İnternet kullanıcıları, Türkiye genelinde artan internet fiyatları nedeniyle ekonomik zorluklar yaşamaya devam ediyor. İki yıllık ya da 18 aylık internet taahhüt süreleri sona eren kullanıcılar, yüksek fiyatlarla karşı karşıya kalarak mali şok yaşıyor.
"Yeni dönemde ödeyeceği en düşük ücret 349 TL olacak"
Özellikle 35 Mbps hızında internet kullanan bir vatandaşın ; ikinci yıl ise fatura 410 TL'ye yükselecek. Aynı kullanıcı, 100 Mbps hızında bir internet tercih ettiğinde ise bu hızda faturaların daha da yükseldiği gözlemleniyor ve indirimli fiyatla yılda 485 TL'yi gözden çıkarması gerekiyor. Taahhütsüz internet hizmetleri de yüksek ücretlerle dikkat çekiyor; fiber 1000 Mbps'e kadar olan internetin bedeli 1400 TL'ye kadar çıkarken, 12 Mbps'e kadar olan internetin fiyatı 585 TL'yi buluyor.
SAĞLIK VE EĞİTİM HARCAMALARINI GERİDE BIRAKIYOR
2022 yılı Hanehalkı Bütçe Araştırması sonuçlarına göre, Türkiye genelinde hane halklarının harcamaları içinde haberleşme, yüzde 3.1'lik bir payla önemli bir yer tutuyor. Bu harcamalar, sağlık ve eğitim harcamalarını geride bırakıyor. Yapılan hesaplamalara göre, Türkiye'deki haneler yılda ortalama 5 bin 500 TL civarında bir bütçeyi haberleşme harcamalarına ayırıyor.
İnternet kullanıcılarının yaşadığı sorunlara bir örnek de "Şikâyetvar" sitesinden geliyor. Sadece ev interneti fiyatlarındaki artışlarla ilgili 6 binin üzerinde şikâyet bulunurken, genel ev interneti sorunlarıyla ilgili şikâyet sayısı 83 bini aşmış durumda. Şikâyetlerin büyük bir kısmı, taahhüt dönemi sonrasında uygulanan yüzde 300'ü aşan fiyat artışlarına odaklanıyor. Kullanıcılar, yeni müşterilere sunulan avantajlı tarifeler karşısında eski kullanıcılara uygulanan yüksek zamları adil bulmuyorlar.