Gökbilimcilerin ve bilim insanlarının "başıboş gezegen" olarak tanımladığı SIMP 0136 isimli gezegen, kendi yıldız sistemine sahip değil ancak evrende tek başına geziyor.
Jüpiter'in kütlesinin yaklaşık 13 katı olduğu ifade edilen gezegen, kendi ekseni etrafındaki bir tam turunu sadece 2,4 saatte tamamlıyor ve dönmeye de devam ediyor.
James Webb Teleskobu kullanılarak gelişmiş bir teknolojiyle gözlemlenen bu gizemli gezegenin Yakın Kızılötesi Spektrografı (NIRSpec) ve Orta Kızılötesi Aracı (MIRI) sayesinde, SIMP 0136’nın atmosferinde daha önce görülmemiş detaylar ortaya çıkarıldı.
Yapılan araştırmalardan elde edilen bulgular, demir parçacıklarından oluşan derin bulutlar ve Dünya'daki kayaların birincil bileşenleri olarak ifade edilen silikat malzeme taneciklerinden oluşan daha yüksek bulutlarla egzotik bir atmosfere sahip olduğunu öne sürmekte .
Araştırma sonuçları ayrıca, SIMP 0136'da büyük karbon monoksit ve dioksit cepleri bulunabileceğini ve bunların muhtemelen kimyasal reaksiyonlar sırasında oluşabildiğini de söylüyor.
Kaynak: Mashable