GONCAGÜL KONAŞ
Türkiye’nin sezaryen oranlarında dünya lideri olması, sağlık yetkililerini harekete geçirdi. Ankara’da da sezaryenle doğum oranlarının yükselmesi üzerine Sağlık Bakanlığı, normal doğumu teşvik etmek amacıyla "Doğal Olan Normal Doğum" temasıyla yeni bir eylem planı hazırladı. Uzmanlar, tıbbi zorunluluk olmadıkça sezaryen doğumdan kaçınılması gerektiğini vurgularken, özellikle özel hastanelerde sezaryen oranlarının alarm verici seviyelere ulaştığına dikkat çekti.
"DOĞAL OLAN NORMAL DOĞUM"
Ankara İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Ali Niyazi Kurtcebe, sezaryen oranlarının artışına dikkat çekerek, normal doğumu teşvik etmek amacıyla Sağlık Bakanlığı tarafından "Doğal Olan Normal Doğum" temasıyla "Normal Doğum Eylem Planı" hazırlandığını duyurdu. Kurtcebe, "Sağlık sistemimiz, her bireyin sağlığını korumayı ve geliştirmeyi esas alan köklü bir yapıya sahiptir. En büyük önceliklerimizden biri; toplum sağlığını en üst seviyeye taşımak ve gelecek nesillere daha sağlıklı bir Türkiye bırakmaktır" dedi. Kadın ve çocuk sağlığının sağlık politikalarının en önemli unsurlarından biri olduğunu belirten Kurtcebe, tıbbi zorunluluk olmadığı sürece sezaryenin anne ve bebek sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini vurguladı.
"HER GEBEYE EBE" UYGULAMASI BAŞLATILDI
Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) sezaryen oranlarının %10-15 aralığında tutulmasını önerdiğini hatırlatan Kurtcebe, bu oranların aşılmasının sağlık risklerini beraberinde getirdiğini ifade etti. Bakanlık olarak sezaryen oranlarını düşürmek ve anne-bebek sağlığını iyileştirmek amacıyla "Her Gebeye Ebe" uygulamasının başlatıldığını aktaran Kurtcebe, "Bu kapsamda 'Ebelik Yönetmeliği' güncellenip yeniden yayımlanarak, ebelerin normal doğumdaki rolleri daha da güçlendirilmiştir." şeklinde konuştu.
ÖZEL HASTANELERDE SEZARYEN ORANLARI DAHA YÜKSEK
Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürü Doç. Dr. Muhammed Atak da yaptığı konuşmada, "Tıbbi gereklilik olmadığı sürece doğal olanın normal doğum olduğunun vurgusunu her fırsatta dile getirmemiz lazım. Bu anlayışı yeniden tesis etmemiz gerekiyor" dedi. Kamu hastanelerindeki sezaryen oranlarının yüksek seyrettiğini belirten Atak, özel hastanelerde bu oranların %75'in üzerine çıktığını belirtti. "Önümüzdeki süreçte, İl Sağlık Müdürlükleri ve Bakanlığımız bu konuya yeni bir yaklaşım gösterecek. Sezaryenin gereksiz yaygınlaşmasına müsaade etmememiz gerektiğini tekrarlamak istiyorum." ifadelerini kullandı.
TÜRKİYE SEZARYEN ORANINDA İLK SIRADA
Doç. Dr. Mustafa Alimoğulları ise Türkiye'deki sezaryen oranlarının dünya ortalamasının çok üzerinde olduğunu belirterek, "Türkiye’de 2003 yılında %21 olan sezaryen oranı, 2012 yılında %60’lara ulaştı. 2022 yılında ise %62.8 olarak kaydedildi. Bu oran kamu hastanelerinde %46, üniversite hastanelerinde %74, özel hastanelerde ise %78 olarak belirlendi." dedi. Türkiye'nin OECD ülkeleri arasında sezaryen oranı en yüksek ülke olduğunu vurgulayan Alimoğulları, "OECD ülkelerinde sezaryen oranı %28, Avrupa Birliği ülkelerinde %29, İngiltere’de %31, Almanya’da %30, Güney Kore’de %53 ve İsrail’de %14 seviyesinde bulunuyor. Türkiye ise %60 ile listenin başında yer alıyor." diye konuştu.
ANKARA’DA SEZARYEN ORANLARI ARTIYOR
Ankara özelinde yapılan değerlendirmeye göre, şehirde sezaryen oranlarının arttığı görüldü. Alimoğulları, "2020 yılında Ankara'da doğum sayısı 63 bin 800 iken, 2024 yılında bu sayı 56 bin 800’e geriledi. Aynı dönemde sezaryen oranı %57’den %60’a yükseldi. Normal doğum oranı ise %43’ten %36’ya düştü." dedi.
Özel hastanelerdeki sezaryen oranlarının kamu hastanelerine göre daha yüksek olduğunu ifade eden Alimoğulları, "Ankara'da 2024 yılı itibarıyla sezaryen oranları kamu hastanelerinde %54, üniversite hastanelerinde %65, özel hastanelerde ise %79 olarak kaydedildi. Primer sezaryen oranlarına baktığımızda ise bu oran kamu hastanelerinde %38, üniversite hastanelerinde %32, özel hastanelerde %56 seviyesinde" bilgilerini paylaştı.
Sağlık yetkilileri, gereksiz sezaryenlerin önüne geçmek için sağlık çalışanlarına yönelik bilinçlendirme çalışmalarının süreceğini vurgularken, anne adaylarının da normal doğum konusunda teşvik edilmesi gerektiğinin altını çizdi.