Rönesans Holding, Adana, Bursa, Elazığ, Yozgat ve İstanbul Başakşehir şehir hastaneleri olmak üzere beş şehir hastanesinin işletme hakkını elinde bulunduran Rönesans İşletme Hizmetleri şirketini Danimarka kökenli ISS şirketine satmış bulunmaktadır.
Rönesans Holding, Adana, Bursa, Elazığ, Yozgat ve İstanbul Başakşehir şehir hastaneleri olmak üzere beş şehir hastanesinin işletme hakkını elinde bulunduran Rönesans İşletme Hizmetleri şirketini Danimarka kökenli ISS şirketine satmış bulunmaktadır.
Kamu-özel işbirliği (KÖİ) modeliyle inşa edilen, hasta garantili bu beş şehir hastanesi, Rönesans Holding’in alt şirketi Rönesans Sağlık Yatırım bünyesindeki Rönesans İşletme Hizmetleri tarafından işletiliyordu. Şirketin sağlık alanındaki yatırımları 9 bin 500 yatak kapasitesine kadar çıkmıştı.
Yap-işlet-devret modelli bu projelerde işletici firmalara farklı boyutlarda ve döviz bazında garantiler veriliyor. Şehir hastaneleri özelindeyse bu hasta, işlem ve yahut da yatak sayısı sayısı garantisi olabiliyor. Garantiler tutturulamazsa hazine aradaki farkı işletici firmaya ödüyor. Şehir hastanelerinin maliyeti, firmalarla imzalanan sözleşmelerin maddeleri gibi bilgiler ise ‘ticari sır’ kapsamında değerlendirilerek kamuoyuna açıklanmıyor.
Bahse konu devir işlemi Rekabet Kurumu tarafından da onaylanırken, şirket neden bu yönde bir karar aldığına dair açıklama yayınlamadı. Türkiye’de başka yatırımları da bulunan Danimarkalı şirketin beş hastaneyi devralmak için ne kadar ödediği de bilinmiyor.
Rekabet Kurumu’nun açıklaması tam olarak;“Bahse konu, Rönesans Sağlık Yatırım Anonim Şirketi ve Şam Yapı Anonim Şirketi elinde bulunan Rönesans İşletme Hizmetleri Danışmanlığı AŞ nezdindeki hisselerin yaklaşık %100’ünün ISS Tesis Yönetim Hizmetleri AŞ tarafından devralınması işlemine ilişkin olarak da Rekabet Kurulu 17.06.2021 tarih ve 21-31/401-203 sayı ile ilgili işleme izin vermiştir.” şeklinde oldu.
Bahse konu bu 5 hastahane ile ilgili büyüklükleri bir tabloya dökersek:
Şirket planlanan yatırımları hakkında kendi web sitesinde; “Fizik Tedavi Rehabilitasyon, Psikiyatri ve Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri Hastaneleri, Sağlık Bakanlığı ve Rönesans Sağlık Yatırım tarafından, Kamu Özel İşbirliği modeli ile hizmete açılacaktır.
700.000 m2 toplam arsa alanına kurulmuş olan, 2.400 yatak kapasiteli proje kapsamında, İstanbul’da 240 yataklı YGAP, 60 yataklı Tutuklu ve 400 yataklı Psikiyatri Hastanesi; Diyarbakır, Erzurum, Malatya, Samsun, Afyonkarahisar, Van illerinde aşağıda belirtilen hastane ve kapasiteleri ile sağlık hizmeti verilmesi planlanmaktadır.” demektedir.
Görüldüğü gibi oldukça büyük bir yatırım bu yatırımları karlı görmeseydi Türkiye’nin en büyük Holdinglerinden biri olan Rönesans bu yatırıma herhalde girmezdi. Peki bu durumda böyle bir devir neden gerçekleşmiş olabilir?
Aşağıdaki soruları soralım, cevapları bekleyelim:
1- Beklenen karlılık mı gerçekleşmedi, bir fizibilite hatası mı vardı?
2- Devletin döviz ödemelerinde bir aksama olma ve bunun yaratabileceği finansal sıkıntılardan mı çekinildi?
3- Reddedilemeyecek kadar cazip bir teklif miydi?
4- İşletme sorunları aşılamadı ve satalım kurtulalım stratejisi mi izlendi?
5- Ülke genelinde yaşanan ekonomik krizden etkilenildiği için ek finansman yaratma ihtiyacı ile mi satış düşünüldü?