8 Kasımda Ankara’da, opera korosu ile Tosca operasını, Bulgaristan opera solistleri ile sanatseverlere sunacağımızı duyduğumda çok heyecanlandım. Çünkü Atatürk ilk kez bu operayı Bulgaristanda seyretmiş ve çok beğenmiş. Bende Ankara opera koro sanatçısı olarak bu projede görevlendirildiğimi için çok sevindim. Sofya opera ve balesi müdürü, Prof. Plame Kartaloff ve asistanı Vera Beleva ile sorunsuz ve çok keyifli bir çalışma yaptık.


Tosca operasını 11 Kasım’da da, İstanbul AKM de sanatseverlere oynadık, büyük alkışları ile izleyicilerimiz bizi taçlandırdılar. Güzel anılar ve emeğimizin karşılığı işte bu alkışlar bizleri çok mutlu etti. Sofya operası ve Ankara operasının bu turne ile ilgili gelişmeleri şu şekilde oldu. Türkiye Cumhuriyeti'nin ilanının (1923) yüzüncü yılına ithafen Sofya Opera ve Balesi Tosca Operası ile Türkiye'ye bir turne düzenledi. Bulgaristan Kültür Bakanlığı tarafından da desteklenen bu projenin hayata geçirilmesi ile elde edilen gelirlerin geçtiğimiz aylarda Türkiye'de meydana gelen ve geniş bir bölgeyi etkileyen deprem mağdurlarına yardım için kullanılması planlandı. Turne kapsamında 8 Kasım'da Ankara Devlet Opera ve Balesi'nde ve 11 Kasım'da İstanbul Atatürk Kültür Merkezi'nde olmak üzere iki temsil sahnelendi.

Tosca operasının her iki temsili de Sunay Muratov tarafından yönetildi. Rejisi Plamen Kartaoff'a ait olan eserde, Radostina Nikolaeva ve Gabriela Georgieva (Floria Tosca), Kostadin Andreev ve Martin Iliev (Mario Cavaradossi), Ionut Pascu ve Eralp Kıyıcı (Baron Scarpia) solist olarak yer aldı. Tosca operasının prodüksiyonunun prömiyeri 12 Kasım 2011'de Sofya Operası'nda gerçekleşti. Prömiyerden bir yıl sonra ise Sofya Opera ve Balesi bu prodüksiyon ile Japonya'yı ziyaret etti. Rejisör Plamen Kartaloff'un Notu ise şöyle: "Tutkulu, devrimsel ve heyecan dolu bir temsil yaratmaya çalıştım. Dört karakter aşk uğruna can veriyor. Final sahnesi eşsizdir: Tosca'nın uçurumdan atlayıp atlamaması değildir önemli olan, aşkın ölmesidir. Eserin ismi Tosca, ancak buna eşdeğer gördüğüm 'Scarpia' alt başlığını da kullanmak isterdim. Değerli Dostlarım, Mustafa Kemal Atatürk'ün kurmuş olduğu Türkiye'nin yüzüncü yıl kutlamalarına katılıyor olmak benim ve Sofya Opera ve Balesi için büyük bir onurdur! Bu unutulmaz devlet insanının bir opera hayranı olduğunu da belirtmeden geçmeyeyim. En sevdiği klasik eserlerden bir de Giacomo Puccini'nin Tosca eseriydi. Bu sebeple Ulusal Opera Tiyatromuz misafirperver ülkenizce muhteşem bir şekilde karşılanmaktadır. Türkiye'nin bu şanlı yıl dönümünü ve Mustafa Kemal Atatürk'ün anısını onurlandırmak amacıyla 8 Kasım tarihinde Ankara'da, 11 Kasım tarihinde ise İstanbul'da Tosca operasın sahneleyeceğiz.

Geçmişte yaşanan ilginç bir anıyı hatırlatmak isterim. Dönemin Bulgaristan Başbakanı Alexander Stamboliyski ile gerçekleşen resmi bir görüşmenin ardından Atatürk, Bizet'in Carmen operasına davet edilir. Atatürk'ün kendisine eşlik eden sekreteri tarafından anlatıldığına göre; bu deneyimden büyük bir heyecan dayan Mustafa Kemal temsilden sonraki gece hiç uyumamıştır. Atatürk bu muhteşem prodüksiyondan çok etkilendiğini ifade ederek şunları söyledi: "Böyle bir sanat yaratabilen, kültürünü bu seviyeye yükselten bir ulusu ne bir ordu ne bir silah ne bir güç yenilebilir! Bu yüzden Türkiye Devlet Operasının ilk tohumunu atacağımız İstanbul'a ulaşana kadar durmayacağım. Mustafa Kemal Atatürk'ün, Türkiye'nin manevi ve kültürel gelişimi için gösterdiği sonsuz azmi takdir ediyor; bugün burada Opera sanatının gelişmesini hayal ettiği yenilenen ülkesinde çabalarının sonuç verdiğine tanık oluyoruz. Günümüzde opera evlerimiz, sanatçılarımız ve müzisyenlerimiz arasında kurulan işbirliğinden çok mutluyuz! Bu yaratıcı etkileşimin çok daha önemli ortak projeler için de devam edeceğine ve her iki ülkenin opera severleri arasında da bir dostluk ilişkisi kurulacağına yürekten inanıyorum. Yüzüncü Yılınız Kutlu Olsun!

Prof. Plamen KARTALOFF Sofya Opera ve Balesi Müdürü