"Doğanın tüm sıkıntılara teselli getirdiğine inanıyorum."

Anne Frank

Anne Frank, dünyanın en çok satan kitaplarından birini Amsterdam’da bir çatı arasında yazdı. 2 yıl saklanarak. Nazilerin Hollanda’yı işgali sırasında.

Doğadan uzak, o dar alanda tutsak.

Kitap tuttuğu günlüklerden doğdu. İyi bir yazar olacağından emin değildi ama doğanın sıkıntılarına çözüm bulacağını biliyordu.

Olmadı!

Ailesiyle saklandığı çatı katında yakalandı, Nazi kampında hayata gözleri yumdu…

 Doğanın zenginliğinin farkında mıyız?

Bir bitki düşünün, antioksidan ve antiinflamatur açıdan zengin mi zengin olsun!

İşte bu zenginlikle, başta karaciğer, idrar yollarına veya cilt ve sindirim sistemi sağlığına iyi gelsin, bağışıklık sistemini güçlendirsin, anne sütünü desteklesin. Diyabet tedavisinde kullanılsın, kan şekerini ve kolesterolü dengelemesin, bakterileri vücuttan uzaklaştırsın…

Bitmedi! Beyin fonksiyonlarını da güçlendirsin.

“Vay canına!” dediğinizi,

“Bu bitkiyi nereden bulalım?” diye sorduğunuzu duyar gibiyim!

Anavatanı Anadolu (Akdeniz) toprakları olan bu bitkinin bilinen adı ‘devedikeni’, bilinmeyen ve bence yakışan adıysa ‘Meryemana dikeni’.

Dikenler tablolarda başrolde!

Şimdi de bir ressam düşünün. Bu bitkinin mor çiçeklerini kullansın. Bir, beş, on tanesini değil, yüzlercesini tablolarına yerleştirsin!

Ressam Himmet Gümrah.

Evet, yanlış okumadınız, bu bitkiye ana figür rolü yüklüyor tablolarında.

Çeyiz olup çeyiz sandığına giriyorlar, üst üste.

Hayat ağacı oluyorlar, ağaç biçiminde.

Çiçek, meyve, yaprak veya kar oluyorlar mevsimlerde.

Her santimetre karesine özendiği tablolarına gururla bakarken,

“Resmin her santimetrekaresi resim olmalı.” diyor.

Gümrah’ın tablolarını gördükten sonra yerdeki bitkiye, çiçeğe hatta ota basmaya kıyamayabilirsiniz!

İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi, Yüksek Resim Bölümü mezunu. Sanatta 40 yılı devirmenin deneyimiyle, kendinden emin, özgün tarzını yakalamış, doğduğu ve yaşadığı toprakların hakkını vererek, çalışmalarına her iki adreste de devam ediyor. Yağlı boya, kuru pastel derken akriliğe geçmiş. Kendini geliştirirken anlatım dilini kaybetmemiş. Doğa tekrardan oluşuyordu, yöntem olarak kendi plastik farklılıklarını barındıran nokta düzenlemeleri yapıyor…

  Ankara tablosu

Geometrik boyama tekniğiyle yaptığı bir Ankara tablosunu konuştuk örneğin. Dün de bugün de var. Zafer Anıtı, Ata Kule ve Anadolu medeniyetleri (Güneş Kursları) ile...

“Arkeolojik kazı gibi” diyor resimleri için.

“Arkeolojide kazdıkça, tablolarımda baktıkça çok farklı deneyimler yaşatır, farklı biçimler keşfedersiniz” diyor.

‘Diken nerede?’ diye sormadan, tablosunun sağ alt köşesinde çakır dikenleri fark ediyorsunuz.

“Hem resimsel denge unsuru olarak hem de imzam olarak, Anadolu coğrafyasından bir bitki resimde yerini aldı” diye açıkladı.

Resmi detaylı inceleyebileceğiniz, Gümrah’ın boyaları korumasından, resmi yapmasındaki detayları da dinleyebileceğiniz söyleşimizin tamamı için bir bağlantı vereyim hemen:

https://www.youtube.com/watch?v=EKqmwWUaZOo&t=31s

Dört mevsim tablolarından ikisi (büyük fotoğraf) ve detaylarda (4 küçük fotoğraf) mevsime uygun renklerde boyadığı soğan çiçekleri (ilk bahar ve yaz) ile çiçeklerle, göçmen kuşlar.

 4 mevsim

‘Klasik müzik bestecileri 4 mevsim üzerine besteler yapar da ressamlar niye yapmaz’ diye düşünmüş, iki mevsime bir adam boyu 2 kocaman tuvale 4 tablo yapmış. Bu mevsimler ülkemizin dört mevsimi olsun istemiş. Mevsimlerin renklerini ve ilgili objelerini kullanmış, dördünü birbirine bağlayıp, ilkbahardan kışa uzanmış…

Tablolarda tarih var, her mevsimin güneşi birer Selçuklu yıldızı. Alta doğru akan bölümde ilkbaharda çiçekler, yeşil hâkim. Veya sonbaharda sarı, göçmen kuşlar, her yöne uçuyorlar. Hepsinde arkada gökyüzü altta toprak var.

Diken çiçeklerinin yerine bir benzeri var bu kez, soğan çiçekleri var. Yüzlerce!

 İzlemek, diğer ayrıntıları yakalamak için söyleşi videomuzun bağlantısını vereyim.

https://www.youtube.com/watch?v=04CPKdzlSUg&t=118s

Frank’tan Gümrah’a
Anne Frank, küçük yaşta yazdığı kitapta, yazının girişindeki çok büyük sözü söylemiş. Uzun yıllar uygulamaya koyma şansı bulamamış.

Himmet Gümrah, doğayı başrole koyduğu, ezberletircesine tekrarladığı çakır dikeni, deve dikeni, soğan çiçeği veya hatmi çiçekleriyle, tablolarında doğaya dikkat çekiyor. Doğanın kıymetini bilmeye davet ediyor. Bu şans elimizdeyken…

 Kaynaklar
* Himmet Gümrah ile yapılan söyleşi, Ocak 2025

* ‘Anne Frank’, en.wikipedia.org/wiki/Anne_Frank

* ‘Deve dikeni’, memorial.com.tr/saglik-rehberi/deve-dikeni

* ‘Geçmişin Hatırlattıkları’ Himmet Gümrah Resim Sergisi, Fırça Sanat Galerisi, 2011

* ‘Retropektif’, Himmet Gümrah, 2022