GONCAGÜL KONAŞ
Ankara'da hemşire olarak görev yapan ve aynı zamanda Genç Sağlık Sendikası Kadınlar Komisyonu Genel Koordinatörlüğünü yürüten Sevda Koca, 8 Mart'ta kadınların iş hayatında karşılaştığı zorluklara dikkat çekerek, psikolojik şiddet, mobbing ve cinsiyetçi önyargılarla mücadele ettiklerini belirtti. Koca, sağlık çalışanı kadınların korunması ve şiddete karşı caydırıcı tedbirlerin artırılması çağrısında bulundu.
"BİR KADININ KENDİ AYAKLARI ÜZERİNDE DURABİLMESİ ÇOK ÖNEMLİ"
Sevda Koca, kadınların ekonomik bağımsızlığının önemine vurgu yaparak, "Bir kadının kendi ayakları üzerinde durabilmesi, maddi olarak kendi geçimini sağlayabilecek mesleğe sahip olması ve iş hayatına atılabilmesi çok önemli" dedi. Ancak kadınların, eğitim hayatından itibaren pek çok zorlukla karşı karşıya kaldığını belirten Koca, "Bu zorlukların en başında psikolojik şiddet geliyor. Şiddetin her türlüsü bir sorun ama psikolojik şiddet, insanın yaşama sevincini, motivasyonunu, hatta gün içindeki ruh halini bile etkileyen bir durum" diye konuştu.

"KADIN CİNAYETLERİ NORMALLEŞTİRİLİYOR"
Kadın cinayetlerine de değinen Koca, "Kadın ölümleri maalesef çok had safhada. Her gün bir kadın cinayeti haberiyle karşılaşıyoruz. Daha da üzücü olan, bunların normalleştiriliyor olması" dedi. Sosyal medyanın gücüne dikkat çeken Koca, "Herkes her habere anında erişebiliyor. Ancak aynı haberlere defalarca maruz kalmak, bazen toplumda duyarsızlığa neden olabiliyor" diye ekledi.
"TOPLUM KADININ YANINDA DURMUYOR"
Kadınlara yönelik taciz vakalarına da dikkat çeken Koca, "Toplu taşımalarda kadınlar açıkça tacize uğrayabiliyor. Ancak kadın sesini çıkardığında kimse ona destek olmuyor. Maalesef, toplumda 'kadın bir şey yapmıştır' algısı oluştu" ifadelerini kullandı.
"KADIN OLMAK ZOR, SENDİKACI KADIN OLMAK DAHA DA ZOR"
Sendikacılık yapmanın zorluklarına da değinen Koca, "Kadın olmak zaten zor, ancak sendikacı kadın olmak daha da zor. Kadının gücü görmezden geliniyor. Ne kadar eğitimli, ne kadar deneyimli olursa olsun, bir kadının yetkinliği sorgulanıyor" diye konuştu.
SAĞLIK ÇALIŞANLARININ MARUZ KALDIĞI ŞİDDET
Sağlık alanında kadınların karşılaştığı zorluklara da vurgu yapan Sevda Koca, " Dünya Sağlık Örgütü'ne göre sağlık çalışanlarının yüzde 65-70'i kadın. Ancak sahada en büyük sorun psikolojik şiddet. Kadın olduğunuz için iş yerinde engellerle karşılaşıyorsunuz. Adaletli ve liyakat sahibi yöneticilerin azlığı, mobbing ve cinsiyetçi önyargılar en önemli problemlerden" dedi.
Sağlıkta şiddetin de giderek arttığını belirten Koca, "Bir hastane ortamında doktor, hemşire ya da bir tıbbi sekreter her an sözlü veya fiziksel saldırıya uğrayabiliyor. Şiddeti önleyici tedbirlerin alınması ve caydırıcı cezaların uygulanmasını istiyoruz" çağrısında bulundu.
AVRUPA İLE TÜRKİYE ARASINDAKİ FARKLAR
Avrupa'daki kadın haklarına da değinen Koca, "Yurt dışında 'mens tatili' gibi uygulamalar var. Kadınların biyolojik döngüsü dikkate alınarak onlara izin veriliyor. Oysa Türkiye'de kadınlar en ağır şartlarda çalışmak zorunda" dedi. Ayrıca Avrupa'da daha fazla kadın yönetici ve işveren olduğuna dikkat çeken Koca, "Kadınların kendi markalarını oluşturabilmesi için Türkiye'de ciddi zorluklar var" diye ekledi.
Kadına yönelik şiddet konusuna da değinen Koca, "Avrupa'da kadına şiddet, taciz ve tecavüz oranları çok daha minimal. Bunun en önemli nedeni, daha caydırı cezalar ve hukuk sisteminin net kurallar içermesi" diyerek farklılıkları ortaya koydu.