Ülkemizde emeklilik, çalışma hayatı boyunca insanların sıkça merak ettiği ve üzerine düşündüğü bir konudur. Emeklilik yaşları, prim gün sayısı, doğum borçlanması gibi konular halk arasında sık sık gündeme gelir. İşte, emeklilikle ilgili sıkça sorulan bazı sorular ve bu soruların cevapları...
EYT (Erken Emeklilik) olarak kısmi emekli olmak isteyenlerin aklındaki soru, ne kadar maaş alacaklarıdır. Kısmi emeklilik EYT kapsamında mıdır? Kısmi emeklilik için gereken şartlar nelerdir? İşte kısmi emeklilik, sigorta ve EYT ile ilgili merak edilen soruların yanıtları...
Soru: 18 Haziran 1980 doğumluyum. 4A sigorta tescil başlangıcım 1 Ağustos 1999 ve 4369 gün prim ödemem bulunuyor. Sigortalılık sürem 24 yıl, 20 gün ve yaşım 43 yıl, 2 ay, 3 gündür. Eğer kısmi emekli olursam yaklaşık ne kadar maaş alırım?
Cevap: Kısmi ( yaş haddinden) emeklilik EYT kapsamında değildir. Kısmi emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabi olmanız gerekmektedir. Prim ödemeniz yeterli olduğu takdirde, bundan sonra prim ödemeseniz bile 58 yaşını doldurduğunuzda emekli olabilirsiniz. Şu an için ödenen en düşük emekli aylığı tutarı 7.500 TL'dir.
Normal emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5975 gün prim ödeme ve 56 yaş şartlarına tabi olmanız gerekmektedir. EYT kapsamında olduğunuz için emekli olurken yaş şartı aranmaz. Toplam 1606 gün daha prim ödeyerek 5975 güne ulaştığınız tarihte EYT kapsamında emekli olabilirsiniz.
SİGORTANIZIN GEÇERSİZ SAYILMASI DURUMUNDA SGK İLE İLETİŞİME GEÇİN
Soru: 20 Nisan 2011 ile 20 Nisan 2012 tarihleri arasında tarım Bağkur sigortam bulunuyor. Bu Bağkur sigortamı 4A hizmetine çevirmek istiyorum. Ancak SGK'ya gittiğimde 2011'deki Bağkur sigortamın geçersiz olduğu ve çevrilemeyeceği söylendi. Bu doğru bir bilgi midir ve ne yapmam gerekiyor?
Cevap: Tarım Bağkur sigortasını doğrudan 4A Sosyal Sigortalar sigortasına dönüştüremezsiniz. Çünkü böyle bir dönüşüm uygulaması bulunmamaktadır. Ancak Bağkur ile Sosyal Sigortalar (SSK) prim ödemesini birleştirerek Sosyal Sigortalar (SSK) kapsamında emekli olabilirsiniz. SGK'ya neden Bağkur sigortanızın geçersiz sayıldığını yazılı olarak sorarak detaylı bilgi alabilirsiniz. SGK geçersizlik nedenini yazılı olarak bildirecektir. Eğer nedeni öğrenirseniz, durumunuza uygun adımları atabilirsiniz.
BİR GÜN BORÇLANMA BEDELİ 201.22 TL'DİR
Soru: 1967 doğumluyum ve 1991 yılından beri yurtdışında çalışıyorum. 2012'de 117 gün Türkiye'de sigortalı olarak çalıştım ve Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) primi ödedim. Emekli olmak için kaç gün borçlanmalı ve ne kadar para ödemeliyim?
Cevap: Yurtdışında geçirdiğiniz çalışma süreleri Bağkur kapsamına dahil edilir. Bağkur emekliliği için en az 5400 gün prim ödemeniz gerekmektedir. 5283 gün yurtdışı çalışma sürenizi borçlanarak toplam priminizi 5400 güne tamamlamanız şartıyla, 2025 yılında 58 yaşınızı doldurduğunuz tarihte Bağkur'dan emekli olabilirsiniz. 2023 yılının sonuna kadar yapılacak borçlanmalarda bir günlük borçlanma bedeli 201.22 TL'dir. Bu nedenle 5283 gün yurtdışı çalışma süresi için en az 1.063.045.27 TL ödemeniz gerekmektedir (5283 gün X 201.22 TL).
EYT Hakkında Alternatif Bir Yol Var mı?
Soru: 1978 doğumlu birisiyim. Şubat 1998 ile Ağustos 1999 tarihleri arasında 18 ay boyunca askerlik yaptım. İlk sigorta başlangıç tarihim 15 Mayıs 2001 ve şu an 6750 gün prim ödemesi bulunuyor. Askerlik borçlanması yaparsam, EYT (Erken Emeklilik) hakkından faydalanabilir miyim? Veya EYT dışında başka bir yolu var mıdır?
Cevap: İlk defa 8 Eylül 1999'dan önce sigortalı olanlar EYT kapsamına girer. Askerliği borçlanmanız halinde sigorta başlangıç tarihiniz 18 ay geriye giderek 15 Kasım 1999 olur. Ancak bu tarih EYT kapsamına girmenizi sağlamaz. Ne yazık ki EYT hakkından faydalanmanızı sağlayacak başka bir yol mevcut değil. Ancak birkaç aylık bir farkla EYT yasası dışında kalan ve 17 yıl sonra emekli olmak zorunda kalan durumunuz toplum vicdanını yaralayabilir.
Toplumda sizin ve benzer durumdaki kişiler için emeklilik yaşının düşürülmesi yönünde büyük bir talep bulunmaktadır. Siyasi otorite bu taleplere karşı duyarsız kalmamaktadır.
Zaman içinde EYT'den yararlanamayanların emeklilik şartlarını daha hafifleten bir düzenleme yapılırsa, sizin de faydalanmanızın önünde engel olmadığı kesindir. Emekli olmak için gereken koşullar; 7000 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabidir. Toplam priminizi 7000 güne tamamlamanız için 250 gün daha prim ödemeniz gerekmektedir. Bu şartları sağladığınızda 60 yaşınızı doldurduğunuz tarihte emekli olabilirsiniz.
Yorum yazarak Sonsöz Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sonsöz Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sonsöz Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sonsöz Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Sonsöz Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sonsöz Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sonsöz Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sonsöz Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.