Instagram hukuki bir nedenden dolayı değil siyasi bir tercihten dolayı yani keyfe keder bir kararla kapatılmış bulunmaktadır…
Bu kapatma kararı en temel insan hak ve özgürlükleri ile anayasamızdaki halkın haber alma hakkına aykırı bir karardır!
Anayasamızın konu ile ilgili maddeleri şöyledir:
VII. Düşünce ve kanaat hürriyeti
Madde 25 – Herkes, düşünce ve kanaat hürriyetine sahiptir.
Her ne sebep ve amaçla olursa olsun kimse, düşünce ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz; düşünce kanaatleri sebebiyle kınanamaz ve suçlanamaz.
VIII. Düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti
Madde 26 – Herkes, düşünce ve kanaatlerini söz, yazı, resim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkına sahiptir. Bu hürriyet Resmî makamların müdahalesi olmaksızın haber veya fikir almak ya da vermek serbestliğini de kapsar.
X. Basın ve yayımla ilgili hükümler
A. Basın hürriyeti
Madde 28 – Basın hürdür, sansür edilemez. Basımevi kurmak izin alma ve mali teminat yatırma şartına bağlanamaz.
Devlet, basın ve haber alma hürriyetlerini sağlayacak tedbirleri alır.
Basın hürriyetinin sınırlanmasında, Anayasanın 26 ve 27’nci maddeleri hükümleri uygulanır.
Devletin iç ve dış güvenliğini, ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü tehdit eden veya suç işlemeye ya da ayaklanma veya isyana teşvik eder nitelikte olan veya Devlete ait gizli bilgilere ilişkin bulunan her türlü haber veya yazıyı, yazanlar veya bastıranlar veya aynı amaçla, basanlar, başkasına verenler, bu suçlara ait kanun hükümleri uyarınca sorumlu olurlar. Tedbir yolu ile dağıtım hâkim kararıyla; gecikmesinde sakınca bulunan hallerde de kanunun açıkça yetkili kıldığı merciin emriyle önlenebilir. Dağıtımı önleyen yetkili merci, bu kararını en geç yirmi dört saat içinde yetkili hâkime bildirir. Yetkili hâkim bu kararı en geç kırk sekiz saat içinde onaylamazsa, dağıtımı önleme kararı hükümsüz sayılır.
Yargılama görevinin amacına uygun olarak yerine getirilmesi için, kanunla belirtilecek sınırlar içinde, hâkim tarafından verilen kararlar saklı kalmak üzere, olaylar hakkında yayım yasağı konamaz.
Pekâlâ, Instagram’a erişim engeli konması ile ilgili bir hâkim kararı var mı?
Böyle bir karar yok…
Şunu biliyoruz Instagram’a erişim engeli getirilmesi bir suikast ile Tahran’da öldürülen Hamas Lideri Haniye ile ilgili paylaşımların kaldırılmasına tepki olarak gündeme geldi.
İyi de bu konuda Instagram’ın daha da doğrusu Instagram Platformunun sahibi olan Meta şirketinin yapabileceği hiçbir şey yok ki…
Hamas Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Japonya, İsrail ve Avrupa Birliği tarafından terör örgütü olarak kabul edilmektedir. Bu durumda Instagramın bir terör örgütünün ya da bir terör örgütü yöneticisinin propagandasına izin vermesi uluslararası hukuka ya da en azından şirket merkezinin bulunduğu ülke hukukuna göre zaten mümkün değildir.
Türkiye bu noktada uluslararası camia ile ters düşmekte ve ters düşmekle de kalmayarak bu gerekçe ile sosyal medyayı yasaklamaktadır.
Peki, bu kime zarar veren bir karar oluyor?
Öncelikle Türkiye’yi sosyal medyayı yasaklayan Kuzey Kore ve benzeri diğer diktatörlükler ile aynı kefeye koyarak Türkiye’ye zarar veriyor.
Instagram platformunu kullanarak ticaret yapan işletmelere ve bu platform sayesinde haberlere ulaşan ya da haber ulaştıranlara zarar veriyor.
Bu işten hiç zarar görmeyen ise İsrail oluyor hatta tam tersine İsrail’in yaptıklarına tepki gösteren Türkiye kendi demokrasisini ve hukukunu tartışmaya açarak sözünün ağırlığını kaybediyor değil mi?