Bağırsaklarımız sindirim sistemimizin en önemli organı olarak bilinse de aslında taşıdığı bariyer özelliği sayesinde aynı zamanda bağışıklık sistemimiz açısından da oldukça önemlidir. Bu bariyer aslında çok sıkı bağlardan oluşmuş bir yapı olup, buradan bakteri, virüs, sindirilmemiş gıda parçaları gibi bağışıklık sistemini harekete geçirecek etkenler için bir engel niteliğindedir. Sindirim sistemi açısından değerlendirecek olursak bağırsaklarımız hayatta kalabilmek için ihtiyacımız olan besin öğelerinin emiliminin gerçekleştiği yerdir. Anne ve babamızdan aldığımız mikrobiyotamız (bağırsaklarımızda bulunan yararlı ve yararsız mikroorganizmaların hepsi), ne şekilde doğduğumuz(normal mi, sezaryen mı?), küçükken ne kadar sık hastalandığımız ve ne sıklıkla antibiyotik kullandığımız, sıklıkla tükettiğimiz besinler ve içerikleri, uzun süre ilaç kullanımı, aşırı alkol tüketimi, pestisitler, toksinler, gıda katkı maddeleri ve uzun süre strese maruz kalmak gibi pek çok faktör bağırsaklarımızın ne kadar sağlıklı olduğunu belirler.

Geçirgen bağırsak sendromu yavaş seyreden bir sorundur. Şikayetlerin ortaya çıkması yıllar alır. Peki geçirgen bağırsak sendromu nelere sebep olur? Gıda duyarlılığı, bağırsak hastalıkları (Crhon hastalığı, ülseratif kolit, huzursuz bağırsak sendromu), otoimmün hastalıklar, emilim bozukluğu (B12, Folat, Magnezyum), cilt hastalıkları (sedef, egzama, akne, sivilce) duygu durum bozukluğu gibi sorunlar sayılabilir. Karbonhidrattan zengin, liften fakir beslenmek, yetersiz ve dengesiz beslenmek, stresi yönetememek, aşırı alkol tüketmek, katkı maddesi içeriği yüksek, yağlı gıdalar tüketmek riski ve şikayetleri daha çok arttırır. Yapılabilecek en doğru şey bedeninizi dinlemek ve gözlemlemek olacaktır. Size iyi gelmeyen yiyecekler ve içecekler zaten anlamanız için sinyalleri verecektir. Bedeninizin sesini duymamazlıktan gelmeyin.

Tedavi için 8-10 saat kaynatılmış kemik suyu tüketimi, içerdiği kollojen sayesinde bağırsakta hasar görmüş hücrelerin onarılmasını sağlar, fermente süt ürünleri (kefir, ev yoğurdu, sade yağ) hem probiyotik olarak hem de kısa zincirli yağ asidi içerikleri ile bağırsakların iyileşmesini sağlar. Hindistan cevizi yağı, zeytin yağ ,sade yağ ve omega 3 içeren balık yağı gibi yağlar ise bağırsakları onaran fonksiyonel yağlardır. Ayrıca bir amino asit olan glutaminin de bağırsak onarımında ve bağışıklık sistemini desteklemek açısından faydalı olduğunu söyleyebiliriz. Sığır eti en iyi glutamin kaynağı olmakla birlikte yumurta, organik beslenen kümes hayvanları, süt ve süt ürünleri, çiğ olarak tüketilebilen koyu yeşil yapraklı sebzeler, kurubaklagiller ve yağlı tohumlarda glutamin içeren besinlerdir. Günlük beslenme programınızda yeteri kadar bu besinleri tüketmek bağırsak sağlığınız açısından oldukça önemlidir.