Her aybaşı olduğu gibi bu aybaşında da enflasyon rakamlarının ne olacağı fazlasıyla merak ediliyordu.

Her aybaşı olduğu gibi bu aybaşında da enflasyon rakamlarının ne olacağı fazlasıyla merak ediliyordu.

Ülkemizde enflasyonun aşırı yüksek seviyelerde olduğu zaten herkesçe malum, bilinmeyen ya da hemfikir olunmayan bu seviyenin rakamsal olarak nerede oluştuğudur.

Ben Prof. Dr. Veysel Ulusoy başkanlığında çalışan bağımsız akademisyenlerden oluşan ENAGrup üyeleri tarafından hesaplanan enflasyon verilerini daha gerçekçi bulduğumu daha önce birçok defa açıkladım.

Mart ayında enflasyonun çok yükseldiğini birçok veri bize göstermekteydi ENAG tarafından açıklanan enflasyon rakamı da bu veriler ile uyumlu geldi.

ENAGrup Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) Mart 2022 döneminde %11,93 oranında arttı. ENAGrup TüketiciFiyat Endeksi, E-TÜFE’deki 12 aylık artış oranı ise %142,63 olarak hesaplanmış bulunmaktadır.

Hepimizin bildiği üzere enflasyon oranı geçmişe ait ölçülen bir değerdir, bir öngörü ya da tahmin değildir. Hesaplama yönteminiz doğru, niyetiniz gerçekleri bulmak ve göstermek ise bu gerçekleşmeyi de doğru ölçer ve gerçekçi sonuçlara ulaşabilirsiniz.

Ne yazık ki epeyce bir zamandır devletin resmi istatistik kurumu olan TÜİK verileri gözlemlenen gerçekler ile örtüşmemektedir. Bunun nedeni korkarım ki çok büyük bir olasılıkla politikacıların yükselen fiyat artışları ve hayat pahalılığının halkta yarattığı tepkiyi yumuşatabilmek ve fiyat artışlarını maskeleyebilmek için yapmaya çalıştıkları algı operasyonlarına direnememek olabilir. Bu yüzden benim tavsiyem TÜİK verilerine ihtiyatla yaklaşılmasıdır.

Bu ihtiyat şerhini hatırlattıktan sonra Mart ayı için TÜİK tarafından hesaplanan rakamları da aktarayım:

TÜİK hesaplamalarına göre Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık olarak %61,14 ve aylık olarak ise %5,46 oranında arttı.

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ise yıllık %114,97, aylık %9,19 arttı.

Verilerden gördüğümüz üzere ENAG TÜFE verisi üç hanede ve gelmiş % 150 seviyesine dayanmış bulunmaktadır.

TÜİK tarafından ölçülen Yİ-ÜFE’de üç hanelidir ve bir ay öncesine göre yaklaşık % 10 kadar artarak % 115 seviyesine dayanmıştır. ENAG verilerine göre Türkiye’de enflasyon % 142,63 ile yıllardır iç savaş yaşayan Suriye’nin yıllık % 139 oranındaki enflasyon oranını bile geçmiş bulunmaktadır.

Yİ-ÜFE deki radikal yükseliş trendi bize TÜFE’de ki yükselişin de devam edeceğini göstermektedir.

Yıllık enflasyon ocakta aralıktan, şubatta ocaktan, martta şubattan yüksek oldu, açıkça söylemek gerekirse iktidar bu gün uyguladığı enflasyonist politikalara devam ettiği müddetçe nisanda marttan, mayısta nisandan yüksek olacaktır. İktidarın baz etkisi beklentisi filan tamamı ile hikayedir, iş kontrolden çıkmış bulunmaktadır.

Önümüzdeki kısa dönemde çok büyük bir olasılıkla yaşanacak yeni bir kur sıçraması enflasyonu TÜİK rakamları ile bile üç haneli seviyelere fırlatacaktır.

Yüksek enflasyonun ücretliyi ve birikimini Türk Lirasında tutan yatırımcıyı ezmesini engellemek için iktidarın acilen enflasyonist politikalar uygulamaktan vazgeçmesi şarttır.

Özellikle ücretlilerin, emeklilerin ve dar gelirlilerin paranın değer kaybından korunması gerekmektedir.

Bakınız, gerçek yaşamdaki fiyat artışları ise istatistiklere yansıyandan çok daha vahimdir.

Prof. Dr. Şenol Babuşcu gıda fiyatlarındaki bir yıllık artışa işaret eden bir paylaşım yaptı, bu paylaşımdaki fiyat değişimlerini sizler de görün istedim:

KALEMNİSAN 2021NİSAN 2022ARTIŞ %
BİBER1640150
PATLICAN825213
DOMATES515200
PATATES412200
KARNIBAHAR614133
KABAK515200
PORTAKAL510100
MANDALİNA510100
BROKOLİ1034240
SALATALIK525400
ORTALAMA720190

Benim kişisel gözlemim ise bu rakamların bile muhafazakâr olduğu yönünde üstelik.

Ekonomi yönetiminin derhal gerekli önlemleri alması ve politika değişikliklerini yapması gerekmektedir, sonra çok geç olacak.