Temmuz ayında siyasette, yargıda, ekonomide ve en önemlisi çalışma hayatıyla ilgili yoğun bir gündem bekliyor. Temmuz ayı neden sıcak geçecek ? Sıralayalım
1- Yargıda önemli günler : Eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş’in öldürülmesine ilişkin davanın ilk duruşması gerçekleşecek. 1 Temmuz’da görülecek bir başka önemli dava ise 10 Ekim 2015 tarihinde Ankara Tren Garı Meydanı’nda terör örgütü DEAŞ’ın düzenlediği saldırıda 101 kişinin hayatını kaybetmesine ilişkin Ankara 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde kararı açıklanacak.
Sinan Ateş davası Sincan Cezaevi yerleşkesindeki duruşma salonunda geniş güvenlik önlemleri arasında başladı.
MHP lideri Devlet Bahçeli geçtiğimiz salı günü yaptığı grup toplantısında "Davamızı üç beş çapulcunun keyfine göre yargılatmayız. MHP ve Ülkü Ocaklarını sorgulatmayacağız. Söz konusu davaya sadece avukatlarımız katılacak, bunun dışında hiç kimse orada bulunmayacaktır. Herkes eteğindeki taşı döksün de şahit olalım. Kim ne biliyorsa, hangi belge, bilgi ve bulguya sahipse, mahkemeye sunsun da hepsinin ense tıraşını görelim.” diyerek tepki göstermişti.
Ancak Sinan Ateş’in eşi Ayşe Ateş görüştüğü CHP Genel Başkanı Özgür Özel’i, ilk duruşmaya davet etmişti. Bakalım neler olacak ?
2- Ekonomide gözler :TÜİK 3 Temmuzda enflasyon tahminlerini açıklayacak. İşçinin, memuru, emeklinin gözü çarşamba gününe çevrildi.
Ekonomi uzmanları, emeklileri için iyi haber vermiyor. Açıklanacak 6 aylık enflasyon oranı yüzde 27 olarak gerçekleşirse, Bağ-Kur ve SSK emeklileri için yüzde 27 oranında bir artış bekleniyor. Bu artış, emeklilerin 'kök aylıkları' yani prim ödeme gün sayısına ve prim esas kazancına göre hesaplanan gerçek aylıklarına uygulanacak. Şu anda ödenmekte olan en düşük emekli 10 bin lira. Bu miktar, kişilerin kendi gerçek aylıkları değil, devlet tarafından belirlenen alt sınır.
Bu durumda Temmuz ayında birçok emeklinin zam alamayacağı görülüyor. Örneğin, bir SSK emeklisinin kök maaşı 8 bin lira ise yüzde 27 zam uygulandığında maaşı 10 bin 160 lira olacak ve bu kişiye 10 bin liranın üzerinde ödeme yapılacaktır. Ancak, kök maaşı 7 bin lira olan bir emekli yüzde 27 zamla 8 bin 890 lira alacak ve bu miktar 10 bin liranın altında kaldığı için yine 10 bin lira ödeme yapılacaktır. Yani, 10 bin lira alt sınırı uygulandığı için birçok emekli, gerçek maaşlarının üzerine ek zam almayacak ve 10 bin lira almaya devam edecek.
3- Hükümette değişiklik : Geçtiğimiz cuma gecesi gazeteciler ve televizyon kanalları gece Resmi Gazete’nin yayınlanmasını ve değişecek bakanları beklediler. AKP’nin 31 Mart yerel seçimlerinde ikinci parti konumuna düşmesinin ardından başlayan Kabine’de değişiklik iddiaları, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın istifa ettiği iddiasıyla bir kez daha kulisleri hareketlendirdi. Sağlık Bakan Fahrettin Koca’nın istifada kararlı olduğu belirtilirken yerine Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci düşünüldüğü ileri sürüldü.
Ayrıca aralarında Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın da olduğu isimlerin değişeceği söyleniyor.
Çalışma Bakanı Işıkhan’ın başarısızlığı, Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın ailevi nedenlerle koltuğundan ayrılacağı belirtiliyor. Meclis kulislerinde ise hükümette 3-4 bakanla değil, köklü bir değişikliğe gidileceği de dilendiriliyor.
4- Meclis çalışmaya devam : Daha önceleri 1 Temmuz’da tatile giren TBMM bu süreyi bir ay uzattı. 31 Temmuz’da tatile girecek. Çünkü siyasetin ve toplumun gündeminde TBMM’de karara bağlanması beklenen önemli gündem maddeleri var. Hazine ve Maliye bakanı Mehmet Şimşek’in Erdoğan’ın onayıyla son şeklini verdiği Vergi Reformu, 9’uncu Yargı Paketi, sokak hayvanları, dijital teklif, kripto para düzenlemeleri gibi. Dolayısıyla Temmuz’da Meclis’te hararetli tartışmalar yaşanacak gibi.