Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde etkili olan kavurucu sıcaklar, günlük yaşamı da zorlaştırıyor. Meteoroloji 15’inci Bölge Müdürlüğü verilerine göre hava sıcaklığının 40 derecenin üzerine çıktığı Kızıltepe’de, geceleri de sıcaklık yaklaşık 30 derece seviyelerinde seyrediyor.
Sıcaktan evlerinde rahat edemeyen vatandaşlar ise çözümü damlarda buluyor. Bölgede “dam palas” olarak adlandırılan gelenek kapsamında evlerin damlarına kurulan ve “taht” olarak bilinen sedirlerde gece geçiriliyor.
Güneşin batmasıyla damlara çıkan vatandaşlar, burada sohbet edip gecenin serinliğinden faydalanıyor. Gece ilerledikçe sedirlerin üzerine yataklar seriliyor ve uykuya geçiliyor.
“Klimadan daha iyi ve sağlıklı”
Sanayi Mahallesi’nde yaşayan Birader Çeçen (24), damda uyumanın bölgede yıllardır sürdürülen bir gelenek olduğunu söyledi.
Gündüz sıcaklıklarının 45 dereceye kadar çıktığını belirten Çeçen, “Sıcaktan dolayı evde yatamıyoruz. Bu yüzden her zaman çıkıp damda uyuyoruz. Gördüğünüz gibi bu bizim tahtımız. Sedir diyen de var. Damda uyumak bölgemizde bir gelenek. Her yıl damda uyuyoruz” dedi.
Damda uyumanın kendileri için klimadan daha keyifli olduğunu ifade eden Çeçen, “Klimadan daha iyi ve sağlıklı. Klima önünde yattığımız zaman sabahları uyanamıyoruz. Ama damda yattığımız zaman güneşin doğuşuyla birlikte kalkıyoruz. En güzel ve keyifli an da o” diye konuştu.
Çocuklarının da damda uyumayı sevdiğini belirten Çeçen, açık havada geçirilen gecelerin kendilerine huzur verdiğini söyledi.
“Yıldızların altında yatmak çok güzel”
16 yaşındaki Ahmet Yasin Keskin de ailesiyle her yaz damda uyuduklarını belirtti.
Akşam saatlerinde yatakları damdaki sedirlere serdiklerini anlatan Keskin, “Evin içi çok sıcak olduğundan kalamıyoruz, dışarıda yatıyoruz. Gece yıldızların altında yatmak çok güzel ve keyifli. Biz yıllardır her yaz damda tahtın üzerinde uyuyoruz” dedi.





