FIFA’nın yayınladığı son rapora göre, ne yaşanan pandemi, ne Rusya Ukrayna savaşı ne de iklimsel krizin...
FIFA’nın yayınladığı son rapora göre, ne yaşanan pandemi, ne Rusya Ukrayna savaşı ne de iklimsel krizin dünya ekonomisine yansıyan etkileri, futbolda transfere saçılan parayı etkilememiş. Kulüp bütçeleri tabiri caizse aynı tempoda delik deşik olmayı sürdürmüş. Yani bir başka deyişle ekonomik kriz futbola uğramamış. (!)
Sunulan verilere baktığımızda 2022 yılında küresel transfer rakamları gerçekten dudak uçuklatacak boyutta.
Evet, transfer için harcanan para toplamda 5.24 milyar Sterlin düzeyine ulaşıyor ve bu anlamda en çok parayı Adalılar harcamış. İngilizlerin boşalan kasalarından çıkan paranın tutarı 1.78 milyar Sterlin. Buraya eklenmesi gereken bir not da şu; En pahalı on transferin altısı İngiliz takımlarında yer alıyor.
Listede İngilizlerin ardından, her hareketleri yakından izlenen ve 543 milyon Sterlin harcayan İtalyanlar geliyor. Bilindiği gibi Çizme ekiplerinden Juventus’un 15 puanı silinirken, Milan ve Napoli de federasyon tarafından inceleme altına alındı.
Bireysel rakamlara baktığımızda Fransız orta saha Aurelien Tchouameni’nin Monaco’dan Real Madrid’e 68,3 milyon artı 17 milyon Sterlinlik bir bedelle transferi listenin ilk sırasında.
Tek tek fiyatlarını yazıp rakamlara boğulmamak adına, ilk on sırada yer alan sporculara bir bakalım dilerseniz.
İlk sırada, yukarıda belirttiğim gibi Tchouameni var. İkincilikte Benfica’dan transferde en fazla parayı harcayan İngiliz ekiplerinden Liverpool’e giden Darwin Nunez’i yer alıyor. Üçüncü Ajax’tan M. United’e geçen Antony, dördüncü ise yine aynı İngiliz kulübüne Real Madrid’den gelen Casemiro’yu görüyoruz. Beşinci en pahalı transfer Juventus’tan Bayern Münih’e giden Matthijs De Ligt. Altıncı sırada M. City’den Barcelona’ya geçen Ferran Torres yedinci olarak da B. Dortmund’dan M. City’e transfer olan Erling Haaland listede. Sekizinci R. Sociedat’tan ayrılıp Newcastle United’i tercih eden Alexander Isak, dokuzuncu Porto’dan Liverpool’e gelen Luis Diaz ve onuncu sırada ise, Barcelona’nın L. United’den alarak renklerine bağladığı Raphinha’yı görüyoruz.
Peki Türkiye’ye dair açıklanan rakamlar nedir kısaca ona da bir göz atalım; 2022’de ülkemize 342 futbolcu gelirken 332 futbolcuyla da yollar ayrılıyor. Yaptığımız transferler için toplam 116.4 milyon Dolar harcarken, 118.6 milyon Dolar da satış geliri elde ediyoruz. Yani çok az da olsa kâr elde ettiğimiz yazıyor raporda. Yani, uzun yıllar sonra ilk kez dış transferi artıda kapatmışız.
Yani günün sonunda, bıkmadan usanmadan dile getirmeye çalıştığım gibi, bacasız ekonominin en önemli enstrümanlarından olan futboldaki transfer harcamalarında gelinen nokta cidden akıl almaz boyutta. Umarım ülkemizde son dönemlerin en revaçta tanımlaması olan, ‘Yerli ve Milli’ mottosu futbol dünyamıza da işlevsel bir biçimde yerleşir.
Kalın sağlıcakla…