2021 Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na artık günler değil saatler kaldı. 26-27 Haziran’da yani bu hafta sonu Cumartesi ve Pazar günlerinde düzenlenecek Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (2021-YKS) 2 milyon 607 bin 903 aday girecek.

2021 Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na artık günler değil saatler kaldı. 26-27 Haziran’da yani bu hafta sonu Cumartesi ve Pazar günlerinde düzenlenecek Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (2021-YKS) 2 milyon 607 bin 903 aday girecek.

Yorucu, stresli ve yoğun geçen çalışma dönemi, yerini sınav öncesi kaygı ve heyecana bıraktı Tüm adayların girmek zorunda olduğu Temel Yeterlilik Testi (TYT) 26 Haziran, lisans programlarına girecek adayların katılacağı Alan Yeterlilik Testi (AYT) ve dil puanı ile yerleşmek isteyen adayların katılacağı Yabancı Dil Testi (YDT) ise 27 Haziran’da yapılacak.

Öğrenciler, hayallerini gerçeğe dönüştürmek için YKS soruları karşısında ter dökecek. Çocuklarının kapasitelerinin üzerinde beklentileri olan anne-babalar, farkında olmadan çocuklarına sınav kaygısı aşılıyor Ebeveynler üniversite sınavlarının yolun sonu değil tam tersine yolun başı olduğunu çocuklarına anlatırsa sınav öncesi çocukların stres ve kaygıları en aza inebilir.

Her rahatsızlıkta olduğu gibi stres ve kaygıyla başa çıkmanın da bazı yolları var.

Öncelikle sınavda başarısız olmanın, hayatın sonu olmadığını aklımızdan çıkarmamamız lazım. 2020 yılının başından itibaren dünyayı etkisi altına koronavirüs salgını da gösterdi ki sağlığımızı kaybetmeye değecek hiçbir konu yok. Sağlığımız her şeyden önemli. Salgın nedeniyle neredeyse tüm dünya da hayat durdu. Örneğin öğrenciler okullarına gidemedi. İnsanlar işlerinden oldu birçok organizasyon yapılamadı ya da ertelenmek zorunda kaldı. O nedenle insanlar sağlıklı değilse elde edeceği başarıların bir anlamı olmaz. Hiçbir başarı karşılık olarak sağlığınızı kaybetmeye değecek kadar değerli değildir. Bu yüzden sınavlarda yüksek beklenti içine girmemeliyiz. Kapasitemiz neyse onunla yetinmek zorundayız.

Adaylar sınava gereğinden fazla anlam yükleyip özgüvenlerini zedelememelidir. Bir sınavda çok başarılı ya da başarısız olmamız bizi başarılı ya da başarısız birisi yapmaz.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Eğitim Danışmanı Özge Alyu, üniversite sınavına girecek adaylara şu tavsiyelerde bulunuyor

  • Kaygılanmaktan korkmayın. Burada önemli olan kaygının seviyesi.
  • Belirli düzeydeki kaygı, hayata tutunmamıza ve sınav için harekete geçmemize yardımcı olur.
  • Başaracağınıza inanan önce siz olmalısınız. Eksiklerinize değil, yapabileceklerinize odaklanın
  • Ertesi günü sınava gireceğiniz gece uyuyamamak, sınavda başarısız olacağınız anlamına gelmez. Bir de uyku durumunuzu kaygılarınıza eklemeyin.

-Sınava kendinizi rahat hissettiğiniz bir kişiyle gidebilirsiniz

  • Sürenin hepsini kullanın: Size verilen sınav süresini sonuna kadar kullanmaya çalışın.

-Takıldığınız soruyu geçin: Sınav anında sorularda takılma vb. yaşadığınızda bunun geçici olduğunu bilin. Takıldığınız soruya bir işaret koyarak, sınava devam edin. Takıldığınız soruya geri dönüp, üzerine düşündüğünüzde çözüme daha kolay ulaşabilirsiniz.

Başarı ben başaracağım diyenlerindir. Güçlükler, başarının değerini artıran süslerdir. Sınava girecek tüm adaylara şimdiden başarılar diliyorum