Sevgi GÜLDOĞAN 

Panelde konuşan Doç. Dr. Ceren Sözeri Özdal, gazetelerin ayakta kalması için geçmişte satış rakamlarının yetersiz olduğunu ve reklamverenlerin yayın organlarının ana gelir kaynağı olduğunu vurguladı.

Günümüzde dijitalleşmeyle birlikte haberciliğin gelirlerinin ortadan kalktığını belirten Özdal, “Artık ilgi ekonomisi içindeki rakiplerimiz eğlence videoları. Sevimli kedi videoları izlemek varken, neden bir konferans videosu izlensin? Bu durumda bilgiye olan ihtiyaç nasıl karşılanacak?” şeklinde endişelerini dile getirdi.

Sözeri, dijital dünyada Google ve YouTube gibi büyük aktörlerin sunduğu olanaklara mahkum kaldıklarını ifade ederek, “Küçük dijital bir haber sitesinin Google’ın sağladığı alanlar dışında hareket etmesi neredeyse imkansız. Google’ın sağladığı gelirle ayakta durmaya çalışırken, clickbait gibi hilelere başvurmak zorunda kalınıyor. Bu durum, kötü niyetle ya da bilgisizlikten değil, gelir elde edebilme amacıyla da ortaya çıkıyor” dedi.

Dijitalleşme süreçleriyle birlikte ana akım medyadan dışlanan gazetecilerin yeni tür gazetecilik yapmaya başladığını belirten Özdal, “Yayın yaptıkları mecralarda reklam alan kişiler de oldu” diye ekledi.

İletişim Bilimci Dallas Smythe'in çalışmalarına atıfta bulunan Özdal, günümüzde izleyicinin metaşmasının söz konusu olduğunu ifade ederek, “İzleyiciler reklamverenlere satılan metalar biçimini alıyor” dedi. Özdal, yeni ekosistemin uzun okunan haberlerin değerli olduğu düşüncesini benimsediğini, ancak dijital platformların hangi haberin nereden ve ne kadar süre okunduğuna dair veriye sahip olmasına rağmen, okuyucunun hangi saikle okuduğunun bilinmediğini vurguladı. “Belki de okuyucu, kınayarak o sayfada kalıyor” dedi.

Muhabir: Haber Merkezi