EBRU APALAK

Etimesgut’taki Emekli Tiyatro Festivali’nde 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nde Korkut Ata Kongre ve Kültür Merkezi'nde, Turgut Özakman’ın “Şu Çılgın Türkler” eserini sahneledi.Oyunun sahnelendiği salondaki tüm koltuklara Türk bayrakları yerleştirilmişti. 10. Yıl Marşı ile biten oyunun sonunda oyuncular ve yurttaşlar, bayraklarla marşa eşlik etti.

“ETİMESGUT ŞANSLI”

Emekli Tiyatrosu oyuncularının rol aldığı oyunu Ankara Devlet Tiyatrosu sanatçısı Mehmet Ali Toklu yönetti.Toklu, Türkiye’de birçok belediyenin Emekli Tiyatrosu kurmaya çalıştığını ancak Etimesgut BelediyeBaşkanı Erdal Beşikçioğlu’nun bunu başarıyla hayata geçirdiğini belirtti.

Etimesgut Belediyesi Kent Konseyi Başkanı Ayhan Yılmaz, Toklu’nun ardından söz aldı. Diğer belediyelerin Emekli Tiyatrosu kurma girişiminde bulunduğunu hatırlatarak,“Etimesgutşanslı. Çünkü Erdal Beşikçioğlu gibi bir başkanı var.” dedi. Başta Beşikçioğlu olmak üzere bütün tiyatrocuların Dünya Tiyatro Günü’nü kutladı.

İZLEYİCİLER, “HER ŞEY ÇOK GÜZEL OLACAK” SLOGANINI ATTI

Yılmaz, 1918-1922 dönemini konu alan oyuna ilişkin şunları söyledi: “Oyun, bugünün Türkiye’sine de ışık tutuyor. O günün Türkiye’sinde de hainler vardı. Bugün hainlerinolmadığını zannetmeyin. Türkiye’de Genelkurmay Başkanı’nı ‘terörist’ suçlamasıyla içeri atan bir zihniyetle karşı karşıyayız. Bugün de ülkemizde yaşananları görüyoruz.”İzleyiciler,Yılmaz’ın konuşmasını “Her Şey Çok Güzel Olacak” sloganıyla kesti.

Teknik ekipteEmre Güler ışık kumandasında, Toprak Dokumacıkondüvit (sahne arkası koordinasyonunu sağlayan, provaları takip eden ve oyun sırasında sahneye dair teknik ve sanatsal süreci yönlendiren kişi) olarak görev aldı. Oyunun ışık tasarımını Zeynel Işık, dekor ve kostümtasarımını Serter Çetiner, müzik direktörlüğünü ise Suat Karausta üstlendi.

“RAMAZAN AYI PROVALARLA GEÇTİ”

Dünya Piyano Günü nedir? Dünya Piyano Günü nedir?

Oyuncular, Emekli Tiyatrosu deneyimlerini Sonsöz’e anlattı.

Emekli asker Nurettin Aydın (56), yaşamında ilk kez oyunculuk eğitimi aldığını söyledi. Aldığı eğitimden memnun kaldığını kaydeden Aydın, “Emeklilerin başaracağını gördük. Bu proje,emekliler için bir fırsat.” diye konuştu. “Ramazan ayı provalarla geçti” diyerek, provaların yoğun geçtiğini belirtti.Oyunda Atatürk’ü canlandıran Aydın, hislerini “Benim için bir şereftir.” ifadeleriyle dile getirdi.

“KENDİMİZ GİBİ OYNADIK”

Emekli Hasan Vurgun (53), oyundaki iki anlatıcıdan biriydi. Yönetmen Toklu’nun kendilerine verdiği eğitimi “Bizikalıplara sokmadı. Kendimiz gibi oynadık.” ifadeleriyle değerlendirdi.

Emekli Fatma Bal (55) ise, oyunda yazar Halide Edip Adıvar’ı canlandırdı. Bal, üç aydır bu oyun için hazırlandıklarını söyledi. Tiyatro oyunculuğunu zor bulan Bal, tiyatroya devam etmek istiyor.

Muhabir: EBRU APALAK