Siyasette akşamdan sabaha çok uzun vakittir. Siyasi ittifaklar, kamuoyu, ekonomik yapı ve uluslararası ilişkiler gibi faktörler, siyasi dengeleri hızla değişime uğratabilir.
Siyaset, öngörülmesi zor, karmaşık bir alandır. Beklenmedik ani olaylar, gün içerisinde yaşanan ani gelişmeler, siyasi aktörün planlarını alt üst edebilir ve yeni durumlar yaratabilir.

Bu durumda, siyasi aktörler, bu hızlı gelişmelere, değişimlere hazır olmak ve öngörülemezliğe uyum sağlamak zorundadır. Değişen durum karşısında daha önce almış oldukları siyasi pozisyonu ve stratejilerini kökünden değiştirmek zorunda kalabilirler.
Esnek yapıda olmak, doğru ve hızlı karar verebilme ve değişen koşullara hızlıca adapte olabilme yeteneği, siyasette başarılı olmak için önemlidir.

Siyaset sahnesinde etik dışı olarak kabul edilen her türlü manevraları ve taktikleri görmemiz mümkündür. Güçlerini artırabilmek, rakiplerini bertaraf edebilmek veya belirledikleri hedeflere ulaşabilmek için her türlü yola başvurabilir, karmaşık ve çoğu zaman gizli stratejiler uygulayabilirler.

Siyasi partiler veya liderleri, çıkarları için daha önce düşman olarak gördükleri aktörlerle ani ve beklenmedik ittifaklar kurabilir, halkın nabzına göre şerbet verip her an değişebilen siyasi koşullara uyum sağlayabilmek amacıyla söylemlerini ani bir şekilde değiştirebilir ve daha önceki görüşlerinin tam tersini savunabilirler. Dün ak dediklerine, bugün kara diyebilirler.
Kamuoyunu etkilemek, rakiplerinin itibarını zedelemek, onları yıpratmak, zayıflatmak haklarında olumsuz algı oluşturabilmek amacıyla medya kuruluşları veya trolleri vasıtasıyla gerçek olmayan veya yanıltıcı bilgilerin yayılması için kasıtlı ve sistematik olarak asılsız haberler, iftiralar, dedikodular, sosyal medya manipülasyonları ile sahte belgeler, çarpıtılmış fotoğraflar veya videolar üreterek eylemler yaptırabilirler.

Bu sayede, siyasi rakiplerinin itibarını zedeleyerek onların destekçilerini azaltır ve itibar kaybına uğratmayı başarabilirler.
Medya’da belirli haberler ön plana çıkarılırken, rakiplerin haberlerinin göz ardı edilmesi, haberlerin sunum şekline müdahale edilmesi, haber başlıklarının, resimlerinin ve videolarının seçimiyle kamuoyu algısının yönlendirilmesi, haberlerin duygusal, taraflı ve abartılı sunum şekliyle gerçeklerin çarpıtılarak, yalan yanlış bilgilerin üretilerek fake haber yaptırmak suretiyle rakiplerin yıpratılmasını sağlayabilirler.

Dezenformasyon (kasıtlı olarak yayılan yanlış bilgi) ve misenformasyon (Zarar verme amacı gütmeden paylaşılan yanlış bilgi) yoluyla kamuoyunu yanıltabilirler.
Korku yaratma veya umut aşılama gibi tekniklerle duygusal manipülasyon yaparak kamuoyunu etkileyebilirler.
Medya kuruluşlarının veya gazetecilerin, belirli konularda haber yapmaktan veya yorum yapmaktan çekinmesini sağlayabilirler.
Sosyal medyada sahte hesaplar, botlar veya troller aracılığıyla yalan, yanlış haberlerin veya dezenformasyonun yayılması, sosyal medya algoritmalarının manipüle edilmesiyle belirli içeriklerin ön plana çıkarılması veya gizlenmesini sağlayabilirler.
Basına yapılan yersiz müdahale ve baskılar basın özgülüğünü tehdit ederek toplumların en temel haklardan biri olan doğru bilgiye erişimi engellemektedir.

Gazetecilerin veya medya kuruluşlarının, olası sonuçlardan çekindikleri için belirli konularda haber yapmaktan veya yorum yapmaktan çekindikleri bilinmektedir.

Atatürk Diyor ki;
Gazeteciler, gördüklerini, düşündüklerini, bildiklerini samimiyetle yazmalıdır. 1929
Gazeteciler, kanunun ve umumun menfaatlerinin aksine muamelelere şahit ve vakıf oldukları takdirde gerekli yayında bulunmalıdır. 1923
Matbuat hiçbir sebeple tahakküm ve nüfuza tabi tutulamaz. 1923
Özel maksatla neşriyat yapan bazı gazetelerin, halkın ekseriyeti üzerinde yaptığı tesir, her memlekette olduğu gibi o gazetelerin lehinde değildir. 1924
Türkiye basını milletin gerçek ses ve iradesinin doğduğu yer olan etrafında çelikten bir kale oluşturacaktır. Bir düşünce kalesi, düşünce yolu kalesi. Basın görevlilerinden bunu istemek, cumhuriyetin hakkıdır. 1924
Basın, milletin müşterek sesidir. 1922