Son günlerde basına yansıyan birçok vahim suçun arka planında bir uyuşturucu bağlantısı olduğunu hepimiz görmekteyiz değil mi?
Bakın bir toplumu yok etmek istiyorsan önce onu uyuşturucu denilen bağımlılık yapan kimyasallara bulaştır, ondan sonrası zaten kendi kendine gelecek ve o toplum çok uzun bir zaman geçmeden yok olacaktır.
Uyuşturucu sadece insan biyolojisini çökerten ve bağımlılık yapan zararlı bir kimyasal değil aynı zamanda toplumsal ilişki ve performansı da çökerten resmen nalet bir şeydir. Özellikle MET ya da uzun hali ile Metamfetamin gibi bazı kimyasallar sosyal davranışları da derinden etkileyebilmektedir.
Uyuşturucunun sağlık ve insan biyolojisine etkileri çok konuşuluyor, nasıl bağımlılık yaptığı insan sağlığını ne kadar olumsuz etkilediği ve biyolojik yapıyı nasıl çökerttiği hemen her yerde bol bol anlatılıyor. Uyuşturucunun sağlık üzerindeki etkileri benim uzmanlık alanım değil ve bu yüzden bilinenleri tekrarlamakta da bir fayda görmüyorum. Bu makalede ben size uyuşturucunun toplumsal ve ekonomik etkileri hakkında birkaç şey anlatmak istiyorum.
Uyuşturucular insan sağlığına çok zararlı da olsa o ya da bu yüzden talebi olan kimyasallardır. Üstelik bu kimyasalları bir kere kullanmaya başladığın zaman bağımlılık yaratmakta ve zararları bariz olsa dahi ölüm onları yakalayana kadar kullanıcıların talebinde kolay kolay herhangi bir azalma görülmemektedir yani bu ürünler bir noktada kendi talebini kendi yaratan kimyasallar olarak değerlendirilmelidir.
Aslında bu ürünlerin imalatı çok kolay ve maliyeti de çok düşüktür ama talebin kontrolsüzlüğü satış fiyatlarını çok yukarıya çekmekte ve düşük maliyet yüksek satış fiyatı doğal olarak fahiş bir kara dönüşmekte ve bu fahiş kar da kontrolü mümkün olmayan kayıt dışı bir zenginlik yaratmaktadır.
Uyuşturucu üretim ve satışı ile oluşan bu fahiş kar ve kayıt dışı zenginlik bir tarafta yeni kullanıcılar bulunması ve yeni pazarlar oluşması için yasa dışı faaliyetlere yol açarken diğer yandan uyuşturucu parası ile kirlenen bir ekonomik yapı ekonomik faaliyetleri kontrol etmesi gereken siyasi ve mali yapıyı da suça bulaştırmaktadır. Uyuşturucu kullanımı bir taraftan kişinin bedensel ve ruhsal sağlığını çökertirken diğer yandan suç parasının egemen olması vasıtasıyla da ekonominin de sağlığını çökertmektedir.
Bu noktada uyuşturucu ticareti yapan organize suç örgütleri ve bunların işbirlikçisi siyasetçi ve bürokratlar adeta bir kartel oluşturmakta ekonomideki kontrol çok kısa bir sürede bu kartellerin eline geçmektedir. Üstelik bu sosyal yapıyı ve hukuku da tarumar eden bir oluşum olarak ortaya çıkmaktadır.
Konunun detaylarını merak edip anlamak isteyenler Narcos dizisi ve Kolombiya kartelleri ile Braking Bad dizisini seyretse yeter, durumun vahametini çok net anlayabilirler.
Peki, bir ülke uyuşturucu sorununu nasıl çözebilir?
Yazının girişinde uyuşturucuların çok yüksek fiyata satıldığını ve bu yüzden de fahiş kar ve yasa dışı bir servet yarattığını söylemiştim. Bu suç parası çoğu zaman güvenlik bürokrasisi ve siyaseti de etkilemekte uyuşturucu ile mücadele etmesi gereken kurumların bloke edilmesine yol açmaktadır.
O halde uyuşturucu ile mücadelede polisiye ve adli tedbirlere ile değil ekonomik tedbirler ağırlık vermeliyiz.
Ayrıca bağımlılık yaratan bu kimyasalların talebi fiyattan etkilenmediği ve tüketiciler fiyatı her ne olursa olsun bağımlı oldukları uyuşturucuya ulaşabilmek için fuhuş, hırsızlık, gasp ve hatta terör gibi suçlara bulaşarak para temin etmeye çalışmaktadırlar ve bu durumda da ülkede başka suç dalgalarının ortaya çıkmasına yol açmaktadırlar.
ÖNLEM:
Alınması gereken ilk ve en önemli önlem ekonomiktir!
Bunun yöntemi ise uyuşturucu ticaretini kar ve zenginlik yaratabilir bir halden çıkarmaktır!
Bunun da yolu şudur: Bağımlı olan kişilere özel olarak yapılandırılmış ve görevlendirilmiş sağlık kuruluşlarında uyuşturucuyu bedava vereceksiniz.
Bu kurumlar aynı zamanda tedavi olup uyuşturucu bağımlılığından kurtulmak isteyenlere de bu tedavi hizmetini sunacak.
Uyuşturucuya bulaşıp bağımlı hale gelmiş bri toplum için kaybedilmiş bir bireydir, onu kurtarmak artık çok zordur, yapılabilecek tek şey onun toplumun diğer bireylerine de zarar vermesini ve bu alışkanlığı başkalarına da bulaştırmasını engelleyebilmektir.
Uyuşturucu bedava olunca organize suç örgütleri hem bağımlılara uyuşturucu satıp para kazanma imkânından mahrum kalacak ve hem de bu ticaret karsız hale dönüşünce yeni müşteri ve pazarlar bulmak için özel bir çaba sarf etmek ile uğraşmayacaktır.
Uyuşturucu ticaretini karsız hale getirip zenginlik yaratması önlenmeden alınacak polisiye ya da adli önlemler emin olun hiçbir işe yaramayacaktır.
Alınması gereken ikinci önemli önlem ise bilimseldir!
Uyuşturucunun bağımlılık yapmasını önleyecek ya da var olan bağımlılığı tedavi edebilecek bilimsel keşifler yapılmalıdır ama bu ne yazık ki uzun vadeli bir önlemdir, kısa vadede uyuşturucu sorununu çözmez.