Bu hafta Meclis’te en çok konuşulan konuların başında, kamuoyunda sokak hayvanlarına "ötanazi" yapılmasına yol açacak kanunun komisyonda görüşmelerin nasıl geçeceği ve neler yaşanacağı geliyordu.
Nihayet 38 maddelik ‘ Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonunda Vahit Kirişci’in Başkanlığında toplandı.
Komisyonun toplanmasıyla tartışmalar da başladı. Çünkü salon küçük, sorun büyüktü. Milletvekilleri ve gazeteciler ayakta kalmıştı. Ayrıca Hayvan Haklarını Savunan STK üyeleri salona alınmamıştı.
İlk itiraz CHP Grup Başkanvekili Murat Emir’den geldi. Komisyonun daha büyük salonda yapılmasını talep etti. Ancak Komisyon Başkanı AKP Kahramanmaraş Milletvekili Vahit Kirişci talebi reddederek görüşmelere devam edilmesini istedi.
Muhalefet üyeleri itirazlarını sürdürünce, Komisyon Başkanı Vahit Kirişçi, bu kez salonu rahatlatmak için gazeteci ve milletvekili danışmanlarının dışarıya çıkarılmasını istedi.
CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, bu karara şiddetle karşı çıkınca tartışma yeniden başladı. Murat Emir gazetecilere dönerek “Sizi buradan dışarıya çıkartmaya kalktıklarında biz kendimizi siper edeceğiz. Bu komisyonda ne konuşuluyorsa ne söyleniyorsa kim hayvan haklarını savunmuyorsa, kim ‘sokak hayvanları öldürülsün, katledilsin’ diye mücadele ediyorsa hepsini Türk milleti görsün” diye konuştu
AKP Rize Milletvekili Harun Mertoğlu, kanunların ihtiyaçtan doğduğunu, bu teklifle "önce insan" dediklerini savundu, "Yaşanan olaylar, kanun değişikliğine gidilmesi gerektiğini ortaya koymuştur. Kanunlar, insanların güvenlik içinde yaşamasını sağlar. 'Hayvanları yakala, kısırlaştır, aşısını yap, tekrar sokaklara bırak' anlayışı ihtiyaçlarımıza cevap vermemiş, onlarca insanımızın, çocuklarımızın ölmesine sebep olmuştur" dedi.
Bu sırada Antalya'da sokakta yaşayan bir köpekten kaçarken kamyonun altında kalarak hayatını kaybeden 10 yaşındaki Mahra Melin Pınar'ın annesi Derya Pınar, muhalefet sıralarına çocuğunun ayakkabısını fırlattı. Pınar, 'Benim çocuğum öldü, siz neyi konuşuyorsunuz' diyerek tepki göstermesi havayı daha da gerginleştirdi. Komisyon Başkanı Kirişçi gelen talep üzerine Derya Pınar'ı salondan çıkarırken, komisyon çalışmalara ara vermek zorunda kaldı.
Verilen aranın ardından kanun teklifi görüşmelerinin daha büyük bir salon olan TBMM Plan ve Bütçe Komisyon salonunda yapılmasına karar verildi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyon salonuna milletvekilleri, gazeteciler ve görevliler dışında kimse alınmadı. Hayvan hakları savunucuları, kanun teklifi görüşmelerini izlemek için salona girmek istedi. Ancak hayvan hakları savunucularının salona girmelerine izin verilmeyince TBMM koridorunda güvenlik görevlileri ile aralarında arbede yaşandı. Hayvan hakları savunucuları, kanun teklifi görüşmelerini komisyon salonu koridorundaki televizyondan takip etmek zorunda kaldılar.
Meclis’te bu olaylar yaşanırken, Meclis Bahçesi’nde toplanan Hayvan hakları savunucuları, protesto gösterilerine devam ediyordu.
“Vicdan, merhabet, adalet”, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, hayvanları vermiyoruz”, “Barınak demek katliam demek”, “Hayvan, yaşam, özgürlük”, “Sokak hayvanları sahipsiz değildir” sloganları atan hayvan hakları savunucuları, polisin 'dağılın’ uyarısı üzerine oturma eylemi yaptı. Güvenlik güçleri, hayvan hakları savunucularının bir kısmını Meclis önünden uzaklaştırdı.
Ankara’da akşam saatlerinde aniden bastıran şiddetli yağmura rağmen, protestolarını sürdüren eylemcilere polisler “Dağılın çok ıslanacaksınız” demelerine karşı “Buradayız bir yere ayrılmıyoruz yanıtını veriyorlardı.
Gece yarısına kadar süren tartışmalı Komisyon çalışmalarında bir sonuç alınamadı ve ertelendi. Komisyonda, görüşmelere 22 Temmuz Pazartesi günü devam edilecek.
Ancak TBMM Genel Kurulu’na gelip görüşülmesi zor görünüyor. Yani Kanun Ekim ayına kalabilir.