KARDELEN UÇAK

 

2024 yılında kadın girişimciler ulusal ve uluslararası düzlemde birçok alanda gelişti ve yeni oluşumlara imza attı. 2025 yılında hedeflerini büyüterek daha çok kadına destek olmayı planladıklarını söyleyen Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Yönetim Kurulu Başkanı Esra Bezircioğlu, 2025 yılında dijital, yeşil ve toplumsal dönüşüm oluşturacaklarını dile getirdi.

2024 yılında gerçekleştirilen projelerin başarı derecelerini değerlendiren KAGİDER Kurulu, birçok kadının yeni yılda parlayacağını vurguladı. Geleceğe yön verecek her alanda çalışmalarını yoğunlaştıracaklarını söyleyen Başkan Esra Bezircioğlu, “2025 yılı, kadın girişimciler için teknolojik, çevresel ve sosyal değişimlerin yoğun olduğu bir dönem olacak. Bu gelişmelerin kadın girişimciliğini daha güçlü ve sürdürülebilir bir konuma getireceğini öngörüyoruz.” dedi.

“İŞLETMELER EKONOMİYE KATKI SAĞLAMAYA DEVAM ETTİ”

Geçtiğimiz sene birçok kadın girişimciye destek olarak onların ihtiyaçlarına göre rota çizdiklerini belirten Başkan Bezircioğlu, “Türkiye ekonomisindeki dalgalanmalar ve küresel piyasalardaki belirsizlikler, girişimcilik faaliyetlerini etkiledi. Özellikle sermayeye ve krediye erişimde yaşanan sıkıntılar, kadın girişimciler için büyük bir engel olmaya devam etti. Ancak tüm bu zorluklara rağmen, kadın liderliğindeki işletmeler ekonomiye katkı sağlamaya devam etti ve yeni iş alanları yaratarak toplumumuza büyük fayda sağladı. 2024 yılı, kadın girişimciler için hem fırsatlarla dolu hem de zorlu bir yıl oldu.” ifadelerini kullandı.

“DAHA FAZLA CESARETLENDİRME VE DESTEKLEYİCİ POLİTİKA”

Ulusal ve uluslararası çalışmalarda girişimci kadınlar için yeni projeler düzenlediklerini anlatan Bezircioğlu, “Hem Türkiye’de hem de küresel ölçekte kadın girişimcilerin sayısını artırmak için daha fazla cesaretlendirme, destekleyici politika ve finansman olanaklarına ihtiyaç duyuyoruz. Hep birlikte, daha eşit, daha adil ve sürdürülebilir bir geleceğe katkı sunmayı temenni ediyoruz. Brüksel temaslarımız ve orada bir temsilcimizin olması, KAGİDER’i uluslararası arenada daha görünür kılmak adına attığımız büyük adımlardan biri oldu. Sadece Türkiye’de değil, yurtdışında da aktif bir şekilde çalıştık. Brüksel, Budapeşte, New York, Rio de Janeiro, Fas, Saraybosna, Arnavutluk ve Ermenistan gibi farklı lokasyonlarda düzenlenen programlarla, Türkiye’nin kadın girişimcilerini en güzel şekilde temsil ettik. Kilometrelerce yol kat ettik, Türk kadın girişimcilerinin sesini tüm dünyaya duyurduk.” şeklinde konuştu.

Ünlü çift bebeklerini kucağına aldı Ünlü çift bebeklerini kucağına aldı

“MESLEKİ GELİŞİMLERİ DESTEKLİYORUZ”

Gıda ve elektronik dışı organize perakendeye üretim veya satış yapan kadın girişimcilere destek verdiklerini kaydeden Başkan Bezircioğlu, yaptıkları diğer destekleri şöyle sıraladı: “Hatay’da depremlerden etkilenen kadınlara umut ve destek olmak amacıyla L’Oreal Vichy iş birliğiyle hayata geçirdiğimiz Dermokozmetik Uzman Eğitimi ve İstihdam Programı, kadınların mesleki gelişimini destekleyen önemli projelerimizden biri oldu. Bu program sayesinde, kadınlara hem yeni bir kariyer fırsatı sunmayı hem de ekonomik hayata katılımlarını artırmayı amaçladık.

Tarım sektöründe faaliyet gösteren kadın girişimcilere destek vermek amacıyla Migros iş birliğiyle yürütülen Tarımda Kadın Girişimci Geliştirme ve Hızlandırma Programı 24 farklı kentten 40 kadın girişimciyi bir araya getirdi. Mentorlükprogramı ile kariyerlerine yeni başlayan genç kadınların özgüvenlerini artırarak, onların kariyerlerinde daha emin adımlarla devam etmelerine destek olan Power Talks Programı kapsamında, 159 genç kadına mentor desteği sağladık.”

“2 BİN KADIN GİRİŞİMCİYE ULAŞMAK HEDEFLİYORUZ”

Kadın istihdamını teşvik etmek ve iş yaşamında cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla projelerini aktaran Bezircioğlu, “Geçtiğimiz senelerde yaşanan depremin ardından Kahramanmaraş’ın yeniden kalkınmasına katkı sağlamaya yönelik, bölgedeki kadın girişimciliğini desteklemek amacıyla ING Türkiye ile birlikte Kahramanmaraş’ta yürüttüğümüz Kadın Girişimcilere Turuncu Destek programı kapsamında bu zamana kadar yaklaşık 100 kadına 12 farklı eğitim verildi. JP Morgan iş birliğiyle yeni bir projeye imza atıyoruz ve önümüzdeki 2 yıl içinde 2 bin kadın girişimciye ulaşmayı hedefliyoruz. Yerel ölçekte Gaziantep Belediyesi ile kadın girişimci networkü kurma çalışmalarımıza başladık.

Bu proje, yerel ekonomiye kadınların daha aktif bir şekilde katılmasını sağlamak adına önemli bir adım olacaktır. Kadın girişimcilerin iş ağlarını güçlendirmek amacıyla büyük firmaların satın alma profesyonelleriyle bir buluşma organizasyonu düzenleyeceğiz. Öte yandan SPK ile imzaladığımız iş birliği protokolüyle, kadın girişimciler için finansal okuryazarlığı yaygınlaştırma hedefimizi bir adım daha ileri taşıdık. Uluslararası alanda New York, Londra, Berlin ve Atina gibi büyük şehirlerde düzenleyeceğimiz programlarla, Türk kadın girişimcilerini global platformlara taşıyacağız.” diye konuştu.

Muhabir: Haber Merkezi