Bugün 1699 tarihinden bu yana dünya milletleri ile ilk kez eşit şartlar altında bir masa etrafında...
Bugün 1699 tarihinden bu yana dünya milletleri ile ilk kez eşit şartlar altında bir masa etrafında oturduğumuz ve kâğıt ile kalemi onurla elimizde tutabildiğimiz tarihin LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI’nın 100. yılıdır. KUTLU OLSUN.
Türk tarihinin en önemli dönemeçlerinden biri ve derenin yatağına geri döndürülerek doğal akışına sokulduğu gündür.1612 NASUH PAŞA ANTLAŞMASI ile Duraklama Dönemine giren imparatorluk Duraklama döneminin son antlaşmasını Bahçesaray Antlaşması ile 1681 yılında yapmış buradan bir çıkış yakalar mı diyeceğimiz anda 1699 tarihinde yapılan KARLOFÇA ANTLAŞMASI ile Gerileme dönemine girmiş ve İmparatorluk için zor yıllar başlamıştır. Duraklama döneminde yabancı devletler ile yedi antlaşma imzalayan ve artık Türk İmparatorluğu olarak adlandırılan Devlet-i Aliye Gerileme döneminde dokuz önemli antlaşma imzalamış bunun sekizi onur kırıcı ve aleyhe olmuştur yalnız 1739 BERLİN ANTLAŞMASI hariç (Son kazançlı çıkılan antlaşma). 1774 Küçük Kaynarca Antlaşmasını da Oral SANDER İmparatorluğun etnik ve dini kimlik kullanılarak yıkılabileceğinin başta Ruslar olmak üzere yabancı devletler tarafından anlaşıldığı ve üzerinde Türk ve Müslümanların yaşadığı ilk toprak kaybının olduğu antlaşma olarak görür. Gerileme dönemi 1792 tarihinde imzalanan YAŞ ANTLAŞMASI ile sona ermiş ve yıkım ve dağılma dönemi başlamıştır.
1802 PARİS ANTLAŞMASI ile başlayan dağılma dönemi 1918 MONDROS ATEŞ KES ANTLAŞMASINA kadar sürmüş bu süreçte 12 antlaşma imzalanmıştır. Dağılma döneminin Osmanlı İktisat Tarih açısından en önemli olayı 1852-1856 arasında Osmanlı Devletinin Avrupa Devletler Teşkilatına alınacağı sözü verilerek Ruslarla savaşmaya (Kırım Savaşı) ikna edilmesi ve İmparatorluğun tarihinde ilk kez yabancılardan (Avrupa Finans Kapitalinden) borç alması ve yine Mali Bütçenin ilk kez açık vermesi ardısıra Duyun-i Umumiyenin gelmesi, borçlanmanın ve bütçe açıklarının İmparatorluk sonlanıncaya kadar devam etmesidir.
BÜTÜN BU KÖTÜ GİDİŞİŞAT, 12 Kasım 1918 tarihinde Kartal İstinbotunda söylenen GELDİKLERİ GİBİ GİDERLER sözü ile tersine dönmeye başlamış ve 24 TEMMUZ 1923 TARİHİNDE LOZANDA, ANADOLU VE TRAKYADAKİ TÜRK CUMHURİYETİ’ NİN VARLIĞI VE BAĞAMSIZLIĞI YEDİ DÜVELE DİKTE ETTİRİLEREK son bulmuştur.1700, 1800, 1900 olmak üzere Türk Tarihinin son üç yüz yılının tek onurlu ve gurur verici antlaşmasıdır LOZAN.
24 TEMMUZ 1923 – 24 TEMMUZ 2023 – YÜZ YILINI DOLDURMUŞ EBEDİYETE KADAR SÜRECEK VARLIĞIMIZI DİKTE ETTİRDİĞİMİZ LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASININ 100. YILI HEPİMİZE KUTLU OLSUN.