Nerede ise bir buçuk yıldır dünyayı kasıp kavuran, milyonlarca cana mal olan Covid-19 pandemisinden en çok etkilenen sektörün turizm olduğu kesindir.
Nerede ise bir buçuk yıldır dünyayı kasıp kavuran, milyonlarca cana mal olan Covid-19 pandemisinden en çok etkilenen sektörün turizm olduğu kesindir.
Hem alınan önlemler çerçevesinde getirilen yasaklar ve hem de insanların hastalık bulaşır diye endişe duyması yüzünden 2020 yılında turistik faaliyetler resmen dibe vurmuş, hatta neredeyse sıfırlamıştı.
Bilim insanları tarafından olağan üstü kısa bir süre zarfında etkili aşıların bulunması ve dünya genelinde uygulanan aşı kampanyaları sayesinde 2021 yılı için turizm sektöründe de bir normalleşme ve canlanma beklentisi yüksekti
Turizm sektörünün yaratacağı döviz kaynaklarına ve istihdama çok ciddi bir şekilde gereksinim duyan Türkiye, o ya da bu sebepten ötürü bir türlü yeterli miktarda aşı temin edemedi ve ne yazık ki aşılama kampanyalarında bu yüzden epeyce bir gecikti.
Diğer yandan da Sağlık Bakanlığının yayınladığı verilerde gözlemlenen anormallikler, verilerin şeffaf ve inanılır olmaması da Türkiye’ye turist gönderecek ülkeleri ve Türkiye’ye gelmeyi düşünebilecek turistleri endişelendirdi, tercihlerinin daha şeffaf ülkelere yönelmesine sebep oldu.
Sonuç olarak Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı mayıs ayında 936 bin 282 kişi oldu bu sayı Pandemi öncesi 2019 yılının aynı ayında ise 4 milyon 22 bin 254 kişiydi. Turist sayısı, her ne kadar baz etkisiyle geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3039 artış göstermiş olsa da pandemi öncesi 2019 yılına göre oldukça geride kaldı, ancak yüzde 25’ine ulaşabildi.
COVID-19 mutasyonlarının yayılması endişesinin yanı sıra Rusya, Almanya ve Fransa gibi ülkeler tarafından uygulanan Türkiye’ye yönelik uçuş kısıtlamaları da gelen turist sayısı üzerinde etkili oldu.
Daha da kötüsü bu yılın 5 aylık döneminde de Türkiye’ye gelen yabancı turist sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14,27 azalışla 3 milyon 680 bin 55 olarak gerçekleşti, oysa geçen yılın aynı döneminde 4 milyon 292 bin 711 turist Türkiye’ye giriş yapmıştı. 2019 yılının ocak-mayıs döneminde ise Türkiye’ye 12 milyon 757 bin 522 turist gelmişti. Buradan hesaplarsak ilk beş ayda, her şeyin normal olduğu 2019 yılı rakamlarının ancak dörtte biri kadar turist gelmiş bulunuyor.
Haziran ayında da tablonun çok değişeceğini düşünmüyorum, peki yılın geri kalan altı ayında tablo değişir mi?
Bunu ne yazık ki kesin olarak bilemiyoruz, özellikle ilk olarak Hindistan’da görülen daha hızlı yayılan Delta varyantının seyri ve aşılar ile etkileşimini görmek lazım. Eğer bu ya da başka bir varyant aşıları etkisiz kılacak bir mutasyon gösterir ve hızla yayılmaya başlarsa doğal olarak karantina önlemleri geri gelecek, en azından uluslararası seyahatlerde yeni kısıtlamalar uygulanacak demektir. Bu durumda 2021 yılının da turizm açısından kayıp bir yıl olacağını söylemek anlamsız olmayacaktır.
Basına da yansıyan haberlere göre Dünya Sağlık Örgütü tarafından dünya genelindeki Corona virüs vakalarında baskın tür olarak nitelediği Delta varyantı vakaları her geçen gün artmaya devam ediyor. Daha da kötüsü yeni belirlenen Delta Plus varyantının ise Delta varyantından da daha bulaşıcı ve tehlikeli olduğunu düşünülüyor.
Nüfusunun yüzde 80’inden fazlasına en az bir doz aşı uygulayan İngiltere’de de artan vaka sayılarının nedeni olarak Delta varyantı görülüyor.
Covid-19 ile mücadelede en başarılı ülkelerden biri olarak gösterilen ve dünyada en hızlı aşılama programının uygulandığı İsrail’de Corona virüsüyle mücadeleden sorumlu yetkilisi Nachman Ash, kısıtlamaların kaldırılmasından 10 gün sonra yaptığı açıklamada artan vakalar nedeniyle kapalı alanlarda yeniden maske takılması gerektiğini söyledi. İsrail ayrıca aşılanan turistlerin ülkeye giriş iznini de bir ay erteledi.
Avustralya’nın Yeni Güney Galler eyaletinde çok sayıda kişiye buluşması üzerine sokağa çıkma yasağı ilan edildi.
Dünyadan bu yönde bir çok haber geliyor, Türkiye’ye en çok turist gönderen ülkelerden biri olan Rusya’yı Delta varyantının kasıp kavurduğu söyleniyor. Rusya’da Delta varyantı ve aşılamanın yavaş ilerlemesi nedeniyle vakalarda keskin bir artış var. Haziran ayı başında 9 bin olan vaka sayısı, 20 bine kadar yükseldi. Yetkililer aşılamaya hız vererek Delta varyantı ile mücadele etmeye çalışıyor.
Görünen o ki bu yaz da turizm açısından çok parlak geçmeyecek, turizm sektöründe faaliyet gösteren tüm işletmelerin ve yatırımcıların Delta varyantı kökenli bir 4. dalga olasılığına karşı çok temkinli olması ve önlem alması gerekmektedir.