Hayatı ucuzlatmak gerektikçe, vergileri indirmek politikasını sürdüreceğiz.
Atatürk
Türk Dil Kurumu Sözlüğüne göre Bütçe:
“Fransızca budget
1. isim Devletin, bir kuruluşun, bir aile veya bir kimsenin gelecekteki belirli bir süre için tasarladığı gelir ve giderlerinin tümü:
“Düğün sahibinin bütçesi ne kadar dar ve mütevazı olursa olsun, hokkabaz şarttı.” - Sâmiha Ayverdi

2. isim Devlet ve öteki kuruluş veya toplulukların belirli bir dönem içindeki gelir ve giderlerinin oranlama niceliklerini önceden belirleyen, onaylayan ve bu işlemlerin yapılmasına izin veren kanun veya karar.”

Anlamına gelmektedir.

Yeni vergi taslağı çalışmaları bütçenin en az denk olması veya fazla vermesi için yapılıyor. Maliye Bakanımıza hatırlatalım verginin artırılması toplanacak verginin azalmasını sağlar. Örnek verecek olursak KDV oranı % 50 olursa kimseden vergi alamaz hale gelirsiniz, vergi ne kadar azaltılırsa toplanan vergi de artar. Kimse düşük oranlı vergi için risk almaz vergisini de seve seve öder. % 50 olursa vatandaş fatura fiş almaktan imtina eder. Yada “bu kadar yüksek vergiyle mal alınmaz” der. Alışveriş yapmaz. Bu durum ekonominin krize girmesine sebep olur. İş yerleri kapanır, işsizlik artar. Anarşi ve terör ortamlarının temelleri atılmış olur.

Garsonların vergilendirilmesi gibi konuları aklınızdan geçirip komiklikler içerisine girmeyin. O zaman bayram harçlığı alan çocukları da vergilendirin. Trafik lambalarında araçların camını silen adama verilen bahşişi de vergilendirin. Kâğıt mendil satanları da vergilendirin. Dilendiricileri de vergilendirin. Taksileri dolmuşları hizaya sokan değnekçileri de vergilendirin. Peçete, kolonya tutanları da vergilendirin. Hamalları da vergilendirin.

Vergileri artırmak beceriksiz politikacıların işidir. Hayatı boyunca vergi mükellefi olmamış kişilerin peşine düşeceğine vergisini düzenli ödeyenlerin tepesinden inmemek ahlaki bir durum değildir.

Ülkenin en büyük ihalelerini alanlara vergi afları verilirken kör tuttuğunu öpmemelidir.

Peki, Atatürk vergi indirimi konusunda ne diyor? Bir göz atalım.

“Maliyemiz, sizleri sevindirecek biçimde olumlu ve verimli bir durum göstermektedir. Dengeli gidişe özel önem veren Büyük Meclis, her yıl gelirini fazlası ile sağlamayı başarmaktadır. Bu yıl da gelirin umulduğu gibi gerçekleşeceğine güveniyorum.
Hayatı ucuzlatmak gerektikçe, vergileri indirmek politikasını sürdüreceğiz. Tuz, şeker, çimento, hayvan vergilerinde iki yıl içinde yaptığımız cesur indirimler, her bakımdan yararlı olmuştur.

Bu yıl hem ilk ihtiyaçlardan, hem önemli güç araçlarından olan petrol ve türevleri üzerindeki vergilerden büyük oranda indirim yapmayı başarmanızı dilerim.

Bundan başka, vergi usullerinin düzeltilmesi için çözüm ve gelir yolu aranması da önemle sürdürülmelidir. İyi ilkeler ve iyi uygulamanın sevindirici sonuçlarını vatandaş, hiçbir işte vergi konusundaki kadar önemle izlemez.

Diğer yandan vatandaşın Hazineye karşı yükümlülüğünün en önemli görevi olduğunu anlatmak için yorulmamak gereklidir. Şüphe yoktur ki, özellikle devletçi ve halkçı olan bir yönetim ve ekonomi hayatında, Hazinenin gücü ve düzeni başlıca dayanaktır. Cumhuriyetin gücü de, her alanda ve milli savunma alanında ihtiyaçlarını karşılayan hazinesinin düzenine bağlıdır. Gelecek yıllar için de Hazinenin gücünü korumak sizin en önemli göreviniz olacaktır. Milli paramızın fiilen sabit olan değeri korunacaktır.” Sık sık alkışlarla süren konuşması yine alkışlar arasında sona eriyor. Maliye Bakanımıza duyurulur.