Milli Piyango’nun 600 milyon liralık büyük ikramiyesi 1 0 5 2 4 4 8 numaralı bilet 3 çeyreğe isabet etti

Kazanan 3 çeyrek bilet, Bursa/Osmangazi, Antalya/Muratpaşa ve İzmir/Bergama satılmış. Çeyrek biletle ödüle uzananlar 150 milyon TL'lik ikramiye alacak.

Piyango Biletinin bir çeyrek sahibi daha var ama, aradan üç gün geçmesine  rağmen kimin kazandığı açıklanmadı.

Öyle anlaşılıyor ki, “kasa” kazandı.

******

Türkiye'nin toplumsal kültürlerinden biri olan Milli Piyango’nun kurulmasıyla, ikramiyelerle birlikte Türk toplumunda hayaller de yükseldi.

OSMANLI’DAN MİRAS

Her yılbaşının son günü en büyük ikramiyeyi dağıtan Millî Piyango'nun bize Osmanlı’dan miras kaldığını biliyor muydunuz?

Milli Piyango’nun kuruluş tarihi 2. Abdülhamid dönemine dayanır.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Profesör Doktor Mete Tunçay yazdığı kitapta Osmanlı topraklarında başlayan piyango macerasını şöyle anlatır : “Piyango tarihi boyunca yasaklar ve sınırlamalarla mücadele etti. 19’uncu yüzyılın ikinci yarısından itibaren yabancı ülkelerde düzenlenen piyango biletleri özel izinlerle Osmanlı sınırlarında da satılmaya başladı. O dönemde en popüler olan piyangolar Bulgar, Macar ve Avusturya piyangolarıydı. Gayrimüslimler arasında yaygınlaşan piyangoya uzunca bir süre devlet tarafından sıcak bakılmadı ve sadece yardım amaçlı düzenlenenlere izin verildi.

1897 yılında Osmanlı-Yunan savaşı sonrasında dul ve asker yakınlarına yardım etmek amacı ile bir ‘iane’ (yardım) piyangosu düzenlendi. Girit Savaşı’ndan sonra ölen askerlerin ailelerine yardım amacı ile bir müzayede düzenlenir. Müzayedede eşyaların hepsi satılamaz. Elde kalan eşyaları satmak için II. Abdülhamit de ikna edilerek bir eşya piyangosu düzenlenir. Düzenlenen piyangonun biletlerinde hiç boş yoktur. Yani bütün biletlere ödül çıkar. Piyango çekişişleri böylece başlar”

TAYYARE CEMİYETİ

Cumhuriyetin kurulmasıyla birlikte 16 Şubat 1925'te Mustafa Kemal Atatürk'ün emriyle Türk Tayyare Cemiyeti okullarının yararına üç ayda bir para ödüllü piyangolar düzenlenmesiyle çekilişler yapıldı.

9 Ocak 1926'da ise pilot yetiştirme ve uçak alımına kaynak yaratmak amacıyla piyango düzenleme yetkisi tamamen Türk Tayyare Cemiyeti'ne verilmesiyle Milli Piyango'nun temelini oluşturan Tayyare Piyangosu ortaya çıktı.

Türk Tayyare Cemiyeti'nin adı 1935'te Türk Hava Kurumu olarak değiştirildi. 1939'da ise Türk Hava Kurumu'nun asli görevi olan havacılık çalışmalarının genişlemesiyle birlikte piyango düzenleme yetkisi 5 Temmuz 1939 tarihli bir yasayla kurulan Milli Piyango İdaresi'ne devredildi.

Bunun sonucunda piyango çekilişlerinin daha derli toplu hale gelmesiyle birlikte kurulan zengin olma hayalleri ülke geneline yayıldı.

Yükselen hayaller de ortaya dönemin kahramanlarını çıkardı.

TALİH KUŞU İSMET İNÖNÜ’NÜN BAŞINA NASIL KONDU?

Milli Piyango’nun yükselen hayallerine Türkiye Cumhuriyeti’nin İkinci Cumhurbaşkanı ve Başbakanı İsmet İnönü de kavuştu.

Milli Piyango’nun kuruluşundan bu yana her çekilişe katılan İsmet İnönü’nün başına talih kuşu 1968 yılında kondu. O yılki Milli Piyango’nun en büyük rakamı olan 50 bin lira İsmet İnönü’nün biletine isabet eder.

Büyük İkramiyenin hikayesini İsmet İnönü’nün damadı Metin Toker şöyle anlatır: ‘‘Bu sırada İsmet Paşa'nın başına hiç beklenilmeyen bir şey geldi: Milli Piyango'dan 50 bin lira kazandı. 1968'de 50 bin lira! Bu, müthiş bir rakamdı. İnönü’nün Milli Piyango oynaması onun ‘masum düşkünlüklerinden biriydi. Fakat, hiç büyük bir ikramiye ona çarpmamıştı. Şimdi ise, 1968 parasıyla 50 bin lira! Duyulsa, herkes başına üşüşecekti. Bilir misiniz ki, İsmet Paşa, hep ‘para sıkıntısı’ çekmiştir. Sağlığında hep, Atatürk ona yardım etmiştir. Bundan dolayı o 50 bin lira bazı ihtiyaçların karşılanması için gökten inmiş nimetti. Ama onu İsmet Paşa gidip alamazdı ki... Ne yapılsın? Nihayet bizim Özden bulundu. Soyadı da 'İnönü' değildi. İkramiyeyi gidip o tahsil etti, babasının banka hesabına yatırdı.’’ (Metin Toker, İsmet Paşa'nın Son Yılları, 1965-1973, s. 112)