Türkiye, çeşitli iklim ve topoğrafyaya sahip bir ülke. Bu nedenle farklı bölgelerde farklı tarım ürünleri yetiştirilebiliyor. Bu çeşitlilik, tarımın geniş bir yelpazede yaygın olarak yapılmasını sağlanabiliyor. Tarım, özellikle kırsal bölgelerde yaşayan insanlar için geçim kaynağıdır.

Ancak, son yıllarda kentleşme, endüstrileşme ve diğer sektörlerdeki gelişmeler nedeniyle tarım sektörüne olan ilgi gittikçe azaldı. Bu durum, özellikle genç nüfusun tarımı tercih etmemesiyle birleştiğinde tarım arazilerinin ekilme oranları  da büyük ölçüde düştü. Buna bir de son yıllarda  artan yüksek yüksek enflasyon nedeniyle tarımda üretim girdilerinin yani tohum, gübre ve mazot fiyatlarının artması, ekilebilir arazilerin boş kalmasına neden oldu. Bugün Türkiye’de ekilebilir  ve boş duran arazilerin  bir Trakya bölgesi büyüklüğünde olduğu de bilinen bir gerçek.

Çiftçi kazandığından daha çok harcadığı için ekemiyor. Bunu düzeltmenin yollarını arayacağımıza, 2013 yılın başka ülkelerden toprak kiralama yöntemine gittik. Sudan’da tarımsal üretim yapmak üzere 99 yıllığına 780 bin 500 hektar tarım arazisi kiralandı. 2015 yılında ortak şirket kuruldu.

Zamanın Tarım ve Orman Bakanları Mehti Eker’le  ve Faruk Çelik’le ve Ekrem Pakdemir’le devam eden Sudan’da tarım yapma macerası yeni Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ile sona erdi. Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanlığı Türk Sudan Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Anonim Şirketi, Cumhurbaşkanlığı Kararı ile tasfiye edildi.

 

“VAY HALİNİZE”

 

Sudan’da tarım arazisi kiralanması Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde, bütçe görüşmelerinde hep eleştiri konusu olmuştu. Muhalefetin eleştirileri üzerine zamanın Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik “Sudan konusu bir vizyon meselesidir. Birçok ülke, başka ülkelerden 202 milyon hektar tarım arazisi kiralamış durumda. Dünya uzayda bitki üretimi ile meşgul olurken, sizin dünya coğrafyasındaki atıl arazilerin değerlendirilmesi noktasında bir görüşünüz yoksa vay halinize.”diye konuşmuştu.

 

“TOPRAĞIN KIYMETİNİ BİLİRİM”

 

Sudan’da iflas eden tarım politikasını TBMM gündemine ilk kez İYİ Parti Muğla Milletvekili Metin Ergun getirdi. Meclis’te görüştüğümüz Metin Ergun, deneyimli ve  akademisyen kimliğine sahip bir milletvekili. Muğla Milas ilçesi Kargıcık Köyü’nde doğduğunu ve toprağın ne kadar kıymetli olduğunu söylüyor.  Metin Ergun “Toprak, su ve tarım benim vazgeçilmez varlığım. Köy çocuğum. Bugün Türk çiftçisi en kötü yıllarını yaşıyor. Bu kadar tarıma elverişli yerler dururken  dünyanın bir ucundan toprak kiralamak çok yanlış bir politikaydı” diyor.

 

Şimdi, İYİ Parti Muğla Milletvekili  Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya yanıtlaması için 5 soru soruyor ;

 

1. Türk Sudan Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Anonim Şirketi’nin tasfiye edilmesinin gerekçesi nedir?

2. Kurulduğu günden itibaren Türk Sudan Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Anonim Şirketi’ne kamu bütçesinden ayrılan kaynak miktarı toplam olarak ne kadardır ve şirket kuruluşundan tasfiyesine kadar hangi yatırımları yapmış ve bu yatırımlara ne kadar kaynak harcamıştır?

 

3. Türk Sudan Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Anonim Şirketi’nin faaliyetlerinden kaynaklanan yıllara göre net kar ve net zarar rakamları nedir?

 

4. Türk Sudan Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Anonim Şirketi’nde bugüne kadar hangi pozisyon ve görevlerde kaç personel istihdam edilmiştir?

 

5. Türk Sudan Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Anonim Şirketi’nin tasfiyesi sonucunda kadroları iptal edilen personellerin akıbeti ne olacaktır? Bu personellere kamu bütçesinden tazminat ödenecek midir?

 

Öte yandan Sudan’da  tek bir tohum atılmadan iflas eden tarım politikasına bugüne kadar 14 milyon lira harcandığı belirtiliyor.

 

Bu arada Tarım Bakanı İbrahim Yumaklı Suudi Arabistan’da tarım alanlarını inceleme gezisine çıktı.

 

Hadi Hayırlısı..