Hepimiz iyi biliyoruz Atatürk Orman Çiftliği arazisinde Mustafa Kemal Atatürk’ün şartlı bağışına aykırı bir şekilde kaçak...
Hepimiz iyi biliyoruz Atatürk Orman Çiftliği arazisinde Mustafa Kemal Atatürk’ün şartlı bağışına aykırı bir şekilde kaçak olarak devasa bir saray kompleksi inşa edildi.
Açıkça söylemek gerekirse bu inşaat ile cumhuriyetin kurucusu ve kurucu değerleri ile hesaplaşmak hevesi güdülmüş ve bu yapının tek adam rejiminin simgesi olması amaçlanmıştı.
Şimdi devran döndü tek adam rejimi ve bu rejimin simge ve sembollerinin ortadan kaldırılacağı, kurtuluş ve kuruluş değerlerinin yeniden inşa edileceği bir dönemin şafağındayız.
2023 seçimlerinin favorisi hiç şüphesizdir ki Millet ittifakı ve Millet İttifakı tarafından 30 Ocak tarihinde yayınlanan Ortak Mutabakat Metninde bu konuda ne yapılacağı da son derecede net olarak taahhüt edilmiş, bu taahhüt şöyle:
Cumhurbaşkanlığı’nı Çankaya Köşküne taşıyacağız.
Cumhurbaşkanlığı’nın kullanımındaki saray, köşk ve yalıları halkın kullanımına açacağız.
Bu noktada doğal olarak deve yükü ile para harcanan ve hala da para yutan bu israf abidesi ne olacak sorusu birçok kesimin gündemindedir.
Bu konudaki fikirlerini sormak için Ankara’nın koruyucusu olarak anılan ve kaçak saraya karşı Atatürk Orman Çiftliğinin korunması için çok sıkı bir mücadele veren Ankara Mimarlar Odası Başkanı Tezcan Karakuş Candan’ı aradım. Tezcan hanım net konuştu ve “Öncelikle Atatürk’ün vasiyeti ve şartlı bağışı var bu alan her ne olarak kullanılacaksa öncelikle bu vasiyet dikkate alınmalıdır.” Dedi.
Sözlerine “Şartlı bağışa göre Atatürk Orman Çiftliği üzerindeki bütün zirai işletmeler, donanımları birlikte bir zirai üretim birimi olarak korunması ve işlerliğinin devamı şartı ile hazineye devredilmiştir. Bağış senedinde ayrıca, çiftlikte arazi ıslahı ve düzenlenmesi yapılması, çevrenin güzelleştirilmesi, halka gezecek, eğlenecek ve dinlenecek sağlıklı yerler sağlanması, halka nefis ve katkısız gıda maddeleri üretilmesi ve temini amacı açıkça belirtilerek bunların gerçekleştirilmesi yükümlülüğü konulmuştur. Atatürk’ün kişisel mülkünü bağışladığı hazine, Atatürk Orman Çiftliği’nin mülkiyetini anılan yükümlülükleri ile birlikte devralmıştır.” Diyerek devam etti.
Ben bir ekonomist olarak fiili gerçekler, ihtiyaçlar, hukuk ve Atatürk’ün vasiyetini dikkate alarak bir öneride bulunmak, bir sürü israfa yol açan bu şatafatlı yapıları halka ve ekonomiye kazandıracak bir kullanım biçimi önermek istiyorum.
Burasının Paris’teki Louvre Müzesi, Saint Petersburg’daki The State Hermitage Müzesi, Londra’daki British Museum ya da New York’ta yer alan Metropolitan Sanat Müzesi gibi devasa bir insanlık tarihi, sanat ve kültür müzesi olarak kullanılmasını önermek istiyorum.
Böyle bir kullanım hem Anadolu’muza çok yakışacaktır ve hem de çok büyük bir ihtiyaçtır.
Bakınız Anadolu dünya uygarlıklarının kurucu beşiğidir ama bu uygarlıklardan kalan milyonlarca arkeolojik eser ve bu topraklarda üretilmiş binlerce sanat eseri halk ile buluşamadan depolarda istiflenmiş bekliyor, çünkü yeterince uygun sergi alanı bulunmuyor.
Biz bu kaçak sarayı arkeoloji ve sanat eserlerini sergilemek için kullanırsak hem Ankara’ya devasa bir çekim merkezi kazandırmış oluruz dünyanın dört bir yanından insanlar bu eserleri görebilmek için Ankara’ya gelir ve hem de bu binalara harcanan parayı üstelik de döviz olarak geri kazanma olanağına kavuşmuş oluruz.
Üstelik bu tür bir kullanım hem Mustafa Kemal Atatürk’ün şartlı bağışına ve hem de onun savunduğu sanata, bilime öncelik veren çağdaş dünya görüşüne uygun olur.
Dahası bu koskoca binada yer alacak bir sürü sergi salonundan bazılarını Kurtuluş ve Kuruluş mücadelesini ve bazılarını da Atatürk Orman Çiftliği’ni anlatacak şekilde düzenleyebiliriz. Buraları çocuklarımıza, gençlerimize ve en nihayetinde tüm halkımıza kuruluş mücadelemizi ve kurucu değerlerimizi anlatmak için kullanırsak kurucu değerlerimizle hesaplaşmaya çalışan karşı devrim kafasındakilere de çok iyi bir mesaj göndermiş oluruz düşüncesindeyim.
Sizce nasıl bir fikir?
*** Bu fikri nasıl bulduğunuza, katılıp katılmadığınıza dair yorumlarınızı [email protected] adresine mail olarak gönderirseniz çok sevinirim.