Mücadele adanmış bir ömür ve bu ömürden damıtılmış bir kitap. “BİR YÜREK SANCISI”Hıdır Aydur, Erzincan/Tercan eski...

Mücadele adanmış bir ömür ve bu ömürden damıtılmış bir kitap. “BİR YÜREK SANCISI”

Hıdır Aydur, Erzincan/Tercan eski adı Pelegöz, yeni adı Gözbulak köyüne bağlı Hasbek Kom’unda doğmuş. 4 yaşında ailesiyle birlikte, Ankara/Altındağ Çalışkanlar Mahallesi’ne taşınmış. Tandoğan İlkokulu, Çalışkanlar Ortaokulu ve Yıldırım Beyazıt Lisesi olmak üzere eğitimini tamamlamış.

Ortaokulda başlayan mücadele anlayışı, Çinçin Halkevi’ne gidip gelmeye başlamasıyla daha bir devinim hazanmış.

Gerek çalıştığı işyerlerinde gerekse esnaflığı döneminde mücadelenin hep içinde olmuş. 12 Eylül öncesi ve sonrası tutsaklıklar, Grevler, direnişler, Adalet Yürüyüşü kısacası, nerede bir mücadele varsa ezilenden yana ve haksızlığa karşı Aydur’un yüreği orada atmış.

Bizim halkımız vefalıdır, iyi insanı bilir sözcüklerin büyüsüne değil yüreğinin sesine kulak verir. Çalışkanlar halkı da Hıdır Aydur’un talebini geri çevirmemiş, iyi niyetinin, samimiyetinin, halkın yanında olmasının, dost canlısı olmasının karşılığını vermiş, 1989 yılında muhtar adaylığını onaylamış, Aydur’u muhtar yapmış. Yetmemiş bir dönem daha oylarıyla muhtar yapmış.

Ozan Haydar Kaya dostum beni arayıp, Hıdır Aydur’un şiirleri olduğunu ve kitap olarak yayınlatacağını söylediğinde hiç tanımıyordum. Dostlarımdan değişik vesilelerle ismini duymuştum. Gerek kitabının hazırlığı aşamasındaki davranışlarında gerekse baskı sonrası davranışlarında ne kadar dost canlısı, nahif bir kişilik olduğunu gördüm.

“BİR YÜREK SANCISI” İki Yüz Elli Altı sayfa. İçinde, biyografisi, şiirleri ve yaşamından anekdotlar içeren düz yazıdan oluşuyor.

Şiirleri ve yazısıyla ilgili yorumda bulunmayacağım, çünkü; benim alanım eleştiri değil. Çok samimiyetle ve inanarak gönül rahatlığıyla şunu söyleyebilirim. “Altmış yılı aşkın yaşamını, düşüncelerini, sevgisini, aşkını, mutluluğunu, hüznünü, mücadelesini ve umudunu damıtarak iki yüz elli altı sayfaya sığdırmaya çalışmış.

Biliyorum ki bu yürek, kalem ve ömür Aydur dostumda oldukça hayata daha çok şeyler katacak ve çok şeyler yazacaktır.

Hıdır Aydur dostum; kalemin gür ve özgür, yolun açık, okuyanın çok olsun.

SONBAHARDA NEFESİ TUTTUK

Sonbaharda nefesi tuttuk

Gündüzü sıcak

Gecesi soğuk

Havası boğuk

Canlıların beti benzi soluk

Yakalarına sarılmış yokluk

İnsanları sarmış umutsuzluk

Yaşamı saran burukluk

Aşkı sevdayı sevgiyi gülmeyi

Biz bu yüzden unuttuk

Sonbahar rüzgarlarıyla

Yaprak gibi savrulduk

Köklerimizden koptuk

Savruldukça savrulduk

Yana yana kavrulduk

Ne yüreğimize aşkı koyduk

Ne sevgiye doyduk

Gecenin karanlığında kaybolduk

Yokluk içinde hiç olduk

Dostluk içinde

İhaneti düşmanlığı bulduk

Dertle dolduk

Bir dal gibi kuruduk

Yardan soğuduk

Dosttan soğuduk

Yaşamdan koptuk

Umutsuz olduk

Ne çocukları

Ne de kendimizi koruduk

Ne kısmetli olduk

Ne de havadan para bulduk

Çalışarak emeğimizle doyduk

Onurumuzla ayakta durduk

Ezilen emekçinin yanında olduk

Sömürüye karşı koyduk

İşçi haklarını savunduk

Cezalar gördük

Cezaevlerine konduk

Sakıncalı olduk

İşimizden ekmeğimizden olduk

Kayıp kuşak olduk

Bir gün aç bir gün tok uyuduk

Çocuklarımıza mahcup olduk

Yokluk içinde büyüdük

Zalimlere karşı olduk

Ülkemizin tam bağımsızlığını

Savunanların yoldaşı olduk

İşbirlikçi talancı hırsızları

İlan edip halka duyurduk

Baskıyı zulmü gördük

Katliamları ölümleri gördük

Acılarla yanıp kavrulduk

Yeni doğan güne tutulduk

Güneşle yeniden umutlandık