Bu sütunlarda ( https://www.gunlukkoseyazilari.com/sonsoz-unal-ozuak-01-mart-2021-mimarligin-resimli-romanini-yapildi/801907 ) Her fani biraz mimardır..
Bu sütunlarda ( https://www.gunlukkoseyazilari.com/sonsoz-unal-ozuak-01-mart-2021-mimarligin-resimli-romanini-yapildi/801907 ) Her fani biraz mimardır..
( https://sonsoz.com.tr/mimarlikta-tavukyumurta-hesabinda-horozun-rolu/ ) Mimarlıkta tavuk&horoz ikilisinin önemi….
( https://sonsoz.com.tr/mimarlar-neden-dik-durur/ ) Mimarlar neden dik durur? vb. yazılarımla çok bahsettiğim Mimari üzerine epeydir konuşmuyor yazmıyordum. FAIA, Danimarka Kraliyet Güzel Sanatlar Akademisi’nde profesör ve verimli bir kitap ve şiir yazarı olan Danimarkalı bir mimar ve şehir planlamacısı, 1947’de İngiliz Kraliyet Sanat Derneği tarafından Endüstri için Kraliyet Tasarımcısı olan Steen Etler Rasmussen‘nin konuya ilgi duyan çok genç birinin bile anlayacağı şekilde yazdığını savladığı 1957 basımı Yaşanan Mimari (Remzi Kitabevi, ISBN 978-975-14-1389-5) kitabı tetikledi… Dünyanın madencilik sonrası 2. en eski mesleği olup Cilalı Taş devrinde ilk yapıtlarına rastladığımız MİMARLIK 60 yıldır işlevselliğini sürdürebilmiş, yara bere almadan, kavram kargaşasına uğramadan, bugüne gelebilmiş mi ona bakalım… 1957 nire 2022 nire ama Ön bakışta; Tanımda değişen bir şey yok, tas aynı hamam biraz daha teknolojik..‘Mimarlık. resim sanatı ve heykel sanatı, yani müziğin kulağı hitap etmesine benzer bir şekilde göze hitap eden, “güzel” le ilgili sanatlar, yüzyıllar boyunca ‘Güzel Sanatlar’ adıyla anılmıştır’… tanımıyla giriyor konuya yazarımız.
Bilgisayar tasarımları, AutoCad çizimleriyle bugün ‘alet işler el övünür” hale gelmiş olsa da altmış yılda tanımlamalarında pek değişiklik olmamış Mimari’nin. Kahvede okey oynarken yapılacak muhabbetler kıvamında başlıyor mesleği tarif etmeye Profesör.. Biz de onun algoritması ile devam edelim ve giderek günümüze gelelim. Günümüzü de görürüz böylece belki…‘Mimarlık doğanın yapamadığını yapmaktır’ lafını çok irdelediğim Louis Kahn herhalde ilhamı herkesin içinde olan bir parça mimarlığın ne denli İŞLEVSEL olduğunu pek çok yakıştırma ve benzetmelerle altmış yıl önce anlatan Rasmussen’den almış. ‘Mimar bir tür tiyatro prodüktörüdür, yaşadığımız mekanları planlayan kişidir, karşılaşacağımız sayısız durum bizim için yarattığı çevreye bağlıdır’ diyerek giriyor lafa ve mesela, Pythagoras’ın altın kesim teoremini temel alarak Le Corbusier’in kendi orantı kuramı olan Le Modulor’ı oluşturmasını ve kuramını Garche Villasında nasıl pratiğe yansıttığını basit ve yalın dille anlatıyor. Ustanın ünlü Ronchamps Katadralinde ışığı kullanım matematiğine hayranlık duymamak olanaksız.. Mimarinin temelini oluşturan ölçek ve orantılara bir başka yazıda ayrıntılı girerim.. Bugünün başını bağlarken #YaşananMimari diye hatctag’liyelim ve bu başlık altında izleyecek yazılarda ‘Mimari ne demektir” anlama serüvenimizi sürdürelim…Ayrıca yıkmadan perdeyi eylemeden viran varayım bizim #ÇizenlerYazıyor’a haber vereyim heman ki onlarda katkı versinler…