General Ali Fuat Cebesoy “Sınıf Arkadaşım ATATÜK” kitabının İnkılap Yayınlarından elime yeni geçen, 2018 baskısının üç...

General Ali Fuat Cebesoy “Sınıf Arkadaşım ATATÜK” kitabının İnkılap Yayınlarından elime yeni geçen, 2018 baskısının üç sayfasında Moda Mektep Sokak 22 No.lu ,onun Atamızın yaveri ve sınıf arkadaşı Salih Bozok ile birlikte yaptırdığı ikiz evin tavan arasında kılıç ve madalyalarıyla oynadığım büyük dedemden sitayişle bahsedince kendimi gururla yazmaktan alıkoyamadım.

Sınıf arkadaşı Ali Fuat Cebesoy, Mustafa Kemal’in öğretmenlerinden Nuri Bey ile ilişkileri konusunda şunları anlatmaktadır: “Mustafa Kemal ve ben yeni öğretmenlerimiz içinde en çok Trabzonlu Nuri Bey’i sayıyor ve takdir ediyorduk. Nuri Bey gerçekten geniş kültürlü, çağına göre aydın düşünceli, stratejide üstat sayılan bir kurmay yarbaydı.

Tabiye okutuyordu. Aradaki uzaklığı korumakla beraber öğrencilerine karşı içten ve ağabeyce davranıyordu. Yalnız ders vermekle yetinmiyor, genç kurmay adaylarının çeşitli sorularını da yanıtlamaktan zevk duyuyordu. ‘Bir erkânıharp zabiti, askerlik dışında kalan bilgilerle de donanmış olmalıdır. Yarın hepiniz birer kumandan olacak, sorumluluk yükleneceksiniz.’ diyordu.” Nuri Bey, Birinci Dünya Savaşı seferberliğinde kolordu kumandanı olmuş, fakat savaşa girmeden önce bir kaza sonucunda ölmüştür.

Kurmay Yarbay farklı bir öğretmen, yetenekli bir askerdi. Ayrıca centilmen, cesur ve usta bir strateji uzmanı olarak tanındığına şahit olur. Öğrencilerine bir ağabey gibi davranır, onlara sadece ders vermekle yetinmez hayata dair her şeyi öğretirdi. Bu bilgiler O’nu çok etkilediği için ondan son sınıfta alacağı dersleri iple çekiyordu.

Artık Kemal son sınıfa geçmiş ve Yarbay Nuri Bey de o gün ilk dersleri için sınıfa gelmişti. Sınıfa uzun uzun baktı; sanki herkesi beden dilinden tanımaya çalışıyordu. Bir süre süren sessizlik komutanın konuşmasıyla bozulmuştu. “Bir erkan-ı harp subayı, askerlik dışında bilgilerle de donanmış olmalıdır. Yarın hepiniz kumandan olacaksınız, sorumluluk yükleneceksiniz. Kumandan yalnız emreden değil, aynı zamanda öğretendir de! İleride millet ve memleket işlerinde değişik ve büyük görevler alabilirsiniz. Bu memleketin cahil idare adamlarından ve cahil kumandanlarından çektikleri sayılmayacak kadar çoktur.

Onun için bilgi ve ahlak yönünden daima bulunduğunuz topluluğun üstünde kalmayı bilmelisiniz. “Yarbay Nuri o gün değişik savaş şekillerinin anlatıldığı o derste “Gerilla nedir, ne değildir?’ diye uzun açıklamalarda bulundu. Sonun da “Efendiler, gerilla faaliyetleri ne kadar zor ise onu bastırmak da o nispette güçtür.” deyip sınıfa baktı. Kemal söz aldı: “Efendim konuyu daha iyi anlayabilmemiz için olayı memleketin herhangi bir yerinde geçmiş gibi açıklamanız mümkün mü?” Yarbay Nuri nezaketen yapılan bu isteğe hayır diyemedi! Bütün detaylarıyla harita üzerinde örneklerle anlatmaya başladı.

Dersler çok yoğundu; fakat kıymetli öğretmen kumandanlar, bu yoğun dönemi savaş sanatının en ince ayrıntılarını öğrencilerine öğreterek keyifli hale getirmişlerdi. Kemal, özellikle Yarbay Nuri’den o kadar faydalandı ki bir gerilla harbinin bütün inceliklerini öğrendi. Usta kumandan Yarbay Nuri, gerilla ile haber alma teşkilatını kolaylıkla birleştirmiştir.

Akademi öğrencilerini bir istihbarat teşkilatı kurma konusunda mükemmel yetiştirmişti. Yarbay Nuri, sınıfta uygulamalı dersler verirken: “İstihbarat mühimdir; lakin asıl olan bu öğrendiklerinizin vatanımızın ve milletimizin lehinde kullanılmasıdır!” diyerek onları ikaz etmekten de geri kalmıyordu. Yarbay Nuri’nin dersleri tüm akademi öğrencilerinin ilgisini çekiyordu; fakat Kemal bu dersle diğer arkadaşlarından daha çok ilgileniyor ve öyle sorular soruyordu ki Yarbay Nuri dersini daha ayrıntılı anlatmaya mecbur oluyordu. Kemal’in dersine ilgisini ve başarısını gören Yarbay Nuri bir gün:

“Aferin Mustafa Kemal Efendi! Sen gerilla harbi ve istihbarattan faydalanma bahislerinde beni de geçtin! “İşte bu komutan ve bunun gibi komutanların öğretileri sayesinde Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşları ülkemizi paylaşmaya kalkan emperyalist güçleri İzmir’de denize döktü. Yarbay Nuri Bey ve onun gibi komutanların öğrettikleri ve verdikleri dersler sayesinde dünyanın her yanında diktatör yönetimler varken, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk demokrasiyi seçerek Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni Kurdu. Kurmay Yarbay Nuri Bey ülkesine sonsuz hizmetler vererek, bizi emperyalist güçlerden kurtaran komutanları yetiştiren, onlara yüksek ahlak işleyen bu komutandı? Kurmay Yarbay Nuri Bey Trabzonluydu…”

Cebesoy’un; Mustafa Kemal, bu Tabiye dersinin ilk uygulama alanını Trablusgarp Savaşları’nda buldu. Bana Tobruk’tan yolladığı bir mektupta, Kurmay Yarbay Nuri Bey’in gerilla metotlarını başarıyla uyguladığını yazıyordu.” lafı koltuklarımı kabarttı…