Tekrarlayan sözlerin fazla olması nedeniyle özellikle çocuk şarkıları daha akılda kalıcı.

Kaygılı insanların, bu durumu daha sık deneyimleme ihtimalleri bulunur.

Yorgun olmak veya fazla çalışmak gibi belirli duygusal durumların şarkıların aklımıza takıldığına neden olabileceği de ortaya çıktı. Basit müzik ve uykusuzluğun birleşimi, şarkının hafızamıza tutunması için verimli bir zemin oluşturuyor.

Cincinnati Üniversitesinde Dr. Earworm olarak da bilinen James Kellaris, buna garip bir şekilde yakalandığımızı belirtiyor.

Kellaris, “Araştırmalar kaygı, travma sonrası stres bozukluğu ve obsesif-kompulsif bozukluğu olan kişilerin bu duruma eğilimli olduklarını göstermekte. Bu kişilerin beyinleri, görselleştirme ve yansıtma için donanımlıdır.” diyor.

Bir tür müzik bağımlılığı olan durumun aylarca, hatta yıllarca sürdüğü vakalar da bulunuyor. Bu vakaların, hayatı ve kariyeri de sıkıntıya girebiliyor.

Çoğu insan ara sıra kafasında bir döngü halinde tekrarlayan şarkılardan rahatsız olmaz ancak bu durumdaysanız ve kurtulmak istiyorsanız, uygulayabileceğiniz birkaç yöntem bulunuyor.

  • Şarkıyı tamamlayın.

Şarkının bir kısmını öğrendikten sonra, akılda kalan tek bölüm o olur. Şarkının tamamını dinledikten sonra beyniniz bitmiş gibi hisseder. Bu yüzden, tekrarlamanıza gerek kalmaz. Şarkıyı tamamlama imkânınız yok ise ellerinizle alkış yapabilirsiniz. Bu, şarkının bittiğini göstermek için beyninizi kandıracağınız bir numara olacak.

  • Dikkatinizi dağıtmaya çalışın.

Dikkatinizi dağıtmak veya kafanızdaki sese rakip bir aktivite olarak başka ses veya görüntü izlemek/dinlemek zihninizi etkiler. Kafanızdaki sesi temizlemeye yardımcı olur. Princeton Üniversitesi profesörü ve müzik tanıma laboratuvarının yöneticisi Elizabeth Margulis, “Çiğneyeceğiniz bir sakızın çıkardığı ses bile bu duruma çözüm olabilir.” diyor.

  • Çalma listenizi düzenleyin.

Farklı tempo ve perdelere sahip şarkılardan oluşan bir çalma listesi yaparsanız, zihninizin belirli bir şarkıyı tekrar etme şansı olmayacak.

Kellaris, “Aklınızdaki sesi bastırmaya çalışmak isteseniz de başaramıyor olabilirsiniz. Bundan kurtulmaya çalışmak durumun daha uzun sürmesine neden oluyor olabilir.” diyor.

Kaynak: Ditijaliyidir.com

Muhabir: Uğurcan Bayrakdar