Milli Mücadeleyi başarıyla tamamlayan 1. TBMM Gazi Mustafa Kemal’in talimatıyla ve 1. Meclisi Mebusan’ın kararıyla 8...

Milli Mücadeleyi başarıyla tamamlayan 1. TBMM Gazi Mustafa Kemal’in talimatıyla ve 1. Meclisi Mebusan’ın kararıyla 8 Nisan 1923 tarihinde fesh edilmiş ve 28 Haziran 1928 tarihinde de milletvekili seçimlerine gidilmiştir. Seçimi Anadolu ve Rumeli Müdafai Hukuk Cemiyetinin 1. Grubuna bağlı adayları kazanmışlar ve 2. Meclisi Mebusanı oluşturmuşlardır.

7 Ağustos 1923 te toplanan Anadolu ve Rumeli Müdafai Hukuk Cemiyeti 2. Dönem milletvekilleri Halk Fırkası’nın Tüzüğünü hazırlamış bu Tüzük 9 Ağustos 1923 tarihinde Milletvekillerinin görüş ve tartışmalarına, 09 Eylül 1923 tarihe kadar sürmek üzere, ilk kez sunulmuştur. Yani CHP’nin temelleri 7-9 Ağustos 1923 tarihinde gün yüzüne çıkmıştır.

Yeni partinin nizamnamesine temel teşkil edecek fikirler şunlardı:‘’Halk Fırkası, cemiyetler kanununa göre kurulmuş siyasi bir cemiyettir. Gayesi, milli hakimiyetin tahakkukuna rehberlik etmek, Türkiye’yi tam manasıyla asri bir devlet haline getirmektir.

Halk Fırkası bir ihtilal komitesi değildir. Bir inkilâp (devrim) fırkasıdır. Fırkadan olanların gerçekten halkçı olmaları şarttır.

Fırka, hiçbir fert hiçbir cemaat için imtiyaz tanımadığı gibi, kanunları teşri ve icra etmekteki mutlak hürriyet ve istiklalini tahdit ve tağyir edici (kısıtlayıcı ve bozucu) hurafevi (asılsız) kanaat ve temayülatın meşruluğunu da tanımaz.

Kanun nazarında her fert müsavidir (eşittir). Türk kültürünü kabul etmiş her fert, fırkaya girebilir.

Parti 11 Eylül de resmen kuruldu ancak 9 Eylül 1923 tarihi resmi kuruluş tarihi olarak kabul edildi ve kuruluş dilekçesi 23 Ekim 1923 tarihinde Dahiliye vekilliğine teslim edildi.

Gayesi: Milli hakimiyeti tesis etmek ve Türkiye’yi asri bir devlet yapmak olan partinin nazarında hert fert müsavidir yani eşittir. Kurtuluş savaşını veren bir cemiyet Anadolu ve Rumeli Müdafai Hukuk Cemiyeti bu felsefeyle bir devlet kumaya soyunuyor ve ilk iş olarak partileşiyordu. Ardından da 29 Ekimde Cumhuriyet ilan ederek kurulacak olan devletin temeli ve gövdesi inşa ediliyordu. Geriye bu devleti asri bir devlet yaparak içini doldurmak kalıyordu.

100 yılını, kurduğu devletle birlikte dolduran bir parti olan Koca Çınar CHP şimdi belirsiz yönden estirilen rüzgarlar önünde ordan oraya savruluyor. İlkesizlik, revizyonizm ve opurtizm gırdabında debeleniyor. İlkelerinden taviz verdikçe görünmez bir bataklığa saplandıkça saplanıyor.

Son 16 yılın CHP’si ne kadar Cumhuriyetçilikten, Halkçılıktan, Laiklikten, Milliyetçilikten, Devrimcilikten ve Devletçilikten uzaklaştıysa, Sosyal Demokrat Partileri yok eden ve halkından uzaklaştıran Neo Liberalizmin bataklığına o kadar saplandı.

CHP ve evveli Anadolu ve Rumeli Müdafai Hukuk Cemiyeti yani namı diğer Kuvvay-i Milliyesi, bırakınız yapsınlar, bırakınız çalsınlar bırakınız satsınların İşbirlikçisi)olamaz. Ancak ve ancak bu işbirlikçi felsefenin önünde engel ve muhalif olur.

CHP bir an önce özüne dönmeli.