Ankara- Asgari ücretin açıklanmasının hemen ardından, memur ve emeklinin yeni maaşlarının belli olmasıyla birlikte tüm marketlerde nerede ise ışık hızıyla etiket değiştirilmeye başlandı. Kısa sürede değiştirilen etiketler sosyal medyada tepkilere neden oldu. Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar ”Tüketicilerin şikayet etme haklarını kullanmalıdır. Bilinçli tüketici şeklinde hareket etmeleri gerekiyor. Ayrıca Ticaret Bakanlığı’na büyük görevler düşüyor. Bakanlık bir an önce acil tedbirleri alması gerekir” dedi.

Büyük marketler, geçtiğimiz çarşamba günü asgari ücretin 17 bin liraya yükselmesiyle etiketleri değiştirmeye başlamıştı. Şimdi de yeni memur ve emekli aylıklarının belli olmasıyla ikinci kez etiket değişikliğine gitmeye başladılar. Işık hızına benzer bir etiket değişimine giden büyük marketler, çalışanlarına fazla mesai yaptırmak zorunda kalıyorlar.  Kısa sürede değiştirilen etiketler sosyal medyada tepkilere neden oldu. Vatandaşlar “Üç harflilerin fiyat hızına kimse yetişemiyor.” İnsaf edin” “ayıp” “bakanlık nerede” gibi şikayetler ediliyor.


Marketten alışveriş yapan işçi emeklisi Savaş Akay “ Bir saat önce aldığım aynı ürünü şimdi zamlı aldım. Bize verilen yüzde 37 zamla nasıl geçineceğimi bilmiyorum. Yeni yılla birlikte üzerimize binen ağır vergi yükü nedeniyle nefes alamaz duruma geldik. Eve ekmek götürememenin çaresizliğini yaşıyoruz. “diye konuştu. Açıklanan enflasyon rakamlarının gerçeği yansıtmadığını belirten vatandaşlar ‘’Yetkililer gelsin mutfak pazar enflasyonunu yerinde görsün. Fakir daha da fakir oluyor, zengin ise daha zengin oluyor’’ dedi

“ŞİKAYET EDİN”

Nerede ise ışık hızıyla değiştirilen etiketlere karşı vatandaşın Ticaret Bakanlığı’na şikayet etmeleri gerektiğini söyleyen Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar asgari ücrete yapılan zamdan sonra memur ve emeklinin maaşlarının açıklanmasıyla etiketlerin sürekli değiştirilmesi haksız bir uygulama olduğunu belirterek “ Bunu karşılığı haksız fiyat uygulamasıdır. Hukuktaki yeri de haksız fiil demektir. Bunun tabi ki birçok cezai şartları da var. 6 Bin 502 sayılı yasa, tüketicilerin haklarının korunması için çıkarıldı. Burada açık ve net bir şekilde haksız fiyat uygulamaları ve stokçuluğun önlenmesi amacıyla çıkartılmış bir yasadır" diye konuştu.


Ticaret Bakanlığı'nın 81 ilde çok yoğun çalışmalar yapması gerektiğini söyleyen Turhan Çakar "Tüketicilerin de burada şikayet etme haklarını kullanarak, bilinçli tüketici şeklinde hareket etmeleri gerekiyor. Bu tür karşılaştıkları olaylarda mutlak suretle şikayet haklarını kullanmaları lazım. Fiyatının kısa sürede değiştiğini bildikleri ürünler için hemen fiyat etiketine bakıp, etiketin üzerinde bulunan değişim tarihi mutlak suretle yazmak zorunda. 1-2 gün içerisinde değişmiş bir fiyat etiketi tespit etmeleri halinde bunun fotoğrafını çekip, alo 175 hattına ya da Ticaret Bakanlığı'nın haksız fiyat uygulamaları kurumuna internet üzerinden şikayet etme hakları var" dedi.