Alışıldığı üzere bu ayın başın dada geçmiş dönemlere yönelik olarak elde edilen enflasyon hesaplamaları ENAG, TÜİK ve İTO tarafından açıklandı.

Alışıldığı üzere bu ayın başın dada geçmiş dönemlere yönelik olarak elde edilen enflasyon hesaplamaları ENAG, TÜİK ve İTO tarafından açıklandı.

Neredeyse son bir yıldır bağımsızlığını yitirmiş, emir komuta zinciri altında talimatla hesaplama yapan TÜİK verilerini ciddiye almadığımı, hesaplama ve yorumlarımda dikkate alarak, öngörülerimde kullanmadığımı dile getiriyorum.

Lakin ne fayda iktidar dediğim dedik, öttürdüğüm düdük diyor başka bir şey demiyor hesaplama ve zamlarında TÜİK açıklamalarını baz alıyor. Bu yüzden özellikle de ücretliler ve emekliler hep çırak çıkıyor, vahşi bir hiperenflasyon dalgası karşısında eziliyor, yok yoksul duruma düşüyorlar.

Netice itibariyle TÜİK bu seferde şaşırtmadı ve gerçekler ile uyuşmayan piyasadaki fiyatlara göre komik kalan, ENAG ise her zaman olduğu gibi piyasa gözlemleri ve gerçeklere çok daha yakın rakamlar açıkladı. Açıklanan rakamlar şöyle:

ENAGrup hesaplamaları

  • YILLIK: Tüketici Fiyat Endeksi, E-TÜFE’deki 12 aylık artış oranı % 175,55 olarak gerçekleşti.
  • ALTI AYLIK: E-TÜFE’deki artış oranı yılbaşından itibaren Ocak-Haziran döneminde % 71,43olarak hesaplanmıştır.
  • AYLIK: Tüketici Fiyat Endeksi E-TÜFE Haziran ayında % 8,31 arttı.

TÜİK hesaplamaları

TÜFE

  • YILLIK: Tüketici Fiyat Endeksi, TÜFE’deki 12 aylık artış oranı % 78,62 olarak gerçekleşti.
  • ALTI AYLIK: E-TÜFE’deki artış oranı yılbaşından itibaren Ocak-Haziran döneminde % 42,35 olarak hesaplanmıştır.
  • AYLIK: Tüketici Fiyat Endeksi TÜFE Haziran ayında % 4,95 arttı.

Yİ-ÜFE

  • YILLIK:Yurt içi üretici fiyat endeksi, Yİ-ÜFE’deki12 aylık artış oranı % 138,31 olarak gerçekleşti.
  • ALTI AYLIK:Yurt içi üretici fiyat endeksi, Yİ-ÜFE’dekiartış oranı yılbaşından itibaren Ocak-Haziran döneminde % 61,68 olarak hesaplanmıştır.
  • AYLIK: Yurt içi üretici fiyat endeksi, Yİ-ÜFEHaziran ayında % 6,77 arttı.

İTO hesaplamaları

  • YILLIK: İTO hesaplamalarına göre İstanbul’un yıllık enflasyonu yüzde 94,2’ye ulaştı
  • AYLIK: İTO hesaplamalarına göre İstanbul’da enflasyon haziranda aylık yüzde 4,03 arttı.

Hangi kurumun hesaplamalarını dikkate alırsanız alın artık mızrak çuvala sığmamakta, çok şiddetli bir enflasyon artışı gözlerden kaçırılamamaktadır.

Demedi demeyin; bir ülkede enflasyon asla kazaen ortaya çıkmaz, enflasyon daima devleti yöneten iktidarların taammüden, bile isteye uyguladığı enflasyonist politikalar sonucunda ortaya çıkar.

İktidarlar enflasyonist politikalar uygulamaktan vazgeçip, sıkı para ve maliye politikalarına dönmedikleri müddetçe de enflasyon hiçbir şekilde düşürülemez.

Türk ekonomisinde bu gün uygulanan politikalar ise ultra gevşek para ve maliye politikalarıdır, bu politikalar değişmeden baz etkisi ile olsa dahi enflasyonun düşmesini beklemek beyhudedir.

Seçimlere bir yıldan az bir süre kalmışken iktidarın enflasyonu düşürecek politikalar uygulamaya geçecek ne niyeti ve nede gücü vardır. İktidarın tek yapabileceği şey maaş zamları yaparak kısmen de olsa hayat pahalılığının halk tarafından hissedilmesini engellemeye çalışmak olacaktır.