Kızılderilileri Amerika’da görebilirsiniz. Geleneksel kıyafetleriyle, davullar çalarak ateş etrafında döndüklerini izleyebilir hatta siz de aralarına katılabilirsiniz. El işi sanatlarını sergiledikleri tezgahlarından alış-veriş yapabilir veya geleneksel yemeklerinin tadına bakabilirsiniz. Tamamı Pow Wav adı verilen günlerde mümkün. İnternette ‘Neredesiniz yazın, en yakındaki Pow Waw gününden haberdar olun!’ gibi, bu özel gösterileri işaret eden bağlantılar var. Amerika’ya yolu çıkana veya meraklısına internet adresleri kaynaklarda…

Tamam da Ankara?

Kızılderililer ve Ankara 

‘Kızılderililer ve Ankara, ne alaka’ diye sorduğunuzu hissettim birden! Türkiye’de arada sırada kızılderili resmi çalışanlar vardır mutlaka ama sadece kızılderili resmi yapan tek bir sanatçı var, Kürşad Yılmaz. Yılmaz, Ankara’da yaşıyor ve üretiyor.

İnterneti henüz bilmeyen, televizyonun da akşamdan akşama hayatımıza girdiği günler… Bazı anne-babanın, evlatlarını derslerden alıkoyduğu düşüncesiyle,  okunmasını yasakladığı çizgi romanlar. Genelde ikisinin (Teksas-Tommiks) adıyla anılan, her biri ayrı heyecanlı macerayla dolu kitaplar. Haftada bir çıkarlar, sadece gazete satan büfelerin vitrinlerini süslerdi. 

Unutmadan! Eminim siz de başka yayınlar ekleyeceksiniz, yanında Ses, Hayat mecmuaları ve GırGır gibi efsane bir dergiyle… 

Çizgi romanda farkındalık

İşte! Yazımızın esas kahramanı olan Ressam Kürşad Yılmaz, daha doğrusu Küçük Kürşad, bu kitapları okumayı pek seviyor. Okudukça fark ediyor ki kötü adamlar olarak işlenen Kızılderililer, aslında öyle değiller! Bu farkındalık, Küçük Kürşad’ı büyüdükçe okumaya, araştırmaya yöneltiyor. Bakıyor ki yerlerinden, yurtlarından edilen, soyları, sopları tüketilenler Kızılderililer! 

Esas ‘bingo’ da ardından gelmiş! Yılmaz, şamanlık, kullanılan motifler derken, Kızılderililerin Türklerle olan bağlantısını keşfetmiş…

Bir kızılderili ressamı doğuyo

Büyük Kürşad kızılderili resimleri yapan bir ressam. 

Yılmaz, yağlı boya ile akriliği karıştırdığı, soyutla somutu harmanladığı resimler yapıyor. Soyut veya sembollerle süslediği tablolarında, figüratif bir ayrıntı yaptı mı gözünü alıyor! Leke, noktalama (pointizim) derken büyük ve çok büyük tablolarla çalışıyordu. 

Pandemi sonrası

Pandemi bitti! Önemli kayıplarımız oldu, ani, beklenmedik, ölümü hiç yakıştıramadık onlara… 

Sanki unuttuk gibi o günleri ama bazı şeyler değişti.  Birden kırsaldaki ve sahildeki arsa ve ev fiyatları uçtu, üstüne dövizde yükselmeler ve unuttuk sandığımız enflasyon çıktı, geldi. Bulunamadığından kuyruklarla alınan yağı hatırlardım, ucuz et alabilmek için günümüzde karanlıkta girilen kuyrukları en kısa sürede unutmayı diliyorum. 

Yılmaz ders verirdi, son zamanlarda artık vermiyor. Dev, 150 bin nokta koyarak dev tablolar yapardı. Altı ay sürerdi tamamlaması. O kadar uğraşmak istemiyor belki, artık o tabloları da yapmıyor artık. Daha küçük, renkli ve figüratif ağırlığı olan tablolar yapıyor. 

Hepsi birbirinden güzel eserler. 

Elbette konu değişmedi, yani yine Kızılderililer. İşte size kısa bir video!

https://www.youtube.com/watch?v=AoqHwlH0qkg

Son tabloları

Tablolarında davulları görmeyeceksiniz belki. 

Olsun! 

Şimdi sizi, Kürşad Yılmaz’ın harika tablolarıyla baş başa bırakıyorum! 

Diğer yandan eminim ki Kızılderili davullarının sesini duyacaksınız.

Kaynaklar

* En yakındaki günü gösteren poster ve Pow Wow günleri için takvimi bulabileceğiniz adreslerden biri: calendar.powwows.com/events/categories/pow-wows/pow-wows-in-texas/

* United Indians of All Tribes Foundation Seafair Indian Village Powwow, unitedindians.org/seafairpowwow/

* Native American Powwows, windriver.org/experience/native-american-powwows/

* Ressam Kürşad Yılmaz ile söyleşi