Tarım ve Orman Bakanlığı insan sağlığını tehlikeye düşüren gıdaları ifşa etmeye devam ediyor.

Artık ne yiyeceğimizi şaşırdık. Köftede tek tırnaklı hayvan etİ, (at, eşek, domuz) sucukta domuz eti, kıymada sakadat (tavuk taşlık), beyaz peynirde tohum yağları, zeytinyağda prina, baharatların neden yapıldığı belirsiz.

Ekonomik zorluklar içindeki vatandaş çaresiz.

Ayrıca en çok sahtecilik yapılan ürünlerin başında bal  geliyor.  Gerçek balı bulmak deyim yerindeyse samanlıkta iğne aramaktan bile zor.

Gözü doymaz sahtekarlar nerede ise arının sahtesini bile yapacaklar ama, ne doğa, ne de teknoloji buna imkan tanımıyor. Çünkü arının morfolojisi ve anatomik yapısı bu sahte arı yapımını izin vermiyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı internet sitesinde sahte gıda üreten bir firma dikkatimi çekti.

Aslında Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ‘taklit ve tağşiş gıdaları’ ile mücadelesini kutlamak gerekir. Daha önceki yıllarda bu da yapılmıyordu. Şimdi ise bu sahtekarlar internet yoluyla ifşa ediliyor.

ANKARA’DA BİR FİRMA

Ankara’da Akyurt İlçesinde faaliyet gösteren bir firma sahte bal üretiminde nerede ise başı çekiyor.  Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 18 Aralık ‘ta yayınladığı Taklit ve Tağşiş yeni listesinde firmanın ürettiği balların hepsi sahte çıktı.

Aynı firmanın ürettiği bal markalar şöyle: Gürlevik Erzincan, Bal Cenneti, Abalı, Anzer Balcısı, Otantik, Gayem, Pervari, Mutlukovan, Bal Deposu, Haskaymak, Ecegün.

Haskaymak markasıyla satışı yapılan ballar için de sosyal medyada çok şikayetler var. Bir tüketici şöyle diyor: “Marketten kapaklı Haskaymak doğal bal aldık. Alalı 2 hafta olmadı, fakat bugün fark ettim ki, dibinde topak topak sanki küf gibi tortular var. Bu nasıl iş anlamadık. Buna benzer birçok şikayet mevcut... İlgilerin bu konuya el atmasını istiyorum. Açıklama olması gerekir kaliteli bir ürün diye alıp, kalitesiz mı çıkıyor, yoksa insanları denek olarak mı kullanıyorsunuz? Açıklama bekliyorum.”

Bir başka vatandaş, belli ki firmayı yakından tanıyor “Bakanlık daha yeni uyandı. Bu firma 2014 yılında mimlenmiş bir firma. İnternette ararsanız her şey çıkıyor. Maalesef piyasanın kontrolü olmadığı için ürün adı değiştirerek ve bilinen marketleri kullanarak halkı yanıltmaya devam ediyorlar. Bilinen marketlerin de bir denetim mekanizması olmadığı maalesef ortada. Dertleri sadece para kazanmak nasıl olursa olsun.” diyor.

Bal almak istiyorsanız adı geçen firmaların ürünlerinden uzak durun.

HALK DOĞRU BULUYOR

ASAL Araştırma, bakanlığın 'taklit ve tağşiş yapan' markaları ifşa etmesinin doğru olup olmadığını yurttaşlara sordu.

ASAL Araştırma, 26 ilde 9-17 Kasım 2024 tarihler, arasında 2.015 kişiyle yaptığı anketinde "Tarım ve Orman Bakanlığı'nın taklit ve tağşiş üretimi yapan firmaları ifşa etmesini doğru buluyor musunuz?" sorusunu yöneltti.

Soruya cevap verenlerin yüzde 89,5'i "Evet doğru buluyorum" yanıtını verdi. Yüzde 4,1 kişi "Hayır doğru bulmuyorum" yanıtını verirken yüzde 6,4'ü "Fikrim yok/Cevap yok" yanıtını verdi.

GERÇEK BAL NEDİR?

Türk gıda kodeksi bal tebliğine göre diaztas değeri balda en az 8, prolin değeri en az 300 ve C4 değeri de en fazla %7 şeklinde olmalı. Bu kriterlere uymayan bal sahte bal olarak işlem görüyor.

İçeriğinde yapay bal aroması, renklendirici, tatlandırıcı, glikoz, mısır şurubu ve suni petek bulunan bal sahte bal olarak nitelendiriliyor.

Balın miktarını artırmak amaçlı bala mısır ya da pirinç şurubu katılması, arıya bile gerek duymadan şeker şuruplarına polen, renk maddeleri ve aroma eklenip balın taklit edilmesi bu ballara örnek olarak sıralanıyor.

Türkiye’de gıda güvenliği ve sağlıklı gıdaya erişim ciddi bir sorun oldu.