GONCAGÜL KONAŞ

Dönüştüren Kadınlar Derneği, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle “Bir Hikaye, Bir Umut” başlıklı anlamlı bir etkinliğe imza attı. Adıyamanlı 19 depremzede kadının yaşadıkları derin acıyı, dayanışma ruhunu ve umuda yolculuklarını anlattıkları “04.17” belgeseli, Ankara'da seyirciyle buluştu. Bu özel geceye damgasını vuran anlardan biri de, enkaz altından çıkarılan kırık piyanosuyla yeniden hayata tutunan 16 yaşındaki Dicle Hayat Dağdeviren'in piyano dinletisi oldu.

6 Şubat 2023’te 11 ilde yıkıcı etki meydana getiren Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından, Adıyamanlı kadınlar iki yıl boyunca birbirlerine kenetlenerek yaşama tutundu. Bu dayanışmayı konu alan belgesel, Dönüştüren Kadınlar Derneği aracılığıyla Ankara’da izleyicilerle buluştu.

KADIN DAYANIŞMASININ HAFIZAYA KAZINAN HİKAYESİ

6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremin en çok etkilediği illerden biri olan Adıyaman'da, hayatta kalan kadınlar iki yıl boyunca birbirlerine kenetlenerek yeni bir yaşam kurdu. Onların bu sürecini kayda alan “04.17” belgeseli, sadece bir felaketin izlerini taşımıyor; aynı zamanda dayanışmayı, yeniden başlamaya dair umudu ve kadınların gücünü de belgeliyor.

Dönüştüren Kadınlar Derneği tarafından organize edilen etkinliğın ana temalarından biri de, felaket sonrası kadın dayanışmasının ne kadar hayati olduğuydu. Belgeselin danışmanlığını sinema tarihçisi ve yazar Burçak Evren, koordinatörlüğünü ise gazeteci Selma Kara üstlendi. Filmde, kadınların birlikte ayağa kalkma süreci etkileyici bir anlatım diliyle işleniyor.

“BU PROJEDE, KENDİ YAŞAM AMACIMIZI DA YENİDEN SORGULADIK”

Etkinlikte belgeselde yer alan Remziye Yılmaz, Sevim Taştan, Feride Cömert Düşkün ve Nesibe Çalışkan da hazır bulundu. Kadınlar, bu projeye gönüllü olarak dahil olduklarını ve yaşadıklarını anlatmanın onlar için bir iyileşme sürecine dönüştüğünü belirtti. Sevim Taştan, “Bu projede yalnızca teknik bilgi edinmedik, aynı zamanda kendi yaşam amacımızı da yeniden sorguladık” dedi. Remziye Yılmaz ise, belgeselin onlara dayanışmanın gücünü bir kez daha gösterdiğini vurgulayarak, “Birbirimize sarıldık, destek olduk ve bu süreci birlikte atlattık.” diye konuştu.

Etkinliğe katılan Selma Kara, “Bu yolculuk, eline hiç kamera almamış, röportaj yapmamış 19 kadına uzmanlarımız eğitimler verdi. Dicle’nin enkaz altından çıkan piyanosundaki yara bandına benziyor hikayemiz.” şeklinde konuştu.

Etkinliğe katılan Adıyaman Belediyesi Başkanı Abdurrahman Tutdere’nin eşi Emral Tutdereise, “Bu belgesel bize dayanışma duygusunu hatırlattı. Ben kadın elinin değdiği her şeyin değiştirdiğini ve dönüştürdüğüne inanıyorum. Bu projenin hayata geçmesi için emek veren başta Selma hanım olmak üzere, 19 cesur yürekli kız kardeşime teşekkür ediyorum.” dedi.

Volkan Konak'ın vasiyeti ortaya çıktı! Volkan Konak'ın vasiyeti ortaya çıktı!

PİYANONUN ENKAZDAN ÇIKAN UMUDU: DİCLE HAYAT DAĞDEVİREN

Belgesel gösteriminin ardından, Adıyamanlı 16 yaşındaki Dicle Hayat Dağdeviren’in piyano dinletisi seyircileri derinden etkiledi. Depremde yaralı olarak kurtulan ve enkaz altından çıkarılan kırık piyanosuna tekrar dokunabildiğini gördüğü anı anlatırken gözyaşlarını tutamadı. Çaldığı melodilerle izleyicilere ilham veren Dağdeviren, “Bu piyano gibi biz de kırıldık ama yeniden ayağa kalktık.” dedi.

NAGİHAN ÇAKIR YILMAZ: “DÖNÜŞÜM KADINLA BAŞLAR”

Dönüştüren Kadınlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nagihan Çakır Yılmaz da, etkinlikte yaptığı konuşmada, “6 Şubat, hepimizin yüreğine kazınmış bir tarih. Ama o gece sadece binalar değil, bizim de yüreklerimiz enkaza döndü. Ancak bu enkazlar altında sadece kaybettiklerimizi değil, dayanışmayı da bulduk” dedi. Kadın dayanışmasının, felaketin etkilerini azaltmadaki önemine vurgu yapan Yılmaz, “Dönüştüren Kadınlar Derneği olarak biliyoruz ki, dönüşüm kadınla başlar, onun mücadelesiyle büyür, dayanışmasıyla gücü artar.”diye konuştu.

GÜÇLÜ KATILIM VE DESTEK

Etkinliğe Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Aylin Nazlıaka, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın eşi Nursel Yavaş ve Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere’nin eşi Emral Tutdere gibi önemli isimler de katıldı. Katılımcılar, kadın dayanışmasının dönüştürücü gücünü bir kez daha gözler önüne seren bu anlamlı projeye desteklerini dile getirdi.

Muhabir: Haber Merkezi