnamelerin bu şirketlerin yeterlilik alabileceği diğer şartname satın alan şirketlerin yeterlilik alamayacağı hangi kriterlere göre tespit ediliyordu?
Hazar Limitet ve Öztürk Limitet Şirketi’nin bazı ortakları neden aynı kişilerden oluşuyordu? O günde bugün de güvensiz bir ortamı AKP yarattı. O tarihte ki Elazığ Belediyesi şüphelilerinin üzeri örtüldü. 31 Mart yerel seçimlerinde önce AKP’nin sloganı ne idi? Söyleyelim; “Gerçek Belediyecilik” idi.
Bu sloganı irdelersek, demek ki AKP 23 yıl iktidarı döneminde yaptığı belediyecilik “Sahte Belediyecilik” mi idi? Biz gazeteci olarak bunun altını çizmek istiyorum. Kamuoyunu doğru bilgilendirmek bizim asli görevimizdir. &&&