Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün ata sporumuz güreşe olan ilgisi ve desteğiyle 1933 yılında başlatılan, 1938'e kadar her yıl düzenlenen Ulugazi Yağlı Güreşleri, 83 yıl boyunca yapılmadı. Ancak, Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun girişimleriyle, Spor İstanbul’un katkılarıyla 2021 yılında bu tarihi güreşler yeniden hayata geçirildi. Bu yıl 4'üncüsü düzenlenen Ulugazi Yağlı Güreş Festivali, 21-22 Eylül tarihlerinde Maltepe Orhangazi Şehir Parkı’nda gerçekleştirildi.

ULUGAZİ ER MEYDANINDA YILDIZLAR SAHNEDE

Bu yılki Ulugazi Yağlı Güreş Festivali, büyük bir mücadeleye sahne oldu. Aralarında 8 altın kemer sahibi olan 64 başpehlivan, er meydanına çıktı. Serbest minder güreşlerinin de yer aldığı etkinlikte, toplamda 500 güreşçi kıyasıya rekabet etti. Tarihi Kırkpınar Festivali'nin son iki yılının başpehlivanı Yusuf Can Zeybek; Kırkpınar’da dört kez başpehlivan olan Recep Kara; iki kez altın kemeri kazanan Orhan Okullu, İsmail Balaban ve Mehmet Yeşil Yeşil; başpehlivanlık unvanını elde etmiş Mustafa Taş, Fatih Atlı ve Osman Aynur; CW Enerji Türkiye Güreş Ligi’nin son başpehlivanı Enes Doğan ve Ulugazi Yağlı Güreş Festivali’nin son üç yılının başpehlivanı Hüseyin Gümüşalan gibi önemli isimler başpehlivanlık mücadelesi için Maltepe’de bir araya geldi.

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’ne ev sahipliği yapan Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın, Maltepe Belediye Başkanı Esin Köymen ve Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün’ün katılımıyla TBB ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, final öncesinde bir konuşma yaptı.

"ÖZEL BİR HİKAYESİ VAR"

"Ulugazi Yağlı Güreşleri sadece bir spor etkinliği değil; aynı zamanda kültürel bir mirasın İstanbul’da yaşatılması adına başlattığımız köklü bir gelenek" diyen İmamoğlu, şöyle devam etti:

“Bu etkinliğin özel bir hikayesi var. Hepimizin bildiği gibi, Gazi Mustafa Kemal Atatürk, güreşe büyük ilgi duyan bir liderdi. 19 Eylül 1933’te İstanbul’da Türkiye ve İtalya güreş takımları karşı karşıya geliyor. Atatürk, Dolmabahçe Sarayı’ndan radyodan müsabakaları heyecanla dinliyor. Sonrasında, güreşlerin yapıldığı Taksim'deki Maksim Salonu’na giderek güreşleri canlı izliyor. Türkiye’nin o dönemde İtalya’ya karşı elde ettiği başarı onu hem heyecanlandırıyor hem de güreşçileri motive ediyor. O özel günün anısına 19 Eylül, ‘Atatürk Güreş Günü’ olarak ilan ediliyor ve her yıl Ulugazi Yağlı Güreş Festivali düzenleniyor. Ancak daha sonra bu gelenekten uzaklaşılıyor ve İstanbul, bu etkinliğe 83 yıl ara veriyor. 83 yılın ardından biz, İstanbul'da Ulugazi Yağlı Güreşleri’ni yeniden başlattık. İstanbullulara ata sporumuzu dört yıldır sunuyoruz."

"ULUGAZİ YAĞLI GÜREŞLERİ, İSTANBUL'UN KIRKPINAR'I OLACAK"

“Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün bize miras bıraktığı ve vasiyet niteliği taşıyan bu etkinliği burada gerçekleştirmek bizim için çok anlamlı. Zamanla bu festivali daha da büyütmeyi hedefliyoruz. Bu etkinlik, Kırkpınar’ın İstanbul'daki bir versiyonu gibi düşünülebilir. Özellikle genç güreşçilerin gelişimine katkı sağlamak adına düzenlediğimiz U15 Serbest Güreş Turnuvası da büyük önem taşıyor. İstanbul, bir spor şehri ve 2027’de Avrupa Oyunları’na ev sahipliği yapmayı planlıyoruz. Güreşin bizde yarattığı coşkuyu ve gururu bildiğimiz bu ortamda, Ulugazi Yağlı Güreşleri’nin uzun yıllar boyunca devam etmesini diliyoruz.”

FEYZULLAH AKTÜRK BAŞPEHLİVAN OLDU

Konuşmasının ardından İmamoğlu'na, Ulugazi Yağlı Güreşleri’ne verdiği destekten dolayı Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu Başkanı İbrahim Türkiş tarafından sembolik altın kemer hediye edildi. 4. Ulugazi Yağlı Güreşleri’nde İsmail Koç ve Feyzullah Aktürk başpehlivanlık için karşı karşıya geldi. Çekişmeli geçen finalde galip gelen Feyzullah Aktürk, böylece ilk üç yıl üst üste şampiyon olan Hüseyin Gümüşalan’ın unvanına son vererek başpehlivan oldu.

Muhabir: Şevval Ateş