Bolu Grand Kartal Otel'de 79 kişinin hayatını kaybettiği yangına ilişkin ismini vermek istemeyen itfaiye eri yangına ilişkin süreçle ilgili gazetemize önemli açıklamalarda bulundu.

"Otel personeli yangın eğitimi almalıydı"
Otelde personel olarak çalışan kişilerin yangın eğitiminin olması durumunda yangının bu kadar büyümeyeceğinin altını çizen itfaiye eri, "Yangınla alakalı daha önce eğitim alsalardı, yangının bu kadar büyümesinin önüne geçilebilirdi. Çünkü yangına doğru müdahale için gerekli araçları iyi tanıyıp, hangi alanlarda kullanılabileceklerini bilmeleri gerekir. Örnek vermek gerekirse kuru kimyevi tozlar için 6 kilogramlık ya da 12 kilogramlık tozların olması lazım müdahale için." ifadelerini kullandı.

Eskiden her kurumda İş Sağlığı Güvenliği Uzmanı bulunması zorunluluğun hala devam etseydi tablonun bu kadar acı olmayacağını ifade eden itfaiye eri, " Otel içerisinde İş Sağlığı Güvenliği Uzmanı veya İtfaiyeci olsaydı, olay sırasında paniğe kapılmadan süreç güzel bir şekilde yönetilebilirdi. En azından bu kadar vatandaşımız hayatını kaybetmezdi." şeklinde konuştu.
"Yağ sebepli yangınlarda yangın sprinki kullanılmaz"
Konuya ilişkin otellerde yıllardır aşçılık yapan E.Ö mutfakların yangın çıkarmak için oldukça müsait bir yer olduğunu belirten aşçı, "Otellerin mutfakları 7/24 gelen müşterilere hizmet verir. Gün içerisinde de odalara da yemek ve kahvaltı servisi yapılır. Bundan kaynaklı her dakika ocakla ve ateşle uğraşıldığı için yangın çıkma ihtimali her zaman bulunur. Bu sebeple mutfaklardaki yangınlar için önemli önlemler vardır. Bunlardan biri doğalgaz kaynaklı yangınlar çıktığında, bir mekanizma sayesinde gaz kesilir. Diğer bir alternatif yangın tüpüdür. Yağın aşırı kızmasıyla yangınlarda çıkabiliyor, bu yangınlara asla su ile müdahale edilmez. O yüzden büyük mutfaklarda yangın sprinki kullanılmaz. Yangını daha çok alevlendirir." diye söyledi.

