Ege Denizi'nde 28 Ocak’tan itibaren, bugün saat 15.50’ye kadar 570 deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ( AFAD) verilerine göre, 28 Ocak’tan bugüne kadar Ege Denizi'nde toplamda 570 yer sarsıntısı kaydedildi.
Deprem fırtınası şeklinde gelişen bu sismik aktivite sonucunda, 1-2 şiddetinde 100, 2-3 şiddetinde 255, 3-4 şiddetinde 182 ve 4-5 şiddetinde 33 deprem kaydedildi. Şimdiye kadar meydana gelen depremlerin en büyüğü 4,9 büyüklüğünde oldu. Depremler, Santorini Adası'nın yaklaşık 25 kilometre kuzeydoğusunda yoğunlaştı ve derinlikleri 5 ile 25 kilometre arasında değişiklik gösterdi.
CELAL ŞENGÖR'DEN KAYGILANDIRAN AÇIKLAMALAR
Muğla Büyükşehir Belediyesinin davetiyle Muğla'ya gelen Prof. Dr. Celal Şengör, Ege Denizi'nde son dönemdeki deprem aktivitelerini değerlendirdi.
Ege Denizi'nde artan depremleri yorumlayan Prof. Dr. Şengör, "Depremlerin derinliklerini öğrendim, 7 kilometre civarındaymış. Bu, normal bir derinlik ve beklenen bir durum. Ancak bu depremler hangi türde? Ve tam olarak nerelerde yoğunlaşıyorlar? O bölgede zaten aktif bir yanardağ var. Eğer o patlarsa, hepimiz için ciddi bir sorun olabilir. Depremlerin türünü görmek isterdim. Bunun fay çözümlerini yapacak uzmanlarımız var, ama bu tür verilerin zamanında alınması önemli. Şu an için kesin bir şey söylemek zor. Ama harita üzerinde bu durum nasıl görünüyor? Buradaki fayların her biri normal faylar. Bu tür faylar, tsunamiyi tetikleyebilir. Çünkü tsunami için deniz tabanında yer değiştirmesi gerekiyor. Örneğin, İstanbul'daki faylar yan yana olan faylar. Bu durumda tsunami riski ancak yer kayması ile ortaya çıkabilir. Ama kayma olursa, 7 metreye kadar bir değişim söz konusu olabilir" dedi.