Abbas SATIR
İletişim dünyasının duayen isimlerinden Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi eski Dekanı Prof. Dr. Korkmaz Alemdar, “ Türk Cumhuriyeti Tarihinde İletişim Politikaları” konusunda konferans verdi.

Türk-Fransız Kültür Derneği Başkanı Gülden Danışman’ın organize ettiği ve Fransız Kültür Merkezi Salonundaki konferansın moderatörlüğünüHacattepe Üniversitesi Fransız Dili ve Edebiyatı öğretim üyesi Prof. Dr. Ayşe Kıran, Fransızca çevirisini de Bilkent Üniversitesi Mütercim Tercümanlık Bölümünde çeviri dersleri veren Safiye Bal Kuzucu yaptı.

Çok sayıda akademisyen ve gazetecinin katıldığı konferansta Prof. Dr. Korkmaz Alemdar, Cumhuriyet döneminde, Atatürk tarafından kurulan Anadolu Ajansı’nın ve radyonun, tarihsel gelişimini anlattı.

ÜÇ ÖNEMLİ ÖZELLİK
Atatürk Türkiyesi’nde halkın bilgilenmesini, bilinçlenmesini sağlayacak iletişim araçlarına dönük politikaların üç önemli özelliği olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Korkmaz Alemdar “Bunlardan birincisi kamunun denetiminde olan iletişim kurumlarının özerk olması, bu haber ajansı, radyo ve sinemasöz konusudur. Amacı bu araçların siyasal iktidarın ve bürokrasinin müdahalelerine karşı korumasıdır. İkinciönemli özelliği ise gazete sahiplerinin sorumlu yazıişleri ve genel yayın müdürlerinin lise ve üniversite mezunu olma zorunluluğudur. Üçüncü boyut ise gazetecilerin bir meslek örgütü çatısı altında toplanmasıdır. Örgüt, gazetecilerin sermaye karşısında güçlü kılacağı gibi meslek kurallarının da bekçiliğini yapmaya izin verecektir. “dedi.

46 YIL SONRA
Prof. Dr. Korkmaz Alemdar’ın konferansını izlemeye gelenler arasında Gazetelerin ve televizyonların Bürüksel Muhabirliğini yapan usta gazeteci Emin Varol da vardı. Emin Varol, Korkmaz Alemdar’dan gazetecilik dersi aldığını belirterek “Bugün 46 yıl öncesini anımsadım. Konferans gibi değil de o yıllarda öğrencilik yıllarıma döndüm. Korkmaz Hoca’mın bilgisinden her zaman yararlandım. “diye konuştu.