Avrupa Merkez Bankası (ECB), enflasyonun yüzde 2’ye yaklaşması ve büyümenin zayıf kalması ardından, gösterge faiz oranını çeyrek puan düşürerek yüzde 2,5’e çekti.
Avrupa Merkez Bankası (ECB), geçtiğimiz günlerde mart ayı toplantısında analistlerin beklediği gibi faiz oranlarını düşürdü.
Mevduat kolaylığı, ana refinansman operasyonları ve marjinal borç verme kolaylığı faiz oranları 12 Mart 2025 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere sırasıyla yüzde 2,50, yüzde 2,65 ve yüzde 2,90’a düşürülecek.
Ana refinansman operasyonlarının faiz oranı, bankaların ECB’den bir haftalığına borç aldıklarında ödedikleri oran iken, mevduat kolaylığının faiz oranı bankaların Eurosystem’e gecelik mevduat yapmak için kullanabilecekleri orandır.
Marjinal borç verme kolaylığı oranı ise, bankalara Eurosystem’den gecelik kredi imkânı sunmaktadır.
ECB’den yapılan açıklamada, “Faiz indirimleri yeni borçlanmayı firmalar ve hane halkları için daha ucuz hale getirdiğinden ve kredi büyümesi arttığından, para politikası anlamlı bir şekilde daha az kısıtlayıcı hale geliyor,” denildi.
“Aynı zamanda, finansman koşullarındaki gevşemenin önündeki engellerden biri de geçmişte yapılan faiz artışlarının hala kredi stoğuna yansıması ve genel olarak kredilerin düşük kalmasıdır. Ekonomi devam eden zorluklarla karşı karşıya ve personel büyüme tahminlerini 2025 için yüzde 0,9’a, 2026 için yüzde 1,2’ye ve 2027 için yüzde 1,3’e indirmiştir.”
İnatçı enflasyon
Karar, şubat ayında Euro bölgesinde enflasyonun yüzde 2,3’lük tahminin üzerinde yüzde 2,4’e gerilemesinin ardından geldi.
Fiyat baskıları ECB’nin yüzde 2’lik hedefine yaklaşırken, toplamda yıllık yüzde 3,7’ye ulaşan hizmet enflasyonu ağırlıklı olarak artışa neden oldu.
Aylık bazda tüketici fiyatları da ocak ayına göre yüzde 0,5 artarak Nisan 2024’ten bu yana görülen en yüksek artışa ulaştı.
İleriye bakıldığında, ABD ile bir ticaret savaşı olasılığı bu toplamların yükselme ihtimalini artırıyor.
ABD Başkanı Donald Trump, AB ithalatına yüzde 25 gümrük vergisi getirme tehdidinde bulunurken, AB de kendi vergileriyle misilleme yapacağı uyarısında bulundu.
Euro Bölgesi’nin ekonomik geleceğini zorlaştıran bir diğer faktör de Rusya’nın Ukrayna’daki savaşı.
Yeni ABD yönetiminin AB’ye verdiği askeri desteği geri çekmesiyle birlikte üye devletler kendi askeri bütçelerini arttırmak zorunda kalarak harcama ve borç seviyelerini yükseltiyor.
Tekleyen büyüme
Politika yapıcılar bu riskleri yönetirken, Euro Bölgesi genelinde büyümenin yetersiz olduğunun da bilincinde.
AB İstatistik Ofisi Eurostat’a göre 2024’ün son çeyreğinde mevsimsellikten arındırılmış GSYH Euro bölgesinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,1, AB’de ise yüzde 0,2 arttı.
Capital Economics’in baş Euro bölgesi ekonomisti Jack Allen-Reynolds, “Euro bölgesi ekonomisi 4. çeyrekte daha önce düşünülenden biraz daha iyi bir performans gösterdi, ancak büyüme hala son derece zayıftı ve ilk işaretler 2025’e yavaş bir başlangıç yapıldığını gösteriyor,” dedi.
“Kilit nokta, yüzde 0,1’lik bir genişlemenin heyecan duyulacak bir şey olmadığıdır,” diye ekledi.
Atlantik ötesinde, ABD Merkez Bankası bir sonraki para politikası kararını 19 Mart’ta verecek.
ABD’de faiz oranlarının 2025 yılında iki ya da üç kez düşürüleceği tahmin ediliyor, ancak bu hamleler yılın ilerleyen dönemlerinde de gelebilir.
(Yukarıdaki yazı Euronews sitesinden alınmıştır.)