Hayat pahalılığı ve işsizlik vatandaşların en önemli gündemi olmaya devam ediyor.

Hayat pahalılığı ve işsizlik vatandaşların en önemli gündemi olmaya devam ediyor.

Hayat pahalılığı nedeniyle insanlar umutsuz ve mutsuz bir şekilde gelecek kaygısı taşıyor. Gıda fiyatlarındaki artış yaz ayı olmasına rağmen insanların alım gücünü iyiden iyiye zorluyor. Mayıs ayına göre gıda fiyatlarında Haziran’da yüzde 5,65 oranında artış yaşandı. Gıda fiyatları yılın ilk altı aylık döneminde yüzde 74,83, son bir yıllık dönemde de yüzde 171,36 oranında artış gösterdi.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonun Ar-Ge birimi KAMUAR’ın, fiyatlarını Ankara’daki marketlerden düzenli olarak derlediği ve halkın en fazla tükettiği 64 gıda maddesinden oluşan bir sepeti esas alarak hazırladığı gıda fiyatları endeksinin Mayıs 2022 sonuçları açıklandı.

KAMUAR’ın araştırmasına göre Haziran’da, gıda fiyatlarındaki artışta meyve dışındaki bütün harcama gruplarında yaşanan yüksek oranlı zamlar belirleyici oldu.

Ekmek, pirinç, un, bulgur fiyatları, Haziran’da bir önceki aya göre yüzde 15,09 oranında artış kaydetti. Mayıs’ta yüzde 15,1 oranında artan et ve balık grubu fiyatlarında, kırmızı et fiyatlarındaki düşüşe rağmen beyaz et fiyatlarındaki artış yüzünden Haziran’da önceki aya göre önemli bir değişiklik olmadı. Haziran ayında süt ve süt ürünleri ile yumurta grubu fiyatları ise yüzde 14,37 oranında yükseldi. Yağ fiyatlarında ise yüzde 4,72 oranında yükselme oldu. Meyve fiyatlarının yüzde 14,51 oranında azaldığı haziran ayında sebze fiyatlarında, bir önceki aya göre ortalama yüzde 8,12 oranında artış yaşandı.

Gıdaya erişimi zorlaştıran fiyat artışları vatandaşları yetersiz ve sağlıksız beslenmeye zorluyor. Uzmanlar bu durumun, özellikle genç nesil açısından gelecekte önemli sağlık sorunlarına yol açma riski taşıdığını belirtiyor.

Sadece ekonomik değil aynı zamanda sosyal bir sorun da olan işsizlik de, gündemdeki konumunu koruyor. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR) 10 Mayıs 2022 tarihli İşsizlik ve İstihdamın Görünümü Raporu’nu açıkladı. Raporda TÜİK ve İŞKUR verileri arasındaki fark şöyle ortaya konuyor:

TÜİK’in Mart 2022 Hane halkı İşgücü Araştırması (HİA)sonuçları 10 Mayıs 2022’de yayımlanmıştı. TÜİK verilerine göre mevsim etkisinden arındırılmış dar tanımlı işsizlik oranı yüzde 11,5, mevsim etkisinden arındırılmış geniş tanımlı işsizlik oranı (âtıl işgücü) ise yüzde 22,7 seviyesinde gerçekleşti. Ayrıca, Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı (mevsim etkisinden arındırılmış) 2022 Mart ayında bir önceki aya göre 153 bin kişi artarak 3 milyon 894 bin kişi oldu TÜİK verilerine karşı İŞKUR başka bir gerçeğe işaret ediyor. İŞKUR’a göre işsizlik sadece son 1 yılda 674 bin kişi arttı.

DİSK-AR’ın raporuna göre:

•TÜİK ve İŞKUR verileri arasında 1 milyon 288 bin fark var.

•Geniş tanımlı işsiz sayısı 8 milyon 107 bin.

•Kadın işsizliği yüzde 29,5.

•Geniş tanımlı kadın işsizliği işsizlik türleri arasında en yüksek kategori oldu.

•Geniş tanımlı ve dar tanımlı işsizlik arasındaki fark 10,4 puan.

İnsanları üzecek noktaya ulaşan işsizlik ve hayat pahalığı tüketici güven endeksine de yansımış durumda TÜİK verilerine göre, tüketici güven endeksi Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 6.2 oranında azalarak 63.4 oldu.

Umarım hükümetin Temmuz’da memur, işçi ve emekliye yapmaya hazırlandığı zam oranı insanlara biraz rahat nefes aldıracak seviyede olur.