Bir ülkenin gelir dağılımı yurttaşları arasında eşit biçimde dağıtılmazsa, bu eşitsizlik 20-30 yıl sürer ise sırtına gömlek alamayanların sayısı yüzde 60-70’i çıkar.

Türkiye’deki gelir adaletsizliğinden söz etmek istiyorum. Ayrıca 65 yıldır girmek için kapısında beklediğimiz AB ülkelerindeki gelir dağılımına işaret edeceğim.

Türkiye’deki gelir dağılımındaki adaletsizlik her gün kıyaya vuran deniz dalgası gibi üretici halk yığınlarının ürettiği mal hizmetler AKP iktidarı döneminde halkın cebini toz edip uçurdu.

Kimin cebine uçurdu? Türkiye’nin servetinin yüzde 40’nı yüzde 1’lik kesimin cebine uçurdu. Avrupa’da servet dağılımında görülen adaletsizliğinin en yüksek olduğu ülkelerin başında Türkiye geliyor. Türkiye’de en zengin yüzde 1’lik kesim ülkedeki servetin yüzde 40’ını alıyor. Türkiye bu ölcülere göre Avrupa’da servet dağılımı adaletsizliği ilk sırada yer alıyor.

En zengin yüzde 5 ve en zengin yüzde 10’un servetten aldığı paya bakıldığında Türkiye ikinci sırada bulunuyor. Servet dağılımı adaletsizliğini gösteren Gini katsayısında da Türkiye üçüncü sırada bulunuyor.

Ekonomim'in Credit Suisse ve UBS tarafından yayımlanan verilerinden derlediğine göre Türkiye’de servet dağılımı oldukça adaletsiz. Bunun birçok göstergesi var. İlki servet dağılımı eşitsizliği gini katsayısı. 0 mutlak eşitliği gösterirken bu sayı büyüdükçe eşitsizlik artıyor.

Bu kriterde Türkiye 34 Avrupa ülkesi içinde üçüncü sırada yer alıyor. Türkiye’nin katsayısı 80,2. İlk sıradaki İsveç’te bu oran 87,4 iken ikinci sıradaki Letonya’da 80,4.

Servet dağılımı adaletsizliğinin en düşük olduğu ülke ise 50,8 puan ile Slovakya. Ardından Belçika (59,6), Malta (60,9) ve Slovenya (64,4) geliyor.

Gelir dağılımı, demokratik değerler ve mutluluk gibi birçok alanda dünyada ve Avrupa’da en iyi ülkeler arasında bulunan Nordik ülkelerindeki servet dağılımı adaletsizliği de dikkat çekiyor.

İlk sıradaki İsveç’in yanı sıra diğer İskandinav ülkeleri de ortalamanın üstünde yer alıyor. AB’nin “Dört Büyükleri” arasında ise Almanya servet adaletsizliğin en yüksek olduğu ülkedir.

Rapora göre en zenginlerin servetten aldıkları paya bakıldığında en büyük dengesizlik Türkiye’de bulunuyor.

Türkiye’de en zengin yüzde 1’lik kesim servetin yüzde 39,5’ine sahip. Bu alanda 21 Avrupa ülkesi içinde ilk sırada. En zengin yüzde 1’lik kesimin servetinin en düşük olduğu ülke ise yüzde 13,5 ile Belçika bulunuyor.

Diğer bazı ülkelerde bu pay şöyle: Almanya (yüzde 30,4), Yunanistan (yüzde 25), Fransa (yüzde 21,1) ve İngiltere (yüzde 20,6).
En zengin yüzde 5 ve yüzde 10’luk kesimlerin servetten aldığı paya bakıldığında ise Türkiye İsveç’in ardından ikinci sırada yer alıyor. Bu alanlarda eşitsizliğin en düşük olduğu ülke yine Belçika’dır.

Türkiye’de en zengin yüzde 5’lik kesim servetin yüzde 59,2’isine sahip. En zengin yüzde 10’luk kesim ise servetin yüzde 69,8’ine sahiptir.

Yukarıda sıraladığım bu adaletsizliğin hiç birini yandaş basın ve TV yöneticileri RTE’ye yada ülkeyi yöneten ekibine soruyor mu?
Ne gezer? Yetişkin nüfusun sahip olduğu servet dağılımına bakıldığında Türkiye’nin halkın büyük bir bölümünün çok az servete sahip olduğu ortaya çıkıyor. Servet dağılımı dilimleri şöyle:10 bin dolardan az, 10 bin-100 bin dolar arası, 100 bin-1 milyon dolar arası, 1 milyon dolardan fazla biçiminde hesaplanıyor.

Buna göre 2022 yılında Türkiye’de halkın yüzde 71’inin 10 bin dolardan az serveti bulunuyor. 10 bin dolardan az servete sahip yetişkinler sıralamasında Türkiye açık ara zirvede yer alıyor. Bu dilimde ikinci sıradaki Sırbistan’da bu oran yüzde 40. Almanya’da ise bu oran yüzde 10 ile en düşük seviyede yer alıyor.

Türkiye’de 10 bin-100 bin dolar serveti bulunan yetişkinlerin oranı yüzde 27. Yetişkinlerin yüzde 2’sinin ise 100 bin-1 milyon dolar arasında serveti bulunuyor. 1 milyon dolardan fazla serveti bulunanların oranı yüzde 0,1 bulunuyor.
Bu verileri yazmamın birçok nedeni var. AKP iktidarı; ekonomiyi ve maliyeyi 23 yılda çökertti. Yandaş basın yazmıyor. Biz bari yazalım dedik…