Yaşamında şiir okumayan kişi var mıdır? Sanmıyorum. Hepimiz mutlaka şiir okumuşuzdur. Çünkü şiir duygularımızı anlatmakta en çok başvurduğumuz şeydir. Sevgimizi, hasretimizi, kaybettiklerimizi, acılarımızı şiirlerle anlatır, kimi zaman da şiire dökeriz. Ama ne yazık ki en az satan kitaplar da şiir kitaplarıdır.
Yaşamında şiir okumayan kişi var mıdır? Sanmıyorum. Hepimiz mutlaka şiir okumuşuzdur. Çünkü şiir duygularımızı anlatmakta en çok başvurduğumuz şeydir. Sevgimizi, hasretimizi, kaybettiklerimizi, acılarımızı şiirlerle anlatır, kimi zaman da şiire dökeriz. Ama ne yazık ki en az satan kitaplar da şiir kitaplarıdır.
Kimi şair bir başka şairi taklit ederek şiire başlamış ve zamanla kendini geliştirerek edebiyatta yer edinmiştir. Unutulmaz şiirler vardır bizi etkileyen.
Ben ortaokulda öğrenciyken Cahit Sıtkı Tarancı’nın “Desem ki” şiirini çok sevmiştim. O günden beri ezberimdedir bu şiir. Sizlerin de unutamadığı, sizleri çok etkileyen şiirler ve şairler olmuştur mutlaka.
Türk ve dünya edebiyatından birçok şair ve yazar şiir için çok güzel sözler söylemişlerdir. Bunlardan bir demet sunmak istiyorum.
Pablo Neruda : Sorar; “Neden şiirlerimi çalıp sevgiline kendi şiirlerinmiş gibi okudun postacı ?” Postacının cevabı: “ Üstad, şiir yazanın değil ihtiyacı olanındır. Benim o şiirlere ihtiyacım vardı.” (Not : Neruda’nın şiirlerini sevgilisine okuyan postacının adı Mario Jimenez’dir. Neruda ölene kadar Neruda’nın yanında olmuştur postacı ve şiir okuduğu sevgilisi Beatriz ile evlenmiştir. Yani şiir yaşamını güzelleştirmiştir.)
Montaigne : Şiirin orta hallisi veya kötüsü için kurallar, ustalıklar bir ölçü olabilir; ama iyisi, yükseği, harikuladesi aşkın kurallarını aşar. Onun güzelliğini tam olarak görenler, ihtişama benzer bir pırıltı görmekle kalırlar. İyi şiir, insan idrakini tatmin etmez; allak bullak eder.
Cesare Pavese : Her şeyden önce, unutma ki sevişmek gibi bir şeydir şiir yazmak; duyduğu tadın paylaşılıp paylaşılmadığını hiç bilemez insan.
Charles Bukowski : Şiir yazmanın insanı uçurumun kenarına sürükleyen bir yanı vardır.
Victor Hugo : Çok sıradan bir kişini vicdanı üzerine bir şiir yazmak, tüm destanları daha yüce ve nihai bir destanda eritip karıştırmak anlamına gelir.
Andrei Tarkovski : Şiir, insanlara bütün hayatı boyunca eşlik eden bir felsefedir.
Turgut Uyar : Şiir, matematik gibi kolaydan başlanılıp öğrenilmez. Kolaylık, bir beğeni olarak yerleşiverir insanın kişiliğine, sonra da kolay kolay değiştirilemez.
Attila İlhan : Bazıları şiir sevmez, çünkü onların yaraları yoktur, yaraladıkları vardır.
Ataol Behramoğlu : Şairin şiiri, onun kişiliğidir; bütün yaşamıdır. Bu anlamda şiirsel yapının, neredeyse organik bir şey olduğunu düşünüyorum. Yaşayan, kımıldayan, soluk alıp veren canlı bir organizma.
İbni Sina : Şairler, söz sultanlarıdır; hekimler saltanatlarını vücut üzerinde kurarlar; şairlerin dili güzelliği ruha zevk verir; hekimlerin özverileri hastaları iyileştirir.
Nazım Hikmet : Şiir yazmak istiyorum. İçli, ağır hapishane şiirleri: Fakat sen aklıma geliyorsun, hazin sevgi-ayrılığı şiirleri doğuyor içimden. Halbuki bilirsin ki ben sana dair şiirleri yazmak değil yalnız sana söylemek isterim. Onlar benim öyle mahrem hislerimdir ki bir sen bir de benden başka kimseler bilmemeli, okumamalı, duymamalıdır.
Nazım Hikmet’ten alıntı bir şiiri de buraya, izninizle eklemek istiyorum. Şiirin Başlığı Şevçenko’nun Kalemi. “Kapısından girer girmez/Şevçenko karşıladı beni/Gözlerini görür görmez/Eğildim, öptüm elini. Oturduk aynı sofrada ekmeğini yedim/Dnepr’in suyunda yüzümü yudum/Ustam, bahtı karalığı bilirsin dedim/Arzettim memleketin halini. Konuştuk şiir üstüne/Yüreğim gibi dedi yana yana/Şiir dedi düşmeli, halkın önüne/Verdi bana kalemini.”
Özdemir Asaf, “Yalnızlık paylaşılmaz/Paylaşılsa yalnızlık olmaz” derken; Orhan Veli, “Bilmezler yalnız yaşamayanlar,/Nasıl korku verir sessizlik insana;/İnsan nasıl konuşur kendisiyle;/Nasıl koşar aynalara,/Bir cana hasret,/Bilmezler” diyerek duygularını dile getiriyor.
Bana göre aşkı en güzel anlatan bir şiirle yazımı bitireceğim. Oktay Akbal’ın da ilk dinlediğinde hayran kaldığı bu şiiri sizlerle paylaşmak istedim. Dağıstan halkının ozanı ve benim severek okuduğum başucu şairim Resul Hamzatov, aşkı şöyle dile getiriyor şiirinde, “Sana aşık bin kişi varsa/Onlardan biri benim/Yüz kişiyse aşıkların/Onlardan biri benim/On kişi aşıksa sana/Biri mutlaka benim/Tek aşığın varsa/Unutma, o zaten benim/Sana aşık kimse yoksa/Ey güzel/Git ve dağlarda mezarımı ara.”
Bol şiirli ve şiir okumalı günler diliyorum hepinize.