B vitamini vücudumuzda çok önemli bir yere sahip vitamindir. Aslında sekiz farklı B vitamini türü vardır bu sebeple B kompleks adı verilen bir vitamin grubudur. Tıpkı C vitamini gibi suda çözünür; bu şu anlama gelir; B grubu vitaminler vücutta depolanmazlar, bu yüzden de günlük olarak diyetle alınmaları gerekir.
B kompleks grubu; Tiamin (B1), Riboflavib (B2), Niasin (B3 ), Pentanol (B5), Pridoksin (B6), Biyotin (B7), Folat (B9) ve Kobalamin (B12) vitaminlerinden oluşur. Her birinin vücuttaki işlevi farklıdır.
Tiamin (B1), kalbin sağlıklı bir biçimde çalışmasını destekleyerek, besinlerden enerji üretilmesine katkıda bulunur. En iyi kaynakları bezelye, nohut, muz, portakal, yağlı tohumlar, tam tahıllar, maya ve karaciğerdir.
Riboflavin (B2), enerji metabolizmasına katkı sağlayarak, kırmızı kan hücrelerinin ve mukozanın korunmasına yardımcı olur ayrıca demirin işleyişinde görev alarak, yorgunluğun azaltılmasında etkilidir. En iyi kaynakları süt, yoğurt (yoğurt suyuna mavi yeşil rengi veren vitamin, bu sebeple yoğurdun suyu dökülmemelidir), yumurta, kırmızı et, somon ve mantarda bulunur. Uv ışınlar B2 vitamin kaybına sebep olur bu sebeple, bu besinler gün ışığından korunmalıdır.
Niasin (B3) ,enerji metabolizmasında yer alır, sağlıklı cilt ve saçlar için Niasin çok önemli bir B vitaminidir. Aynı zamanda yorgunluğa da iyi gelir. En iyi kaynakları Kırmızı et, balık, buğday unudur.
Pantenol (B5), yine besinlerden enerji üretilmesinde yani enerji metabolizmasında yer alır ayrıca steroid hormonlarının ve D vitamininin üretilmesinde görev alır. Depresyon, anksiyete tedavisinde kullanılır. En iyi kaynakları brokoli, patates, lahana, tam tahıllar, beyaz et, kırmızı et, karaciğer, böbrek gibi sakatatlar, yumurta, mantar ve avokado Vitamin B5 kaynaklarıdır.
Pridoksin (B6), enerjinin vücutta kullanılmasında ve depolanmasında yardımcıdır. Kana kırmızı rengini veren hemoglobinin yapısında yer alır. Aynı zamanda da bağışıklık sisteminin normal bir şekilde çalışmasını sağlar. En iyi kaynakları beyaz et, yer fıstığı, soya fasülyesi, buğday, yulaf, muz, süttür.
Biyotin (B7), birçoğumuz biyotini duymuşuzdur saç ve cilt sağlığının korunmasında etkili bir B vitaminidir. En iyi kaynakları kurubaklagiller, yumurta sarısı, yer fıstığı, fındık, ıspanak, yulaf, mantar ve dana ciğeridir.
Folat (B 9), kırmızı kan hücrelerinin üretimi, proteinlerin yapı taşı olan amino asit sentezi ve hücre bölünmesi gibi çok önemli süreçlerde rol alır. Düşük folat seviyeleri fetüs gelişiminde risk oluşturduğu için hamilelere takviye olarak da verilmektedir. Brokoli, brüksel lahanası, ıspanak, lahana, baklagiller ve karaciğer folat içeren besinlerdir.
Kobalamin (B12 ), besinlerden enerji üretiminde, kırmız kan hücrelerinin üretilmesinde ve folatın vücutta kullanılması için süreçlerde yer alır. En iyi kaynakları, et, balık, süt, yumurtadır. Tek kaynağı hayvansal kaynaklı besinler olduğu için vejetaryenlerde eksikliği görülebilir.
B grubu vitaminler gördüğünüz üzere, hücre yapımından, enerji üretiminde yer almasından tutun, kas dokusunun korunmasında, sindirim sisteminin düzenli çalışmasında, hormon ve kolesterol üretilmesine, kırmızı kan hücrelerinin üretilmesi, göz sağlığının korunması, saç ve cilt sağlığını korumada etkilidir.
B grubu vitaminleri genel olarak değerlendirdiğimizde et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, yumurta, tam tahıllar, kurubaklagiller, yağlı tohumlular ve özellikle sebzelerden çeşitli olarak tüketildiğinde diyetiniz B grubu vitamini ihtiyacınızı karşılar. Zaten depolanmaz fazlası idrar ile atılır.